Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme pentru H&M, Zara, Levi's și alte branduri - Proteste violente în rândul muncitorilor care produc hainele în Bangladesh (VIDEO)

reuters.com
zara magazin

De două săptămâni, Bangladesh este cuprins de proteste violente, în timp ce mii de muncitori din industria confecțiilor ies în stradă pentru a cere salarii mai bune pentru cele patru milioane de muncitori din această țară, notează CNN.

Protestatarii au intrat în conflict cu poliția - ceea ce a dus la moartea a trei muncitori. Sindicatele din această țară spun că poliția a folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, iar protestele au devenit ostile.

"Situația se agravează, devenind din ce în ce mai violentă", a declarat Christina Hajagos-Clausen, director pentru industria textilă și a confecțiilor la IndustriALL Global Union, la care sunt afiliate sindicatele din Bangladesh.

Marți, consiliul de salarizare din țară a anunțat o majorare la 113 dolari pe lună pentru muncitorii din industria confecțiilor, care va intra în vigoare la 1 decembrie. Această măsură a fost respinsă de muncitori și de grupurile sindicale care spun că salariile nu au ținut pasul cu inflația în ultimii cinci ani. Inflația a crescut la 9% între 2022 și 2023 - cea mai mare rată medie din ultimii 12 ani, potrivit Biroului de Statistică din Bangladesh.

Branduri de renume, salarii de mizerie

Muncitorii din industria confecțiilor din Bangladesh câștigă în prezent 95 de dolari pe lună producând haine pentru marile branduri precum H&M, Zara și Levi's. Muncitorii cer un salariu de 208 dolari pe lună. Pentru comparație, această sumă ar fi totuși mai mică decât salariul săptămânal pe care îl primesc americanii care câștigă minimul federal de 7,25 dolari pe oră înainte de taxe. Multe grupuri sindicale din SUA numesc acest salariu un salariu de sărăcie.

"Nu este acceptabil", a declarat Narza Akter, președintele Federației Sommilito Garments Sramik, unul dintre cele mai mari sindicate din Bangladesh. "Simțim că muncitorii din industria confecțiilor au fost batjocoriți de anunțul consiliului... privind salariul minim. Nu este deloc logic. Dacă salariul minim nu este stabilit în mod rațional, există riscul unor tulburări de muncă continue, ceea ce nu este de dorit nici pentru lucrători, nici pentru angajatori, nici pentru stat."

Protestele au forțat multe fabrici din țară să se închidă, paralizând al doilea mare centru de producție de îmbrăcăminte din lume, după China. Zeci de protestatari au ajuns la spital. Un protestatar a dat foc unei fabrici, ceea ce a provocat moartea unui muncitor în vârstă de 32 de ani, Imran Hossain, iar ciocnirile intense cu poliția au dus la moartea lui Rasel Howlader, în vârstă de 26 de ani, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

"Suntem, de asemenea, îngrijorați de reprimarea continuă a muncitorilor și a sindicaliștilor. Statele Unite îndeamnă procesul tripartit să revizuiască decizia privind salariul minim pentru a se asigura că aceasta abordează presiunile economice tot mai mari cu care se confruntă lucrătorii și familiile lor", a declarat miercuri Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Această industrie angajează unele dintre cele mai sărace și mai vulnerabile persoane din țară. Condițiile de muncă din industria confecțiilor din Asia de Sud-Est au mai fost puse sub semnul întrebării. Dar în Bangladesh nu au mai avut loc proteste cu un asemenea nivel de violență de aproximativ 10 ani, de la prăbușirea devastatoare de la Rana Plaza. Clădirea de nouă etaje era înțesată de fabrici de confecții, iar 1.100 de persoane, majoritatea femei, au murit în dezastru.

Deși de atunci condițiile s-au îmbunătățit și salariile au crescut, acestea au fost cu mult depășite de creșterea în valoare a industriei confecțiilor. Exporturile de îmbrăcăminte din Bangladesh, care aspiră să devină o țară cu venituri medii până în 2031, au sărit de la 14,6 miliarde de dolari în 2011 la 33,1 miliarde de dolari în 2019, potrivit grupului de consultanță McKinsey.

Fabricarea de articole de îmbrăcăminte gata făcute domină sectorul industrial al țării, care reprezintă 35,1% din produsul intern brut anual al Bangladeshului, potrivit Departamentului de Comerț al SUA.

Ce spun companiile

Optsprezece branduri, printre care H&M, Levi's, Gap, Puma și Abercrombie & Fitch, au trimis luna trecută o scrisoare prim-ministrului din Bangladesh în care îndeamnă la negocieri pașnice și solicită ca noul salariu minim să acopere nevoile de bază ale lucrătorilor. Asociația americană pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, sau AAFP, care reprezintă mărcile din SUA, sugerează o revizuire mai rapidă a salariului minim. În prezent, salariul minim este revizuit la fiecare cinci ani în Bangladesh.

"În mod ideal, acest nivel salarial, care în Bangladesh informează calculul tuturor nivelurilor salariale, ar fi revizuit anual, nu la fiecare 5 ani. Asigurarea unor revizuiri în timp util și, dacă este necesar, a unor creșteri ale acestor niveluri, este o parte esențială a suitei de practici de cumpărare mai bune pe care brandurile responsabile le implementează", a declarat Nate Herman, vicepreședinte senior pentru politici, în cadrul AAFP, într-o declarație pentru CNN.

Branduri precum H&M nu dețin nicio fabrică în Bangladesh, ci încheie contracte cu proprietarii de fabrici de acolo, care plătesc toate costurile inițiale: aprovizionarea, instalația și forța de muncă.

Gigantul suedez a declarat pentru CNN că recunoaște "rolul important pe care îl jucăm pentru a facilita plata unor salarii de subzistență prin practici de cumpărare responsabile", în Bangladesh. H&M a adăugat că nu "vede niciun impact major asupra producției noastre globale sau a lanțului nostru de aprovizionare", din cauza protestelor din acest moment, chiar dacă unele dintre fabricile cu care lucrează au fost închise.

CNN a cerut H&M clarificări cu privire la rolul pe care compania îl joacă pentru a facilita plata unor salarii de subzistență, dar aceasta nu a răspuns.

Patagonia a declarat că susține un salariu minim de 208 dolari pe lună - exact ceea ce cer muncitorii.

"Ne aprovizionăm de la o fabrică parteneră de mult timp din Bangladesh, care face unele dintre cele mai tehnice produse ale noastre. Furnizorul nostru a făcut progrese semnificative în ceea ce privește salariile de subzistență, însă știm că putem face mai mult împreună", a declarat compania luna trecută.

Levi Strauss & Co, între timp, a declarat într-un comunicat că a "încurajat guvernul din Bangladesh să stabilească un proces echitabil, credibil și transparent pentru stabilirea regulată a salariului minim".

Brandurile nu au puterea de a stabili salariile în Bangladesh, dar au puterea de a exercita presiuni asupra prețurilor. CNN a contactat Asociația producătorilor și exportatorilor de îmbrăcăminte din Bangladesh, care îi reprezintă pe proprietarii de fabrici, pentru comentarii, dar nu a primit răspuns.

"O mare parte din presiunea asupra fabricilor, începe de la branduri și retaileri și cred că este doar o conversație căreia industria modei continuă să încerce să îi reziste. Dar, dacă vrem să rezolvăm problema salariilor, trebuie să rezolvăm cu adevărat problema prețurilor", a declarat Elizabeth Cline, lector de politică a modei la Universitatea Columbia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.