Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spectacol pe cer ce apare o dată în viață! O nouă stea se va forma în urma unei explozii care va avea loc la mii de ani-lumină de Pământ

nasa.gov
nasa stea

O „nouă stea” ar putea apărea pe cerul nopții în orice moment, începând de acum până în luna septembrie, spun astronomii. Evenimentul exploziv promite să fie un spectacol care are loc o singură dată în viață, potrivit NASA.

Evenimentul așteptat, cunoscut sub numele de „nova", va avea loc în Corona Borealis a Căii Lactee care se află între constelațiile Boarul și Hercule.

În timp ce o supernovă reprezintă moartea explozivă a unei stele masive, nova reprezintă explozia bruscă și scurtă a unei stele prăbușite, cunoscută sub numele de pitică albă.

T Coronae Borealis, cunoscută și sub numele de „Steaua de foc", este un sistem binar care include o stea pitică albă moartă și o stea gigantică roșie îmbătrânită, care se formează atunci când stelele și-au epuizat rezervele de hidrogen pentru fuziunea nucleară și încep să moară, notează CNN.

La fiecare 79 de ani, T Coronae Borealis trece printr-un eveniment exploziv.

Stelele din perechea orbitală sunt suficient de apropiate una de cealaltă încât interacționează violent. Giganta roșie devine din ce în ce mai instabilă în timp, pe măsură ce se încălzește, desprinzându-și straturile exterioare care aterizează sub formă de materie pe steaua pitică albă.

Când a apărut ultima dată

T Coronae Borealis a trecut ultima dată printr-un moment exploziv în 1946, iar acum astronomii sunt din nou atenți la sistemul stelar.

„Cele mai multe nove au loc în mod neașteptat, fără avertisment”, a spus William J Cooke, șeful Biroului pentru Mediile Meteorice de la NASA. „Însă, T Coronae Borealis este una dintre cele 10 nove recurente din galaxie. Știm de la ultima erupție din 1946 că steaua va slăbi în intensitate pentru ceva mai mult de un an, înainte de a crește rapid în strălucire.”

„T Coronae Borealis a început să se diminueze în martie anul trecut, așa că unii cercetători se așteaptă că va deveni o nova în orice moment, de acum și până în septembrie. Dar incertitudinea momentului în care se va produce este de câteva luni – nu putem să estimăm mai precis cu ceea ce știm acum”, a mai zis el.

Cum poate fi văzută steaua

Sistemul stelar, situat la 3.000 de ani-lumină de Pământ și, de obicei, este prea puțin luminos pentru a fi văzut cu ochiul liber. În momentul de intensitate maximă, este de așteptat să atingă un nivel de strălucire similar cu cel al stelei Polaris, sau Steaua Polară.

Odată ce nova se aprinde, va arăta ca o nouă stea care a apărut pe cer și care va fi vizibilă doar pentru câteva zile fără echipament special și puțin mai mult de o săptămână, dacă folosim un binoclu. Ea se va stinge treptat și va dispărea pentru următorii 80 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.