Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO/ Revoltă în Mexic - Manifestanții sparg poarta Palatului Prezidențial

pro-tran.com
mexic

Zeci de persoane care manifestau împotriva răpirii şi dispariţiei în 2014 a 43 de elevi de la Şcoala Normală din Ayotzinapa au spart o poartă a palatului prezidenţial, la Ciudad de Mexico, potrivit unor imagini difuzate de postul Milenio, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele mexican Andrés Manuel López Obrador a denunţat o ”provocare”, în contextul în care Mexicul se află în campanie electorală, de vineri, în vederea unor alegeri prezidenţiale, prevăzute la 2 iunie.

”Aceasta este o mişcare împotriva noastră”, a răspuns el într-o conferinţă de presă obişnuită, întrebat de jurnalişti despre ceea ce se petrecea în afara Palatului Naţional.

”Ei ar vrea ca noi să răspundem în mod violent. Nu o vom face, pentru că nu suntem opresori”, a continuat el.

”Vom repara poarta şi nu vor exista probleme”, a dat el asigurări.

Candidata partidului aflat la putere, Claudia Sheinbaum, este marea favorită în alegerile prezidenţiale, impulsionată de nepopularitatea preşedintelui în exerciţiu, care nu poate candida în scrutin, după un mandat unic de şase ani, potrivit Constituţiei.

Manifestanţii au atacat porţile Palatului Naţional, sediul preşedinţiei din 2018.

 

Aceasta este pentru prima oară când îşi ating scopul

Rude ale celor 43 de dispăruţi, împreună cu avocaţii lor, activişti şi elevi manifestează cu regularitate în centrul Ciudad de Mexico mai ales odată cu apropierea marcării datei dramei.

O tabără în memoria celor 43 de dispăruţi a fost instalată pe principala arteră din centrul capitalei, în faţa Palatului Naţional.

Andrés Manuel López Obrador a dat asigurări că manifestanţii vor fi ascultaţi de către un membru al Ministerului de Interne.

El a apreciat că avocaţii şi activiţtii care-i însoţesc pe părinţii elevilor eraumotivaţi de ”obiective politice”.

Elevii de la Ayotzinapa au ”dispărut” în noaptea de 27 septembrie 2014, după ce s-au dus la Iguala, în statul Guerrero (sud), unde se pregăteau să urce la bordul mai multor autobuze pentru a pleca spre Ciudad de Mexico, unde urmau să participe la o manifestaţie.

Potrivit unor versiuni oficiale, ei au fost răpiţi de către poliţie, în complicitate cu criminali, şi au fost predaţi cartelului Guerreros Unidos, care i-a asasinat.

Această dramă a traumatizat Mexicul. Preşedintele Andrés Manuel López Obrador s-a angajat să revizuiască cu minuţiozitate anchetele şi să-i găsească pe tinerii daţi dispăruţi.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.