Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pianista Alexandra Segal din Israel a câştigat premiul I la Secţiunea Pian a Concursului Internaţional George Enescu 2022

http://stiri.tvr.ro
Concursul George Enescu

Alexandra Segal, reprezentând Israelul, a câştigat Concursul Internaţional George Enescu 2022, Secţiunea Pian, după o Finală în care a interpretat Concertul nr. 3 în do major pentru pian şi orchestră op. 26 de Serghei Prokofiev, informează News.ro. Premiile II şi III au fost acordate pianiştilor George Todică (România) şi Chun Lam U (Hong Kong, China).

Publicul a aflat, duminică, şi câştigătorii Secţiunii Compoziţie, la categoriile Muzică Simfonică, Muzică de Cameră şi Originalitate (premiu acordat în premieră anul acesta). Câştigătorii au fost Shin Kim, cu lucrarea „Symphony nr. 1 - Consolations”, Leonardo Marino, cu lucrarea „Il deserto del senza tempo” şi Bartosz Jawor, cu lucrarea „Prayers”. Fundaţia Culturală Erbiceanu a acordat de asemenea un premiu în valoare de 2500 de Euro, ”Premiul Constanţa Erbiceanu” celui mai bine clasat pianist român, ce a revenit pianistului George Todică.

Alexandra Segal reprezintă Israelul şi a câştigat duminică seară Premiul I al Secţiunii Pian a Concursului Internaţional George Enescu 2022, la sfârşitul unei Finale în care a interpretat Concertul nr. 3 în do major pentru pian şi orchestră op. 26 de Serghei Prokofiev, acompaniată de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Kensho Watanabe. Premiile II şi III au fost acordate pianiştilor George Todică (România) şi Chun Lam U (Hong Kong, China).

Câştigătorii Secţiunii Compoziţie au fost anunţaţi de compozitorul polonez Zygmunt Krauze. Premiul la categoria Muzică Simfonică a fost câştigat de Shin Kim, cu lucrarea ”Symphony nr. 1 - Consolations”.

La categoria Muzică de cameră premiul a revenit lui Leonardo Marino, pentru compoziţia ”Il deserto del senza tempo”. Pentru prima dată acordat anul acesta, Premiul pentru originalitate a revenit lui Bartosz Jawor, cu lucrarea ”Prayers”. „Ne-am întâlnit ieri aici, la Ateneul Român, pentru a delibera cui vor fi acordate aceste premii. Din fericire, suntem cu toţii compozitori, am avut o colaborare foarte frumoasă şi armonioasă în a ne imagina împreună cum ar suna aceste compoziţii, doar privindu-le pe hârtie. Rezultatul la care am ajuns a fost unanim.”, a declarat Zygmunt Krauze la înmânarea premiilor.

Juriul Secţiunii de Pian la ediţia 2022 a Concursului „Enescu” a fost format din: Nelson Goerner (preşedinte), Luiza Borac, Dana Borşan, Philippe Dinkel, Peter Jablonski, Andrea Lucchesini, Andrei Pisarev, Matti Raekallio şi Josu de Solaun.

Premiul I al Concursului Internaţional „George Enescu” 2022 este în valoare de 15.000 de euro, premiul al doilea de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro. De asemenea, câştigătorul Concursului Enescu 2022 are posibilitatea de a concerta în cadrul ediţiilor 2023 şi 2024 ale Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, precum şi în concerte organizate în cadrul stagiunilor filarmonicilor din România.

Trofeele Concursului Enescu 2022, oferite celor trei tineri violonişti, sunt realizate din sticlă şi poartă semnătura artistei Iulia Năstase.

Premiul „Constanţa Erbiceanu”, acordat pianistului George Todică, cel mai bine clasat pianist român în Concursul Internaţional George Enescu 2022, a fost înmânat de Constantin Erbiceanu, preşedintele Fundaţiei Erbiceanu. „Am plăcerea să vă anunţ acest premiu în amintirea mătuşii mele, Constanţa Erbiceanu, mare profesoară şi solistă, care a cântat alături de mari filarmonici europene”, a declarat Constantin Erbiceanu.

