Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acordul nuclear iranian: Donald Trump va face un anunţ în zilele următoare

trump air force one

Preşedintele american, Donald Trump, va face declaraţii "în zilele următoare" în legătură cu acordul privind programul nuclear iranian, a anunţat joi purtătoarea sa de cuvânt, Sarah Huckabee-Sanders, într-un moment în care Casa Albă caută o modalitate de a mări presiunea asupra Teheranului fără să arunce textul în aer, relatează AFP. "După cum a făcut cunoscut, preşedintele a luat o decizie", a declarat Sarah Huckabee-Sanders, adăugând că un anunţ este aşteptat "în zilele următoare".

"Va fi o strategie globală", a adăugat ea, fără alte precizări. Potrivit cotidianului Washington Post, discursul preşedintelui, foarte aşteptat, ar putea avea loc peste o săptămână, la 12 octombrie. Încheiat în 2015 de Iran şi marile puteri (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania), acordul vizează să garanteze caracterul strict paşnic şi civil al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor.

De atunci, o lege îl obligă pe preşedintele american să notifice Congresului, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul îşi respectă angajamentele şi dacă ridicarea sancţiunilor este în interesul naţional al Statelor Unite. Până în prezent, el a "certificat" acordul, dar a lăsat să se înţeleagă că următoarea scadenţă, de la 15 octombrie, va fi crucială.

Potrivit mai multor responsabil americani, Donald Trump ar putea decide de această dată să nu confirme respectarea termenilor acordului, ceea ce ar trimite mingea în terenul Congresului. Conform legii, dacă acordul nu este certificat, congresmenii au la dispoziţie 60 de zile pentru a hotărî dacă reintroduc sancţiunile. Washingtonul ar putea încerca să profite de acest termen pentru a obţine de la partenerii săi europeni angajamentul de a redeschide negocierile cu Teheranul. Un asemenea demers ar antrena însă o perioadă de mare incertitudine legată de atitudinea pe care o va adopta Iranul, conform Agerpres. Personaj important al administraţiei Trump, secretarul Apărării, Jim Mattis, a afirmat marţi că, în opinia sa, menţinerea acestui acord este în interesul naţional al Statelor Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.