Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şcolile cu predare în limba română din Transnistria rezistă cu greu presiunilor impuse de Tiraspol

elevi, Transnistria

Cele opt şcoli cu predare în limba română din Transnistria se confruntă în continuare cu o atitudine discriminatorie din partea administraţiei de la Tiraspol, relatează vineri portalul Deschide.md, enumerând obstacolele cu care se confruntă acestea, între care creşterea taxei la utilităţi şi chirie, sedii confiscate, interdicţia de a aduce manuale noi, obstacole în ceea ce priveşte libera circulaţie a elevilor şi profesorilor, interdicţia de a intona imnul de stat şi de a arbora tricolorul pe sediile şcolilor, transmite şi agerpres.

Cea mai mare problemă este însă reducerea numărului de elevi, în special din cauza tacticii Tiraspolului de a închide şcolile cu predare în limba română, dar ar mai fi şi aspectul demografic, potrivit portalului citat. Numărul elevilor în şcolile româneşti din Transnistria a scăzut din anul 1998 până în anul 2016 cu 75%, de la 5.226 la 1.329 de elevi.

Citeşte şi: SUA au CONFISCAT un zgârie-nori din inima Manhattan-ului, controlat de Iran - FOTO

Situaţia şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului a fost abordată cu prilejul unei întâlniri cu directorii celor opt licee din regiunea transnistreană, organizată săptămâna aceasta de Asociaţia Promo-LEX la Chişinău. La dezbatere au participat directori ai instituţiilor de învăţământ cu predare în limba română.

Potrivit Deschide.md, şcolile româneşti din Transnistria au fost în ultimii 25 de ani o monedă de schimb pentru pretinsele autorităţi de la Tiraspol în procesul de negocieri cu Chişinăul, însă în ultimul timp situaţia s-a înrăutăţit. Fiecare dintre aceste opt şcoli se confruntă cu numeroase probleme, care le pun în pericol însăşi existenţa.

Recent, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski susţinea că Tiraspolul a făcut unele concesii faţă de cele opt şcoli cu predare în limba română din stânga Nistrului. Kranoselski a spus că au fost micşorate taxele de închiriere a spaţiilor şi taxele de întreţinere şi că aceste şcoli trebuie să fie lăsate în pace pentru a se dezvolta.

Decizie ISTORICĂ în Germania. Parlamentul aprobă căsătoriile gay

"Tot ce a spus Krasnoselski a fost de ochii lumii. În realitate lucrurile nu s-au schimbat absolut deloc. Noi am făcut o adresă să ni se întoarcă sediul care ne-a fost luat cu forţa în anul 2004 şi am primit următorul răspuns: treceţi la grafie chirilică şi vă returnăm sediul", a afirmat Eugenia Haluş, directoarea Liceului Teoretic "Evrika" din Râbniţa. Aceeaşi situaţie a fost semnalată şi de directorii altor licee.

O adevărată luptă pentru existenţă duce liceul "Alexandru cel Bun' din Bender, care a rezistat mai multor încercări ale administraţiei de la Tiraspol de a-l închide, după ce a refuzat constant să se conformeze în totalitate actelor normative ce funcţionează în regiunea transnistreană. În prezent, sediul central al liceului este închiriat de la autorităţile nerecunoscute din Bender, dar pentru celelalte două sedii nu plăteşte nimic, acestea fiind proprietate a autorităţilor constituţionale din Republica Moldova, relevă radio Europa Liberă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.