Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se justifică reactivarea lui Grindeanu

Inquam Photos / Octav Ganea
grindeanu

stiripesurse.ro vă prezintă principalele știri ale zilei, având ca temă centrală o analiză a jurnalistului Dan Vasile Mihale referitoare la reactivarea fostului prim ministru Sorin Grindeanu și a semnificației acesteia în jocul politic din PSD.

realitatea.net:

PSD nu se dezminte și face ceea ce știe mai bine: circ - "cirque du PSD''. Sorin Grindeanu se întoarce în aparatul central al PSD ca șef al ANCOM, dacă va fi votat, în locul lui Duță, propus chiar de el pentru acest post. Va vota oare coaliția PSD-ALDE numirea lui Grindeanu în această funcție, după ce, în urmă cu 100 de zile, a votat moțiunea împotriva propriului său guvern condus de același Sorin Grindeanu? Ce circ! Ce caraghioslâc!
După ce a pus mâna pe Curtea de Conturi, Avocatul Poporului, ASF și ANRE, PSD vine cu o numire bombă și la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), instituția care face regulile pe o piață de peste 4 miliarde de euro. Am scris despre acest subiect în urmă cu câteva zile și am explicat, atunci, de ce a vrut Dragnea o schimbare la ANCOM, în condițiile în care autoritatea era condusă chiar de omul propus de Grindeanu. Și am oferit și explicația: din calcul politic...
Dragnea, mai vulnerabil ca oricând, a vrut să-l recâștige pe Grindeanu de partea sa. El a fost primul care a anunțat în spațiul public revenirea lui Grindeanu, deși propunerea pentru șefia ANCOM a venit, ierarhic, de la premierul Tudose, pentru că așa prevede legea. Reactivarea lui Grindeanu demonstrează ca lupta pentru hegemonie politică în interiorul PSD a devenit acerbă. Tudose a început deja să se vadă cu baronii locali ca să le câștige încrederea. Alți emisari ai premierului încearcă să câștige de partea acestuia oamenii ignorați de partid pentru coagularea unui pol puternic pro-Tudose.
Tudose a fost primul care a încercat să-l atragă de partea sa pe Grindeanu, oferindu-i un post de ministru. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

