Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan îi îndeamnă pe turci să se implice mai mult pentru a susţine lira turcească

Time
Erdogan

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a îndemnat vineri pe concetăţenii săi să se 'angajeze mai mult' pentru a susţine moneda naţională, la o săptămână după ce le-a cerut turcilor să-şi schimbe 'din patriotism' banii pe care îi ţineau în monedă străină, informează AFP. După apelul lansat de şeful statului turc, mii de turci au luat cu asalt casele de schimb valutar, iar comercianţii oferă gratuit pâine sau chiftele din carne celor care îşi schimbă banii. 'Îi mulţumesc mult, enorm, poporului meu. Dar este aceasta suficient? Nu. În opinia mea, naţiunea mea ar trebui să se angajeze mai mult', a declarat preşedintele Erdogan, în cadrul unei conferinţe de presă la Istanbul.

Erdogan şi-a schimbat el însuşi banii pe care îi avea în valute străine, pentru a susţine lira turcească, în condiţiile în care aceasta a pierdut peste 10% din valoarea pe care o avea în noiembrie, a afirmat joi, purtătorul său de cuvânt, Ibrahim Kalin. Însă economiştii se îndoiesc de eficacitatea acestor iniţiative pentru a redresa cursul lirei turceşti, care suferă de pe urma incertitudinilor politice, a situaţiei tensionate privind securitatea şi a perspectivelor de creştere zădărnicite. Premierul turc Binali Yildirim a anunţat joi o serie de măsuri: de acum încolo, toate contractele guvernamentale nu vor mai fi semnate în monedă străină, exceptând situaţiile când aceasta este 'absolut necesar', conform Agerpres.

Pe termen scurt, acest anunţ nu a permis lirei turceşti să-şi recapete elanul: la orele 12:00 GMT, aceasta se schimba la cursul 3,47 pe 1 dolar, în scădere cu 1,03%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.