Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O plasă gigantică aruncată dintr-un satelit ar fi soluția pentru curătarea rămășițelor care plutesc pe orbita Pământului

satelit

O plasă de mari dimensiuni aruncată de un satelit ar putea fi una din soluţiile eficiente de curăţare a orbitei Pământului de miile de rămăşiţe care plutesc libere, informează news.ro.

Pe orbita planetei există mii de rămăşiţe acumulate în timp care se deplasează cu viteze mari şi pun în pericol viaţa cosmonauţilor şi vehiculele spaţiale. Specialiştii numesc aceste obiecte „gunoi spaţial”.

Oamenii de ştiinţă au venit în ultimii ani cu mai multe idei pentru curăţarea orbitei planetei, iar acum un satelit britanic, dezvoltat de Centrul Spaţial Surrey de la Universitatea din Surrey, testează o plasă cu care să captureze gunoiul spaţial.

Numit RemoveDEBRIS, satelitul britanic a ajuns la Staţia Spaţială Internaţională în luna aprilie a acestui an, după ce a fost transportat de o rachetă Falcon 9 a SpaceX.

Pe 16 septembrie a fost realizat primul test încununat cu succes. RemoveDEBRIS a prins cu plasa un o sondă aruncată special pentru testarea acestei metode.

Ideea britanicilor este simplă: gunoaiele spaţiale prinse cu plasa sunt trase către atmosfera Pământului, unde vor arde.

Plasa-gigant este doar una dintre posibilele soluţii pentru curăţarea orbitei. Satelitul britanic va testa şi alte idei. Acesta este dotat inclusiv cu un harpon care ar trebui să agaţe pur şi simplu obiectele.

Vinovate de gunoiul spaţial se fac navetele şi sateliţii lansaţi în ultimele zeci de ani de pe Pământ, de pe care s-au desprins diverse bucăţi mai mari sau mici. Guvernul american are un departament care monitorizează aproximativ 8.000 de astfel de obiecte.

Curăţarea orbitei este cu atât mai dificilă cu cât aceste obiecte se deplasează cu viteze de până la 27.000 de kilometri pe oră. Una din temerile oamenilor de ştiinţă este că aceste obiecte se pot ciocni între ele, dând naştere unui număr şi mai mare obiecte mici şi periculoase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.