O parte dintre investitorii din industrie se gândesc să îşi relocheze fabricile din România în alte state din cauză că salariile cresc, iar numărul de candidaţi din piaţa muncii este din ce în ce mai redus.  În plus, incertitudinile legate de fiscalitate împiedică firmele să îşi poată face planuri pe termen mediu în România.
„Există mulţi investitori din zona de producţie care îşi fac în prezent calculele şi care se gândesc să plece din România. În general, aceştia activează în industrie, fie că e industria textilă sau auto şi au venit în România pentru costul redus al forţei de muncă. Aceştia au angajat oameni fără calificări foarte mari şi produc, în general, în regim lohn. Ei se gândesc să plece ca urmare a creşterii salariului minim, dar şi pe fondul emigraţiei, care face ca disponibilitatea forţei de muncă să fie din ce în ce mai redusă“, a spus Oana Munteanu, senior manager, liderul echipei de servicii de consultanţă pentru resurse umane în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală PwC România.
Chiar dacă nu ar exista o creştere a salariului minim, numărul scăzut de candidaţi de pe piaţa muncii disponibili şi dornici să lucreze obligă investitorii să crească salariile angajaţilor pentru a-i reţine în companie sau pentru a-i atrage de la concurenţă, pentru a-şi putea onora comenzile de la export.
„În ultimele 3-4 luni am primit, cel puţin o dată pe săptămână, cereri de analize şi păreri pe această temă din partea investitorilor, ceea ce mi s-a părut foarte mult. Investitorii care se gândesc să plece ne cer prognoze privind evoluţia salariilor în următorii cinci ani pentru poziţii de muncitori calificaţi, necalificaţi şi ingineri. Însă la ultimele solicitări ne-a fost şi frică să acceptăm proiectele din cauza incertitu­dinilor legate de fiscalitate“. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Mai multe ţări membre ale UE, în frunte cu Germania, au pledat în cadrul Consiliului European de săptămâna trecută pentru o reducere sau o „redirecţionare“ a finanţării legate preaderarea Turciei, cu scopul de a semnala dezacordurile cu Ankara, motivul fundamental fiind evoluţia statului de drept şi a democraţiei care merge într-o direcţie greşită, după cum a declarat, la recentul Consiliu European din weekend, doamna Merkel.
E deja o nuanţă, după ce, în timpul recentei campanii electorale, cancelarul german propusese chiar să oprească negocierile de aderare a Turciei la UE.
E adevărat că cei mai mulţi lideri europeni nu vor să respingă definitiv un partener strategic, Turcia reprezentând un factor esenţial în limitarea afluxului de migranţi sau în lupta împotriva terorismului jihadist. Totuşi, mulţi dintre ei au exprimat constant critici faţă de Turcia, cu care tensiunile au escaladat în urma amplelor epurări efectuate de Ankara după puciul eşuat din 15 iulie 2016. UE a îngheţat, anul trecut, deschiderea de noi capitole în cadrul negocierilor de aderare începute în 2005, atâta timp cât abuzurile legate de drepturile omului continuă, se motivează în luările de poziţii ale liderilor europeni la Consiliu.
În două mesaje separate ale oficialilor turci, Ankara încearcă să anunţe atât deschiderea, cât şi dorinţa de refacere a relaţiilor bilaterale. Astfel, în cadrul publicaţiilor Consiliului European de Relaţii Externe, purtătorul de cuvânt al Preşedintelui Erdogan, Ibrahim Kalin, a publicat, la 4 octombrie, un text de referinţă, Cum să resetăm relaţiile turco-europene. Materialul în cauză reflectă pe deplin abordarea Ankarei asupra acestor relaţii şi prezintă direct şi fără perdea acuzaţiile reciproce ale părţilor, dar prezintă şi dependenţa directă în materie de securitate şi prosperitate UE-Turcia, asumată de către partea turcă. Însă textul e şi mai relevant pentru elementele de perspectivă pe care le deschide, mai ales prin dorinţa refacerii relaţiilor şi printr-un adevărat strigăt de ajutor nerostit în material pe care Turcia îl adresează Occidentului, de a nu fi împinsă afară din zona europeană. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Partidul Comunist Chinez a înscris gândirea politică a lui Xi Jinping în statutul său, plasându-l pe acelaşi nivel cu fondatorul Chinei moderne, Mao Zedong. Preşedintele Chinei, Xi Jinping preia de miercuri noul mandat în fruntea Partidului Comunist pentru următorii cinci ani. Această modificare a statutului pentru a-i consolida puterea, îi deschide calea să rămână la conducere şi după acest mandat.
A venit şi ora unanimităţii în imensul amfiteatru al Palatului Poporului din Beijing unde s-a desfășurat al 19-lea Congres al Partidului Comunist.
După lectura unui proiect de modificare a statutului partidului, pentru a se marca aportul secretarului general Xi Jinping la fundaţia socialismului chinez, 2.200 de delegaţi au fost invitaţi să voteze. Tot atâtea braţe au fost ridicate pentru modificare şi niciunul împotriva schimbării statutului.  Monitori împrăştiaţi în sală au strigat rand pe rand « mei you ! » (« niciunul ») împotrivă.
« Rezoluţia a fost adoptată » a declarat secretarul general Xi Jinping. Noul său mandat în fruntea Partidului Comunist va intra în vigoare de miercuri. Preşedintele Chinei s-a ridicat după acest vot pentru a asculta Internaţionala în faţa imensei embleme cu secera şi ciocanul. Cei prezenţi au făcut la fel – mii de delegaţi, bărbaţi în cea mai mare parte îmbrăcaţi cu toţii în costum închis la culoare şi cu cravată roşie.
Iar prin acest vot, « gândirea lui Xi Jinping despre socialismul chinez pentru o nouă eră » a intrat în carta Partidului Comunist, plasându-l pe acesta la acelaşi nivel cu fondatorul Chinei moderne, Mao Zedong. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.