Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea, prins între ciocan și nicovală. UDMR, piesa fără control din planurile șefului PSD

Caută o apropiere de Budapesta și de electoratul maghiar în perspectiva  alegerilor prezidențiale care vor urma, dar nu dorește  să ia nici o măsură care ar putea afecta actualul capital  electioral  venit din partea majorității române. În prezent însă ezitările și jocul de  glezne  practicat de PSD și Liviu Dragnea pe o serie de proiecte de lege i-ar putea  costa protocolul de  colaborare cu UDMR.

Recent,  PSD a  surprins parlamentarii  UDMR prin refuzul de a intra  în comisiile de specialitate măcar  pe fondul  proiectului de lege care propunea  coborârea pragului de la 20 la 10% pentru folosirea limbii  unei etniii în administrația publică locală.   Încurajați și de refuzul  grupului minorităților  naționale, alatel decât cea maghiară, de a amenda pozitiv proiectul,  social-democrații au  votat, cot la cot cu  reprezentanții Opoziției  un raport  negativ. A urmat votul în plenul Camerei , prin care  inițiativa  legsislativă a Uniunii a  fost  respinsă cu un vot  covârșitor de 256 la 21.

Vezi și: Scandal în USR: O deputată controversată, acuzată de manevre în favoarea PSD (surse)

Și asta deși,  liderii  majorității PSD-ALDE negociase cu formaţiunea maghiară susţinerea iniţiativei cu un prag de 15%,  susțin surse politice  din ameble tabere. Acest lucru i-a determinat de altfel  pe liderii UDMR să decidă  reînnoirea  protocolului de colaborare cu PSD.

A contat însă mai mult  costurile de imagine pe care  susținerea  unor  astfel de prevederi le-ar putea induce procentelor PSD în  prag de Centenar. Iar acum, conducerea UDMR  se  pregătește de reanalizarea  protocolului  cu formațiunea social-democrată.

"La prima  ședință a conducerii UDMR vom analiza noua  situație și vom decide în consecință. Mai sunt unii care cred că proiectul  mai are o șansă să treacă la Senat și, ulterior, să  intre  în mediere între cele  două camere legislative. Personal, cred  dacă nu a fost adoptat la Cameră în acest an,  proiectul  va  fi îngropat ani buni la Senat, așa cum s-a întâmplat  și cu statutul minorităților  naționale în trecut. Anul viitor   au loc festivitățile legate de  Centenarul Marii Uniri. Nici un partid politic parlamentar nu va risca șă repună pe tapet proiectul nostru într-un astfel de moment", ne-a explicat unul dintre liderii Uniunii.

„Este falsă afirmaţia potrivit căreia România ar fi o ţară model în ceea ce priveşte rezolvarea situaţiei minorităţilor. Respingerea amendamentului la Legea administraţiei locale demonstrează clar acest lucru”, a  reacționat  liderul UDMR,Kelemen Hunor,  după votul de la Cameră. "Mesajul de astăzi este, însă, foarte clar şi pentru UDMR şi pentru membrii comunităţii maghiare: majoritatea română a respins dialogul”, a mai spus preşedintele UDMR, carea  ținut să sublinieze că formațiunea sa politică nu renunţă la propunerea de reducere a pragului de folosire a limbii materne de la 20% la 10%, eventual 15%.

Vezi și: DEMISIE din PNL: Victor Ponta l-a convins să i se alăture în noul partid

Cu toate acestea în PSD, sunt unele voci care susțin că UDMR nu-și poate permite  să rupă colaborarea cu  ei. " le-am păstrat oamneii  în instituțiile  deconcentrate, au încă reprezentanți la nivel de secretari de stat și de directori în Guvern și alte instituții și  autorități conexe. Sunt la guvernare  fără să se  confrunte  cu riscul  decontării electorale  a unor măsuri  guvernamentale. Cu alte cuvinte,  credeți că vor renunța la  aceste beneficii epntru un proiect cu valențe mai mult elevctorale?",  susțin surse  din conducerea PSD.

Reanalizarea protocolului de colaborare vine  totuși într-un moment  dificil pentru Liviu Dragnea. Liderul PSD are  nevoie de cât mai multe  voturi pentru trecerea legilor privind justiția prin Parlament, iar aportul UDME este esențial pentru a rezista  testelor cu moțiuni simple sau  chiar de cenzură cu care  vor  veni  cei din Opoziție. În paralel,  sprijinul lui Kelemen Hunor pentru  deschiderea unei porți de colaborare cu Viktor Orban  și pentru apropierea de  Grupul de la Vișegrad, un mai   vechi obiectiv  al  lui Liviu Dragnea, ar putea  fi  compromis dacă PSD nu va oferi ceva la schimb.

Cu măsuri contestate sau criticate de Bruxelles,  liderul PSD caută  aliați printre  cei care nu au probleme  să se opună politicilor UE. Iar Viktor  Orban ar putea fi aliatul de  care Liviu Dragnea  ar  avea  nevoie. În plus,  în perspectiva   viitoarelor alegeri prezidențiale,  conducerea PSD dorește ca

electoratul maghiar, foarte influenţat în acest moment de Viktor Orban, să  susțină un candidat PSD, mai susțin sursele citate.  În aceste condiții, pe Dragnea  îl așteaptă un ciudat  dans al mersulu pe sârmă, pentru că orice  măsură adoptată în favoarea minoritâții maghiare va avea  efect de bumerang  la nivelul  bazinului tradițional de  votanți PSD.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.