Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele UniCredit spune că fuziunile şi achiziţiile ar trebui să facă băncile mai europene

unicredit

Fuziunile şi achiziţiile ar trebui să ajute băncile să îşi extindă amprenta lor europeană, a declarat preşedintele grupului bancar italian UniCredit, Pier Carlo Padoan, într-un interviu publicat luni în presa din peninsulă, atrăgând atenţia asupra riscurilor ca tranzacţiile de tip M&A să facă băncile mai concentrate pe piaţa internă, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Întrebat despre posibilele fuziuni şi achiziţii în sectorul bancar, Pier Carlo Padoan a declarat pentru cotidianul "La Stampa" că se aşteaptă ca situaţia post pandemie să ofere un stimulent pentru consolidarea sectorului. "Nu trebuie să lăsăm băncile să devină mai naţionale în loc să devină mai europene", a spus Padoan. "Există un scenariu, nu neapărat cel mai probabil, în care ar putea avea loc o mai mare concentrare în Italia şi mai puţine tranzacţii transfrontaliere. Aceasta ar merge în direcţia opusă celei vizate de Uniunea Bancară Europeană", a adăugat Pier Carlo Padoan.

Citește și: CJUE arată cum poate deveni dreptul UE SUPERIOR dreptului intern național...

Cu operaţiuni în 13 ţări, printre care se numără şi România, UniCredit este singura bancă italiană considerată de importanţă sistemică globală de către autorităţile de reglementare.

Sub conducerea noului director general Andrea Orcel, UniCredit a decis în octombrie să pună capăt discuţiilor cu Guvernul italian privind o posibilă preluare a băncii cu probleme Monte dei Paschi.

Întrebat dacă este posibilă o reluare a discuţiilor cu privire la Monte dei Paschi, Padoan a spus că fereastra de oportunitate s-a închis iar acum UniCredit este concentrat pe planul strategic dezvăluit recent de Andrea Orcel. Conform acestui plan, UniCredit şi-a propus să îşi majoreze profitul net cu o medie de 10% pe an, până la 4,5 miliarde de euro în 2024, şi, de asemenea, să îşi recompenseze acţionarii cu cel puţin 16 miliarde de euro în următorii trei ani, adică aproape toate profiturile generate în acea perioadă. Ulterior, Andrea Orcel a reiterat că grupul bancar UniCredit ar putea lua în considerare fuziuni şi achiziţii (M&A) care să îi consolideze franciza şi planurile privind recompensele acordate acţionarilor. În schimb, Orcel a dezminţit speculaţiile potrivit cărora UniCredit ar fi interesat de preluarea Generali sau Mediobanca.

În interviul pentru cotidianul "La Stampa", Pier Carlo Padoan a mai spus că în urma schimbărilor organizaţionale declanşate de pandemia de COVID-19, UniCredit vrea să facă din munca în sistem remote o oportunitate. "În prezent cerem angajaţilor de la birourile centrale să lucreze de la birou două zile pe săptămână. După ce situaţia de urgenţă se va termina, vom trece la un model hibrid pe bază voluntară. Desigur, în sucursale proporţiile vor trebui să fie foarte diferite", a spus Padoan.

Grupul UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, Grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.