Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adevărata 'surpriză' din legea fiscală pe care o pregătește Finanțele: 'Va fi horror'

paginaderusia.ro
arma nucleara

Ministerul Finanţelor a publicat în urmă cu o săptămână, draftul proiectului care ar putea schimba regulile de impozitare în România, instituind impozitul pe venitul global pe gospodărie Astfel, românii ar putea face o serie de deduceri, acestea incluzând printre altele cheltuielile cu educaţia copiilor, abonamentele la sala de sport sau poliţele RCA. De asemenea, iniţiativa presupune că, în cazul veniturilor din salariu, angajatorul va avea obligaţia de a reţine doar contribuţiile sociale, nu şi valoarea impozitului aferent salariului, ca până acum, această sarcină revenind angajatului în proiectul propus. Totuşi, când vine vorba despre avantajele pe care le-ar putea aduce această modificare angajatului, angajatorului sau chiar statului, potrivit specialiştilor în domeniu, se pare că aceste avantaje nu prea există.

Ilie Năstase, ieșire spectaculoasă: Își cere scuze față de Serena Williams

Dacă ne referim la angajat, acesta va primi o sarcină dificilă, aceea de a forma o gospodărie şi de a alege un gospodar şef. Acesta din urmă va fi responsabil cu contabilizarea tuturor veniturilor pe care le va declara, o dată pe an, consultantului fiscal. Declaraţia va trebui să fie făcută cu mare atenţie, pentru că, în cazul în care sunt înregistrate pierderi, acestea sunt încadrate la categoria evaziune fiscală, iar acea persoană riscă să fie pedepsită conform legislaţiei în vigoare pentru această infracţiune. Într-adevăr, angajatul va rămâne cu mai mulţi bani în mână, însă va trebui să economisească pentru a plăti impozitul în perioada în care va fi vizitat de consultantul fiscal.

În ceea ce priveşte angajatorul, acesta nu ar trebui să fie extrem de afectat, întrucât el plăteşte impozitul care îi este impus de lege. Deci, se poate considera că, în această lege, angajatorul este un element neutru, după cum a explicat Gabriel Biriş, fost Secretar de Stat şi fost coordonator al Departamentului de Legislaţie Fiscală din Ministerul Finanţelor în guvernul Cioloş.

De partea cealaltă, deşi se aşteaptă ca aceste măsuri să aducă un plus în ceea ce priveşte câştigurile statului, specialiştii în domeniul fiscal consideră că punerea la punct a unui mecanism funcţional care să susţină aceste modificări este nevoie de cheltuieli mari, de o regândire a Administraţiilor Fiscale şi, potrivit lui Sebastian Bodu, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), administrarea acestui sistem va fi „horror”.

„Impozitul pe gospodărie nu avantajează pe nimeni, nici angajatul, nici angajatorul, nici statul. Nu ştiu de ce am impresia că nu o să se pună în aplicare, va fi o nebunie. Să vedem, angajatul. Acesta, iniţial, ar putea spune că este avantajat pentru că, prin deduceri, s-ar putea ajunge la un impozit mai mic. Numai că, în momentul în care ai făcut praguri de impozitare, automat deschizi Cutia Pandorei, pentru că acele praguri se pot uşor mări. Deci, dacă s-ar renunţa la principiul cotei unice şi s-ar trece la principiul cotei progresive, automat e foarte uşor să umbli la cotă şi riscul este ca, sub masca unor aşa-zise impozitări suplimentare a celor bogaţi, de fapt, să se impoziteze clasa medie, care şi-aşa e vai de mama ei, considerându-se că ei sunt bogaţi”, a explicat, pentru Gândul, Sebastian Bodu, fost preşedinte al ANAF.

Klaus Iohannis s-a SUCIT: A invitat la Cotroceni politicienii cu dosare penale

De partea cealaltă, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a descris situaţia referitoare la aceste modificări drept „incertă” şi consideră că această discuţie se află într-un stadiu „extrem de incipient”.

„Sunt foarte multe lucruri necunoscute şi care trebuie lămurite, plecând de la definiţia gospodăriei. Cine poate să formeze o gospodărie din perspectiva taxării şi până la modul în carese vor calcula deducerile, cum se vor aplica deducerile şi pe ce venituri. Adică, sunt atât de multe detalii neclare în momentul de faţă încât mi se pare că nu se poate vorbi. Poate să avantajeze sau să dezavantajeze în funcţie de cum se calculează deducerile, în funcţie de cum ne grupăm în gospodărie”, a declarat, pentru Gândul, Ionuţ Dumitru.

Impozitul pe venit va scădea, oamenii vor plăti mai puţine impozite, rămânând cu mai mulţi bani în buzunar. În cazul aplicării cotei procentuale ar avea de câştigat persoanele cu venituri mai mici, datorită pragului neimpozabil care ar fi semnificativ mai mare decât în prezent. Reducerea de impozite atrage, însă, după sine, costuri şi riscuri mai mari pentru contribuabili, costuri care nu se referă numai la bani, după cum a epxlicat, pentru Gândul, Gabriel Biriş, avocat fiscal, fost Secretar de Stat şi fost coordonator al Departamentului de Legislaţie Fiscală din Ministerul Finanţelor în guvernul Cioloş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.