Alexandra Segal reprezintă Israelul şi s-a născut la Kiev, în Ucraina, în 1995. A început să studieze pianul la vârsta de şase ani cu prof. Natalie Tolpygo. În prezent, studiază la Universitatea de Muzică şi Artele spectacolului din Graz cu prof. Milana Chernyavska. Alexandra Segal a susţinut concerte în Israel, Statele Unite ale Americii, Spania, Italia, Franţa, Germania, Austria, Polonia, Letonia, Croaţia şi Ucraina, unele dintre ele fiind transmise în direct la radio şi televiziune. A câştigat premiul al III-lea la Concursul Internaţional de Muzică Medici (2021), premiul al III-lea la Concursul Internaţional de Muzică de la Chicago (2020), premiul I la Concursul Piano Forever (2017, Israel), premiul I la Concursul de Pian Arianne Katcz (2017), premiul I la Concursul Pnina Salzman pentru Tineri Pianişti (2017), premiul al III-lea la Concursul Internaţional de Pian de la Riga (2012), premiul I la Concursul Internaţional de Pian Crimean Spring (2010). A concertat ca solistă alături de Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra Simfonică din Haifa, Orchestra de Cameră din Kiev, Orchestra Filarmonicii din Doneţk, Raanana Symphonette şi Orchestra Simfonică a Şcolii de Muzică Buchmann-Mehta, sub conducerea unor dirijori precum Vag Papian, Avi Ostrowsky, Yoav Talmi şi Guy Feder.

George Todică este din România şi a obţinut Diploma de Artist la Colegiul Regal de Muzică din Londra în 2019, sub îndrumarea Normei Fisher, după ce a absolvit masterul la Conservatorul Regal din Scoţia în 2017. Şi-a făcut debutul la Wigmore Hall în octombrie 2018, în calitate de Tillett Trust Young Artist. A obţinut premiul I la Royal Over-Seas League Keyboard Prize (2022), Norah Sande Award în Anglia, Concursul de Pian Stefano Marizza în Italia, Concursul de Pian din Moray, Scoţia, Festivalul Internaţional de la Llangollen; premiul al II-lea la Concursul Internaţional Piano Campus în Franţa şi premiul al III-lea la Concursul Internaţional de Pian de la Istanbul. În domeniul muzicii de cameră, George colaborează frecvent cu soprana Charlotte Hoather, alături de care a înregistrat 4 albume, şi face parte din Chloé Piano Trio, alături de violonista Maria Gîlicel şi de violoncelista Jobine Siekman. George Todică şi-a făcut debutul cu orchestra la vârsta de 14 ani, alături de Filarmonica Moldova din Iaşi şi a concertat ca solist cu Orchestra din New Edinburgh, Istanbul Orchestra’Sion, Orchestra Absolvenţilor de la Cambridge, Orchestra de Cameră a Conservatorului Regal din Scoţia, Orchestra din Cergy-Pontoise, Paris, Orchestra Learig şi Orchestra Stewart’s Melville College.

Chun Lam U este din Hong Kong (China), şi s-a născut în 2002. În prezent studiază la Conservatorul Oberlin cu prof. Dang Thai Son. A început să studieze pianul la vârsta de 5 ani la Academia de Muzică GMC din Hong Kong (China), cu prof. Rizzo Chung. Printre realizările sale se numără premii la Concursul Internaţional de Pian pentru Tineret Steinway & Sons din China, Concursul Internaţional de Pian Chopin din Asia, Concursul Internaţional Mozart pentru Tineri Muzicieni de la Zhuhai, Concursul Internaţional de Pian de la Hanoi, Concursul de Pian Van Cliburn Junior şi Concursul Internaţional pentru Tineri Pianişti de la Ettlingen. Chun Lam a colaborat cu Salzburg Chamber Soloists, cu Orchestra Simfonică din Vietnam şi cu Orchestra Simfonică de Tineret din Hong Kong (China), sub conducerea dirijorilor Lavard Skou-Larsen şi David Gómez Ramírez. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de pianişti şi profesori renumiţi, precum Maria João Pires, Tamás Ungár, William Grant Naboré, Lee Kum-Sing, Antonio Pompa-Baldi, Angela Cheng sau Reiko Kikuchi.

Ediţia a XVIII-a a Concursului Internaţional „George Enescu” a avut loc la Bucureşti între 4 şi 18 septembrie. În acest an, Concursul Enescu a marcat revenirea în sala de spectacol, după doi ani în care evenimentele culturale au fost nevoite să se reinventeze şi să se mute parţial sau total în online.

Mesajul pe care Concursul „Enescu” îl transmite anul acesta este acela al redobândirii speranţei: Muzica speranţei | Music of Hope. La etapa online a Concursului s-au înscris peste 100 de tineri muzicieni din toată lumea pentru secţiunile interpretative, la care s-au adăugat 22 de lucrări camerale şi orchestrale la Secţiunea Compoziţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.