Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este, de fapt, CONTROVERSATUL Marcel Opriș: biografia neromanțată

Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Marcel Opriș, a fost trecut în rezervă de către președintele Klaus Iohannis, la solicitarea lui personală, ne arată primele informații. De-a lungul timpului, Opriș a fost considerat unul dintre cei mai puternici oameni din România, un adevărat om al Sistemului, asta pentru că accesul său la telecomunicațiile speciale l-au făcut să aibă un auz foarte fin. Din acest punct, controversele în jurul său au curs lanț: dosare în care a fost anchetat, omul de casă al lui Traian Băsescu și acuzații că ar fi ajutat la fraudarea alegerilor prezidențiale din 2009, dar și multe alte acuzații publice care i s-au adus directorului STS, pe toate le regăsim într-o biografie neromanțată a acestuia.

Citește și: ȘTIREA ZILEI DNA cere URMĂRIREA PENALĂ a unui fost ministru: Klaus Iohannis va decide

Citește și: Cristoiu, dezvăluiri din emisiunea de la TVR: 'Sorin Grindeanu ezită să treacă o linie roșie în materie de secrete'

Personaj destul de discret, Marce Opriș a fost numit în funcția de director STS, cu rang de secretar de stat, de preşedintele Traian Băsescu în data de 7 decembrie 2005. Originar din localitatea Chieşd, judeţul Sălaj, Marcel Opriş a absolvit Facultatea de Electronică şi Informatică din cadrul Academiei Tehnice Militare din Bucureşti.

După numirea în fruntea STS, generalul Marcel Opriş a fost fidelizat de preşedintele Traian Băsescu prin trei avansări în grad: general-maior (cu două stele), printr-un decret prezidenţial din 23 decembrie 2006, general-locotenent (cu trei stele), printr-un decret prezidenţial din 1 decembrie 2008 şi general cu patru stele, printr-un decret prezidenţial din 30 noiembrie 2011. Trei avansări, trei stele de general în doar şase ani!

După alegerile prezidenţiale din 2009, generalul Opriş a fost acuzat că şi-ar fi pus oamenii să ajute PDL să numere voturile, precum şi că, în ziua votului, STS ar fi transmis sms-uri prin intermediul reţelei de telefonie mobilă, prin care Traian Băsescu era dat câştigător.

Printr-un decret din 18 decembrie 2010, preşedintele Băsescu l-a decorat pe generalul Opriş cu Ordinul Naţional „Steaua României", în grad de ofiţer, pentru „rezultatele remarcabile obţinute în organizarea şi coordonarea STS".

Recent, au ieşit la iveală primele documente care dovedesc faptul că Opriş a fost cercetat în cel puţin trei dosare pentru implicarea instituţiei pe care o conduce în procesul electoral din 2009, dar şi pentru câteva licitaţii şi contracte dubioase cu miros de corupţie atribuite unor firme la care soţia sa era angajată.

Dosarele au fost clasate şi, până la momentul în care jurnalistul Dan Andronic a dat publicităţii "intimităţile" dintre politicianul Sebastian Ghiţă şi anumiţi şefi ai instituţiilor de forţă, Marcel Opriş a fost dat uitării. După ce şeful STS a apărut pe lista scurtă a celor ce trebuie să dea cu subsemnatul în faţa membrilor comisiei, referitor la alegerile din 2009, presa centrală a prezentat în detaliu şi modul în care firme controlate de fugarul Ghiţă sau gestionate de acesta prin intermediari au primit contracte de la STS în valoare de 50 milioane de euro.

Surprize nebănuite ne oferă şi trecutul şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Cine a avut curiozitatea să arunce o privire, până în data de 4 mai 2017, pe site-ul STS, putea găsi câteva însemnări interesante în biografia generalului Marcel Opriş. Printre altele, la capitolul "Activitate profesională - În Ministerul Apărării Naţionale", Opriş se lăuda cu funcţia deţinută din perioada 1982-1989 ca " şef autostaţie radiodifuziune la UM 02487 Bucureşti". Ei bine, după numai patru zile, pe 8.05.2017, CV-ul generalului Marcel Opriş a suferit o schimbare majoră. Orice referire la unităţile militare la care a activat, inclusiv la UM 02487, a fost ştearsă. Mai pe înţelesul tuturor, biografia oficială a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş, postată pe site-ul instituţiei pe care o conduce, a fost "coafată" în mare grabă.

O explicaţie poate fi găsită în documentele aflate în dosarele Revoluţiei din decembrie 1989, redeschise forţat în urma deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului. Din Ordonanţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) nr. 692/C2/2016, referitoare la redeschiderea urmăririi penale în dosarul 11/P/2014, aflăm că UM 02487 se ocupa cu "război psihologic şi asigurare cu tehnică de propagandă şi cultură - televizoare, aparate radio, amplificatoare de putere, magnetofoane - pentru întreg Ministerul Apărării Naţionale". Mai mult din documentul sus-menţionat reiese că autospecialele, pe care activa la acea dată şi Marcel Opriş, au fost trimise în data de 21 decembrie în Piaţa Palatului, la mitingul care a declanşat căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu. Martorul citat în Ordonanţă afirmă că maşinile UM 02487 au fost sursa vuietului care bulversase tovarăşii aduşi cu arcanul la miting, provocând busculadă şi furie în rândul manifestanţilor.

 

Averea lui Marcel Opriș a înflorit ca un Făt Frumos

De la numitea sa în funcție, din 2006 până în prezent, averea lui Marcel Opriș a înflorit. Mai precis, după numire s-a adunat averea, căci, potrivit declarațiilor de avere publicate, singura proprietate pe care Opriș o avea dinaintea ascensiunii sale în fruntea STS era un apartament în București, dar nici acela nu-i aparţinea domniei sale, ci soției, Camelia Opriș.
La un an după ce a ajuns șef la STS, Opriș a cumpărat 3,4 hectare de teren la Podu Dâmboviței, în județul Argeș, într-o zonă de mare interes imobiliar datorat dezvoltării turismului rural. Peste un an, a mai cumpărat încă 25 de hectare tot la Podu Dâmboviței, și încă 450 de metri de teren intravilan la Bragadiru, lângă București. În 2009 şi-a cum­pă­rat şi un apartament de vacanţă, la mare, la Eforie. Cu toate aceste achiziții imobiliare, generalul a pus şi bani deoparte, între 2006-2009 adunând în trei conturi aproximativ 135.000 de euro, de pe urma cărora câștiga, anual, peste 10.000 de euro din dobânzi, conform investigaţiilor Jurnalului Naţional.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.