Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vulnerabilitatile votului prin corespondenta

Consultarile de la Cotroceni, de saptamana aceasta, au readus pe agenda publica subiectul votului prin corespondenta - pentru cei din diaspora. Vasile Blaga sustine ca acesta sa fie folosit ca alternativa la cel din sectiile de votare.

Votul prin corespondenta este util si ar rezolva multe dintre problemele aparute (in sectiile din strainatate) la alegeri.

Trebuie insa avute in vedere o serie de vulnerabilitati si gasite modalitatile de eliminare a acestora.

Astfel, in cazul buletinelor de vot, exista posibilitatea trimiterii acestora la misiunile Romaniei, iar de aici retransmiterea in tara - dupa votare. Poate fi luata in calcul si transmiterea direct in tara, prin posta sau prin misiunile diplomatice, a plicurilor sigilate,  la Autoritate Electorala. Si intr-un caz si in altul ar trebui constituita o comisie din care sa faca parte reprezentanti ai partidelor, pentru a supraveghea primirea si trimiterea plicurilor cu buletinele de vot. Asta ca sa nu poata fi acuzat cineva de frauda. In ceea ce ne priveste personalul diplomatic din misiuni, este greu de crezut ca vor fi probleme de fraudare, pentru ca sunt reguli foarte stricte si in plus nici un angajat MAE nu ar dori sa-si riste cariera pentru interesele politice ale unora sau altora.

Ocazii de frauda pot aparea insa fie la momentul exprimarii votului, fie cu ocazia deschiderii plicurilor. Daca se accepta deschiderea plicurilor in misiunile din strainatate si trimiterea in tara a Proceselor Verbale, este destul de greu sa se garanteze controlul asupra veridicitatii votului.  Pe de o parte din cauza insuficientei personalului MAE si a volumului mare de corespondenta in tari cu mari comunitati romanesti. Pe de alta parte este posibil ca nu toate partidele sa fie reprezentate in comisiile electorale din misiuni, iar personalul MAE sa nu observe sau chiar sa vrea sa vada anumite lucruri. Riscul este destul de mic, dar avand in vedere noutatea procedurii este greu sa vezi la momentul oportun si sa contracarezi anumite actiuni "ingenioase". Pe de alta parte, in tara poti lua doar act de voturile care vin. Nu poti sa sti de la cine vin de fapt plicurile cu voturi. In plus, nu sti daca in casa omului care se presupune ca voteaza nu sunt adunati o gramada de indivizi care se uita peste umar, sau chiar mai rau, ii dau buletinul de vot gata stampilat. La toate astea se pot adauga si anumite erori sau incurcaturi, intamplatoare sau nu, ale serviciilor postale. Este posibil si ca anumite plicuri sa fie omise, ori "primite prea tarziu".

Bineinteles ca trebuie sa pornim de la prezumtia de buna credinta a celui care isi exprima votul si al celor care receptioneaza si verfica optiunea cetateanului. Insa experienta ultimilor 25 de ani de democratie originala, ne arata ca romanul este foarte inventiv, mai ales cand isi doreste cu ardoare functii politice.

In concluzie, procedura de vot trebuie imbunatatita astfel incat cetatenii Romaniei sa-si poata exprima optiunea cat mai facil, oriunde s-ar afla. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim toti cu ochii in patru. Ar fi pacat ca unii sa profite din nou de buna noastra credinta si mai gaseasca niste portite prin care sa-si asigure functii nemeritate. In fond romanii trebuie sa aiba pana la urma dreptul sa aleaga pe cine vor si sa nu mai fie victimele unor tertipuri si manevre cel putin imorale.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.