Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce a spus Klaus Iohannis la înaugurarea monumentului închinat luptătorilor anticomunişti

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că monumentul "Aripi", care a fost inaugurat luni, reprezintă o "victorie simbolică" împotriva abuzurilor dictaturii comuniste.

 

"Nimeni şi nimic nu va putea reda vreodată destinele ruinate de abuzurile dictaturii comuniste. Cu toate acestea, monumentul 'Aripi' este o victorie simbolică. Ce ironie a sorţii mai mare şi ce izbândă mai puternică decât faptul că monumentul dedicat rezistenţei anticomuniste este ridicat pe locul unde, până acum 27 de ani, străjuia statuia lui Lenin, unul dintre cei mai malefici oameni ai istoriei, doctrinarul bolşevismului?", a declarat Iohannis.

 

El a arătat că monumentul este un simbol consacrat memoriei luptătorilor din rezistenţa anticomunistă.

 

"Împotriva comunismului s-au ridicat însă sute de mii de oameni, cunoscuţi astăzi sau nu, care şi-au riscat viaţa şi libertatea pentru ca democraţia şi demnitatea poporului român să nu fie înfrânte. Lor le este dedicat monumentul 'Aripi'. În calitate de preşedinte al României, îmi exprim profunda recunoştinţă pentru sacrificiul şi curajul luptătorilor din rezistenţa anticomunistă, a militanţilor partidelor democratice anihilate de comunişti, a oponenţilor şi disidenţilor. Sunteţi eroii pe care România îi va onora mereu", a transmis Iohannis.

 

Şeful statului a amintit câteva cuvinte ale Elizabetei Rizea - un simbol al rezistenţei anticomuniste. "Arestată şi torturată de Securitate, ea nu a cedat: 'Până mor, eu tot aşa lupt!' spunea ea, dar, în definitiv, această hotărâre i-a caracterizat pe toţi cei care au sacrificat totul, fără speranţă de răsplată. Au făcut-o în numele idealurilor democratice, jertfa lor plasându-i în panteonul celor care, de-a lungul istoriei României, au dat dovadă de curaj luptând în războaie, încrezători în viitorul ţării şi al generaţiilor următoare. În cinstea lor este construit acest monument, un simbol copleşitor al demnităţii şi al suferinţei", a adăugat Iohannis.

 

El şi-a exprimat gratitudinea pentru cei care au făcut posibil ca acest monument să existe.

 

"Această creaţie nu ar fi fost posibilă fără implicarea şi susţinerea instituţiilor publice, a guvernelor României de-a lungul timpului, a Primăriei Bucureştiului şi fără existenţa unui consens general, dar mai ales a unor oameni dedicaţi. Îl felicit în mod deosebit pe preşedintele Emil Constantinescu pentru această iniţiativă şi pentru eforturile pe care le-a depus în slujba acestui proiect", a arătat Iohannis, conform Agerpres.

 

Potrivit acestuia, în cei 45 de ani de dictatură comunistă, românilor li s-a spus decenii întregi o poveste mincinoasă despre istoria naţiunii.

 

"Ni s-a spus că nu a existat rezistenţă şi că românii au dorit şi au susţinut regimul comunist. Astăzi, ştim fără urmă de îndoială că regimul comunist a fost instaurat prin crimă şi teroare, prin forţa armelor, de o armată străină de ocupaţie, potrivnică voinţei naţiunii", a mai spus Iohannis.

 

La finalul evenimentului, şeful statului a depus o coroană de flori la monumentul "Aripi".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.