Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se fac cărțile pentru șefia FMI: Patru favoriți pentru postul rămas liber în urma demisiei Christine Lagarde

ASF
FMI Christine Lagarde

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a anunţat marţi că şi-a depus demisia de la conducerea instituţiei financiare, în urma nominalizării la preşedinţia Băncii Centrale Europene (BCE), ceea ce a dat startul cursei pentru desemnarea succesorului acesteia, se arată într-o analiză a Euronews, potrivit agerpres.ro.

Decizia va intra în vigoare începând cu 12 septembrie. Boardul FMI "va putea lua acum măsurile necesare pentru a avansa cu procesul de selectare a unui nou director general", a precizat într-un comunicat Christine Lagarde.

Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea BM a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la şefia Fondului Monetar Internaţional. Ţinând cont că recent americanul David Malpass a obţinut funcţia de preşedinte la Banca Mondială, analiştii se aşteaptă ca funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional să revină unui european.

Citește și: Rareș Bogdan a explodat în Parlamentul European: ‘Așteptăm dovada că nu am fost mințiți! Suntem santinela civilizației’

Unul dintre numele cel mai des vehiculate este cel al lui Mark Carney - guvernatorul Băncii Angliei (BoE) - în vârstă de 54 de ani. Economistul canadian - care deţine şi paşaport britanic, cât şi irlandez - a fost în ultimii şapte ani preşedintele Consiliului pentru Stabilitate Financiară (Financial Stability Board - FSB), un organism care se ocupă de reglementare financiară pentru economiile din G20.

Carney este licenţiat în economie la Universităţile Harvard şi Oxford şi a lucrat 13 ani pentru gigantul bancar american Goldman Sachs.

Un alt candidat este Olli Rehn - în vârstă de 57 de ani - membru al Consiliului guvernatorilor BCE şi guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei. Anterior acesta a fost ministrul al Economiei în Finlanda şi de două ori a fost comisar european. Rehn a studiat relaţii internaţionale, jurnalism şi ştiinţe politice.

Citește și: Rareș Bogdan a explodat în Parlamentul European: ‘Așteptăm dovada că nu am fost mințiți! Suntem santinela civilizației’

Pierre Moscovici - în vârstă de 61 de ani - este comisar european pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă. De asemenea, a fost de două ori ministru în Franţa şi este licenţiat în economie şi filosofie. Dacă va fi numit, va fi al treilea director general francez al Fondului Monetar Internaţional.

O altă candidată importantă este Kristalina Georgieva - în vârstă de 65 de ani - în prezent director general al Băncii Mondiale. Ea a lucrat prima dată în 1993 pentru Banca Mondială şi din 2017 este director general al instituţiei financiare mondiale. Kristalina Georgieva a ocupat în trecut funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi în perioada 2014 - 2016 a fost comisar pentru buget, supervizând prima reducere a bugetului multianual al UE.

Este licenţiată în ştiinţe economice, în economie politică şi în sociologie la Universitatea de Economie Naţională şi Mondială din Sofia, unde a şi predat în perioada 1977 - 1991.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.