Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a ajuns Religia materie opţională. Povestea profesorului de la care a pornit totul

manual religie

Părinţii elevilor care vor să facă ora de religie la şcoală vor trebui să completeze o declaraţie prin care îşi dau acordul. Curtea Constituţională a decis că varianta actuală, în care părinţii trebuie să completeze o cerere pentru a-şi scoate copiii de la orele de Religie, este neconstituţională.

Vezi şi: CCR: Ora de religie se va face doar cu acordul parintilor

Totul a pornit de la un profesor de filosofie din Buzău, Emil Moise. În 2009, fiica acestuia, pe atunci elevă în clasa a IX-a la Liceul de Artă din Buzău, a hotărât că nu mai vrea să urmeze orele de Religie la şcoală.

„Normal ar fi să depui o cerere de înscriere la orele respective, în loc să depui cerere ca să îţi scoţi copilul de la Religie. Am întocmit atunci primul dosar, care a ajuns la CCR acum doi ani, însă a fost respins. Apoi am ales o altă abordare ca să dovedesc în instanţă că articolul din Legea Educaţiei privind predarea Religiei în şcoli este neconstituţional, pentru că încalcă alte legi organice care asigură drepturi fundamentale ale omului“, povesteşte Emil Moise, într-un interviu pentru ziarul Adevărul.

Procesorul a arătat în instanţă că Legea Educaţiei Naţionale (LEN) încalcă Legea pentru Combaterea Discriminării şi a primit un verdict favorabil din partea instanţei pe 29 septembrie 2014. Pe 10 noiembrie a primit o a doua decizie favorabilă, în dosarul în care instanţa judeca dacă LEN încalcă Legea libertăţii religioase. În al treilea dosar, cel care a şi ajuns la CCR, profesorul a arătat că Legea Educaţiei încalcă drepturi constituţionale.

Profesorul a aflat despre decizia CCR de la preşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR), Toma Pătraşcu. „Credeam că o să pierd procesul şi când am aflat că de fapt am câştigat a fost un şoc foarte puternic. Fata mea, care este studentă acum şi care m-a susţinut în toată lupta, m-a felicitat şi ei îi dedic această victorie, dar şi copiilor care au suferit de pe urma predării Religiei la şcoală“, a mai declarat Emil Moise.

Vezi şi: Patriarhia critica dur CCR: O decizie discriminatorie şi umilitoare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.