Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu, începutul sfârșitului

tariceanu-jurnalul.ro

Ecoul alegerilor răzbate printre partidele aflate într-o regrupare alertă. ALDE, prin Călin Popescu Tăriceanu, încearcă să se construiască dintr-un amalgam de elemente confuze, în general reșapări ale unor politicieni frustrați căzuți din funcții. Călin Popescu Tăriceanu urmăreşte de data aceasta să se ascundă, cu ajutorul lui Daniel Chiţoiu, sub umbrela unora din PNL. Negocierea cu PNL-ul este o strategie clasică marca Tăriceanu care deşi a fost pus preşedinte peste Senat de PSD doreşte acum să „revină la matcă” şi s-o lase mai moale cu simularea de „liberalism adevărat.”

În momentul de față asistăm la un ciclu, bucla se închide și Tăriceanu proiectează o imagine ce se vrea a fi nouă, spălată de trecut. În politică, niciodată trecutul nu se uită, chiar dacă electoratul de multe ori pare că omite acest aspect. Tânărului partid cu vocație social- liberală, apărut în urma unei fuziuni cu Partidul Conservator în iunie 2015, îi lipsesc două elemente importante, coeziunea internă și credibilitatea în fața electoratului.

Efigia lui Călin Popescu Tăriceanu este departe de a reprezenta un factor de credibilitate, astfel că ALDE urmărește o alianță ce are ca obiectiv cristalizarea partidului într-unul capabil să balanseze jocul guvernării viitoare. Apropierea din ultima vreme de Partidul Național Liberal nu este întâmplătoare. Într-o logică politică, o posibilă alianță între ALDE și PNL ar putea avea loc, cel puțin pe axa presupus ideologică, însă costurile de imagine pentru noul PNL ar fi foarte mari. Apropierea lui Călin Popescu Tăriceanu de fostul partid pe care l-a condus, din care a plecat cu mare scandal și pe care l-a criticat cu fiecare ocazie, ar fi o lovitură de imagine pentru liberali.

Lipsa de coeziune din ALDE, cu toate că aceștia își doresc un rol pe scena politică, ridică o altă problemă, pragul electoral. Un ALDE solitar, mai ales în campania electorală pentru alegerile parlamentare, nu va trece pragul electoral de 5%, de aici și urgența de a se lega de un partid mare.

Dorința de a rămâne în prima linie politică este de înțeles, mai ales pentru un om îmbătrânit în relele politicii ca Tăriceanu. Acesta, depune eforturi evidente, jucând cu propriul backround politic pe masă. ALDE, partid nesemenificativ pe scena politică românească, nu se va coagula în jurul liderului de conjunctură, cu toate demersurile acestuia de a-l transforma într-un partid ”balama”. Problemele de imagine pe care liderul ALDE le are sunt mari, cu urme adânci rămase după mandatul de premier. Schema de la Electroputere Craiova, o privatizare dubioasă la care a fost implicat direct, sau cedarea gratuită statului maghiar și fără explicații a averii Gojdu, îl fac indezirabil în fața unui electorat deja reticent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.