Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacție de o VIOLENȚĂ EXTREMĂ a lui Emil Constantinescu: 'Civilizaţia occidentală intră în decadenţă, e o proastă înţelegere, elitele se dizolvă'

emil constantinescu

Civilizaţia occidentală intră în decadenţă, elitele se dizolvă, discursul politic se prăbuşeşte în populism, a declarat, marţi, fostul şef de stat Emil Constantinescu, preşedinte al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului.

"Suntem într-un moment în care civilizaţia occidentală intră în decadenţă. Elitele se dizolvă, este o proastă înţelegere şi confuzie între masificarea învăţământului şi democratizarea învăţământului. Discursul politic se prăbuşeşte în populism, democraţiile au nevoie de conştiinţă democratică, nu numai de instituţii democratice", a afirmat Constantinescu cu prilejul participării sale la o conferinţă pe tematica relaţiilor româno-arabe, scrie agerpres.ro.

Citește și: Lovitură imensă pentru Pro TV! Cu ce show a fost răpus de Antena 1

Potrivit fostului şef de stat, cultura Levantului este de fapt leagănul culturii şi civilizaţiei occidentale. În opinia sa, principalul scop al diplomaţiei culturale este crearea unei culturi a păcii prin educaţie.

"Diplomaţia culturală nu vizează în primul rând rezolvarea conflictelor deschise sau congelate, scopul principal este crearea unei culturi a păcii prin educaţie. (...) Institutul pe care l-am creat a încheiat un parteneriat cu Centrul cultural european româno-arab, pentru că avem împreună acest scop comun - crearea unei culturi a păcii prin dialog. Deviza sub care am lansat acest dialog e înţelegerea celuilalt. Nu există un dialog adevărat decât între cei care-şi păstrează identitatea, numai astfel pot înţelege mai bine identitatea celuilalt. Iată de ce vă invit, domnilor ambasadori şi distinse personalităţi din elita academică, să colaborăm la acest lung drum de păstrare a identităţilor într-un dialog deschis şi sincer", le-a spus Constantinescu participanţilor la eveniment.

Citește și: Florin Călinescu șterge pe jos cu Liviu Dragnea: Ești praf. Noroi. Adică. nămol

El a mărturisit că lumea arabă a început să-l atragă din copilărie. "Atracţia lumii arabe pentru mine începe din copilărie. Ea a început cu povestea lui Aladin, o frumoasă poveste a destinului, cu Şeherezada", a mai declarat Constantinescu.

Acesta a amintit că atunci când a fost ales rectorul Universităţii din Bucureşti (UB) una dintre primele iniţiative pe care le-a avut a fost înfiinţarea unui centru de studii arabe la UB.

Citește și: Abia acum s-a aflat! De unde are bani iubitul Elenei Udrea – dezvăluiri incendiare despre Adrian Alexandrov

Constantinescu a menţionat că atunci când a devenit preşedinte al Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, a lansat "Iniţiativa Levant pentru pace globală".

Directorul Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Paulina Popoiu, a menţionat că sunt zece ani de relaţii între această instituţie şi ambasadele ţărilor arabe la Bucureşti.

Citește și: Incredibil! În ce condiții stă Udrea în închisoare

"În Anul Centenar al României este o deosebită plăcere să vorbim de alţi 100 de ani de relaţii româno-arabe. (...) Sărbătorim astăzi 100 de ani de relaţii diplomatice, dar mai mult de 100 de ani de relaţii de prietenie. Sărbătorim şi 10 ani de relaţii între Muzeul Satului şi toate ambasadele ţărilor arabe din Bucureşti. La puţin timp de la preluarea de către mine a conducerii Muzeului Satului, am creat programul denumit 'Dialogul civilizaţiilor' şi am început acest dialog cu Algeria", a adăugat Popoiu.

La finalul evenimentului, cei prezenţi au avut prilejul să vadă expoziţia de pictură "File din Album", cuprinzând imagini din România şi ţări arabe. Potrivit organizatorilor, lucrările realizate de Vladimir Ivanovici şi Paul Mecet sunt expuse de marţi până pe 14 octombrie la Muzeul Naţional al Satului. Expoziţia poate fi vizitată în intervalul orar 11,00 - 18,00.

Citește și: Cel mai mare retailer de pe piață își lichidează firma-De ce nu a vrut statul să-l ajute .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.