Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tătaru, despre revenirea stării de urgență: 'Este atributul preşedintelui României care va lua o decizie. În acest moment nu iau în calcul'

Captura TV
Nelu Tataru

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că în acest moment nu ia în calcul o revenire la starea de urgenţă, dar că depinde şi de evoluţia ulterioară a cazurilor de Covid-19. El a spus că erau pregătite şi alte măsuri de relaxare, dar nu au mai fost luate deoarece nu este încă momentul.

Nelu Tătaru a fost întrebat, miercuri, la Constanţa, dacă alegerile locale mai pot fi organizate în septembrie.
“Nu vreau să mă gândesc la alegeri acum. Sunt un ministru al Sănătăţii, gestionăm o criză de pandemie la nivelul ţării noastre, avem o recrudescenţă a creşterii numărului de cazuri, după ce plecasem pe o pantă descendentă. Vreau să văd că ne stabilizăm ca şi număr de cazuri noi, vreau să văd că avem o legislaţie care să ne permită să ne desfăşurăm activitatea, iar după aceste momente, când vom reveni poate la acelaşi 0,6, 0,7 ca şi transmitere, la 124, 145 de cazuri, 160 de cazuri pe zi, noi să ne gândim şi la o parte politică”, a spus ministrul Sănătăţii.
Nelu Tătaru a menţionat că în acest moment nu ia în calcul revenirea la starea de urgenţă.
“Noi facem evaluări de la zi la zi, săptămânal, la două săptămâni, prin INSP şi Ministerul Sănătăţii facem o propunere către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, iar starea de urgenţă este atributul preşedintelui României care va lua o decizie. În acest moment nu iau în calcul, dar vedem şi evoluţia ulterioară”, a transmis Tătaru.

BREAKING Klaus Iohannis, vizită la Institutul Cantacuzino. Președintele va susține o declarație de presă

Întrebat de la ce număr de cazuri s-ar putea declanşa starea de urgenţă, ministrul a răspuns: “Nu e cu număr de cazuri, este creşterea numărului de cazuri de la o zi la alta exponenţial cu forţarea unităţilor de primire urgenţe şi atunci se poate declara o stare suplimentară decât starea de alertă. Dar v-am spus, evaluarea de la zi la zi, evaluarea săptămânală, evaluarea la cele 14 zile ne va da şi răspunsul”.
Nelu Tătaru a spus că erau pregătite mai multe măsuri de relaxare, dar acestea nu au mai fost luate deoarece nu este încă momentul.
“Odată cu 1 iulie nu am mai făcut măsuri de relaxare, erau pregătite multe măsuri de relaxare, dar evoluţia ne-a arătat că nu este încă momentul şi atunci am reaşezat ce înseamnă simptomatologia şi ce înseamnă asimptomaticul în infecţia Covid, am preferat să mergem cu test a şaptea zi şi a opta zi răspuns, a zecea zi externarea, iar în funcţie de rezultatul din a opta zi să avem şi o izolare la domiliciu şi am amânat relaxările pentru perioada următoare. Această perioadă depinde foarte mult de evoluţie, iar evoluţia depinde foarte mult de respectarea acestor reguli”, a declarat ministrul Sănătăţii.
El a menţionat că în ultima perioadă 5-6 la sută din numărul de teste făcute într-o zi sunt pozitive.

SONDAJ - Când consideră românii că va trece pandemia de coronavirus

“Ieri am avut 397 de cazuri pe 11.800 de teste lucrate, după cum am avut cu o zi înainte peste 250 într-un context de 4.800 de teste lucrate. Suntem la un 5-6 % din teste care sunt pozitive în fiecare zi. Ieri am avut 31 de decese, am avut 231 de cazuri, cel mai mare număr de cazuri în Terapie Intensivă din ultima perioadă. Să analizăm perioada actuală şi pentru cei care bagatelizează toată perioada care a trecut şi care nu ţin cont de numărul de pacienţi infectaţi, de numărul de decese, să îşi reaşeze un pic opinia”, a explicat ministrul.
Nelu Tătaru a menţionat că în ultimele zile jumătate din numărul de cazuri este în trei, patru judeţe şi în municipiul Bucureşti.
“În ultimele zile jumătate din numărul de cazuri erau în trei, patru judeţe plus Bucureştiul. Dacă am văzut Argeş, Prahova, Galaţi, Bucureşti erau peste jumătate din cazurile raportate zilnic. Orice zonă care a ţinut de o mişcare mai intensă a populaţiei s-a putut vedea şi o creştere”, a explicat Nelu Tătaru.
Ministrul a menţionat că judeţul Constanţa a avut un rezultat bun pe tot parcursul pandemiei, având sub 500 de cazuri până în 7 iulie.
“La Constanţa aveam 492 de cazuri total infectate, un rezultat bun pe tot parcursul pandemiei. Şi la ultima mea vizită aici specificam că, deşi a fost o zonă de tranzit, deşi am avut multe zone de carantină s-a putut menţine şi a fost o decizie managerială sau o decizie la nivelului judeţului, a DSP-ului, corectă. Am evaluat şi tot ce a însemnat personal medical care s-a infectat, primul personal medical a fost de aici, de la Secţia Medicală”, a explicat ministrul.
Nelu Tătaru a făcut miercuri, o vizită în Constanţa, mergând mai întâi la Spitalul Judeţean, apoi la Spitalul militar ROL 2, după care are programată o întâlnire cu reprezentanţii Universităţii Ovidius şi cei ai autorităţilor administrative şi sanitare locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.