Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANRE: Existența mai multor burse de gaze naturale va crea o concurență efectivă

newsonly.gr
gaze naturale

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) susține existența mai multor platforme de tranzacționare a gazelor în România, ceea ce ar duce la crearea unei concurențe efective, a declarat, miercuri, Florin Tobescu, șef serviciu la Direcția Relații Internaționale din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în cadrul unei conferințe pe teme energetice.

El a fost întrebat care este poziția ANRE cu privire la faptul că, pe data de 16 mai, Comisia pentru industrii din Camera Deputaților a votat un amendament la Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență 64/2016, potrivit căruia singura bursă licențiată pentru tranzacția de gaze naturale va fi OPCOM. Acest lucru a stârnit reacții în piață, întrucât, momentan, singurele tranzacții cu gaze se realizează pe Bursa Română de Mărfuri (BRM).

"Legea este în dezbatere, nu este un document final. Responsabilitatea este partajată: Parlamentul este dator să ia cu rapiditate o hotărâre, iar noi (ANRE — n.r.) arătăm motivele care pot fi invocate pentru existența mai multor operatori de piață și existența unei concurențe efective. Rezultatele fiecărui operator economic de altfel se cunosc", a spus Tobescu.

El a precizat că președintele ANRE, Niculae Havrileț, deși își anunțase participarea la conferință, era, la acel moment, prezent la dezbaterile din Comisia de industrii din Camera Deputaților tocmai pe această temă. Tobescu a mai spus că, în prezent, Autoritatea lucrează la aplicarea tuturor prevederilor codurilor de rețea din domeniul gazelor naturale, astfel încât, odată cu producția de gaze din Marea Neagră, să existe o piață și o infrastructură care să permită utilizarea rațională a acestor resurse. "Vrem să avem o piață concurențială și la gaze, astfel încât investiția să fie recuperată, să dea satisfacție investitorilor și clienților care utilizează aceste gaze naturale. Dacă piața de electricitate a României este cuplată cu a țărilor vecine, în domeniul gazelor naturale se realizează măsurile care pot contribui la aplicarea cu rapiditate a tuturor prevederilor codurilor de rețea, mă refer la alocarea de capacitate și mecanismul de rezolvare a congestiilor, concomitent cu derularea unor proiecte de interconectare la nivel european, din care cel mai important este BRUA, prin care rezervele de gaze din Marea Neagră vor fi utilizate, contribuind la diversificarea surselor de aprovizionare. (...) Dacă piața nu este pregătită în mod corespunzător, mecanismele nu sunt stabilite, aceste resurse pot să nu fie folosite la adevărata lor valoare și de aici toate preocupările instituțiilor implicate în acest domeniu. Există un principiu al utilizării raționale a resurselor. Dacă se va ține cont de toate aceste aspecte, nu ne vom bate joc de rezervele pe care suntem pe cale de a le confirma", a mai spus reprezentantul ANRE.

Anterior, în cadrul aceleiași conferințe, președintele Bursei Române de Mărfuri (BRM), Septimiu Stoica, a criticat în termeni foarte duri membrii Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, care au decis să retragă licența BRM de tranzacționare a gazelor, precizând că argumentele aduse sunt "abureli" ale unor "pseudodocți care prezintă teoria fără să dețină cunoștințele necesare". Potrivit acestuia, în momentul de față piețele de energie se modernizează dramatic, devin mai sofisticate, nu mai există doar vânzător și cumpărător, ci o infrastructură complexă și tot felul de instrumente de tranzacționare. "Nu-ți vine să crezi că un asemenea lucru se întâmplă în România, un stat al Uniunii Europene, la 27 de ani de la Revoluție. Trăim într-o irealitate", a mai spus Stoica, revenind la decizia Comisiei de industrii.

Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților a transmis, într-un comunicat de presă, că scopul tuturor modificărilor este acela de a crea cadrul legislativ pentru tranzacționarea transparentă, nediscriminatorie și în regim concurențial a gazelor naturale. "Comisia pentru industrii și servicii a finalizat, în data de 16 mai, raportul privind Legea de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului 64/2016 (emisă de guvernul Cioloș) menită să modifice și să completeze Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. Printre principalele modificări aduse de Comisia pentru industrii se numără obligativitatea vânzării pe platforma de tranzacționare angro a întregii cantități de gaze naturale produse, importate și exportate, în mod transparent și nediscriminatoriu; pe model vest-european — http://www.efet.org/EnergyMarkets/VTP_assessment, un operator unic pe piața angro de gaze naturale și de energie electrică, OPCOM, pentru a putea astfel crește lichiditatea pieței concurențiale angro prin centralizarea activităților de tranzacționare; tranzacționarea gazelor naturale prin contracte bilaterale pe termen lung, acces nediscriminatoriu la Rețeaua de Transport de gaze naturale inclusiv pentru noua conductă BRUA; criterii minimale pentru acreditarea operatorilor pentru piața cu amănuntul fără a limita numărul acestora", precizează reprezentanții Comisiei de industrii, conform Agerpres.

OPCOM este filială a Transelectrica, societate deținută majoritar de stat, în timp ce BRM este o bursă privată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.