Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania: Wolfgang Schaeuble, nominalizat de CDU/CSU pentru funcţia de preşedinte al Bundestagului

dpa/infocom / google
rezultate germania

Blocul conservator CDU/CSU al cancelarului german Angela Merkel l-a nominalizat marţi, în unanimitate, pe ministrul de finanţe în exerciţiu, Wolfgang Schaeuble, pentru funcţia de preşedinte al Bundestagului, camera legislativă inferioară, transmite DPA.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU, aliatul său bavarez) încearcă să formeze un nou guvern de coaliţie cu două partide mai mici, liberalii (FDP) şi Verzii, după un scrutin federal din care au ieşit victorioase, dar fragilizate. Conservatorii, cel mai numeros grup parlamentar în Bundestag, au avut privilegiul de a numi preşedintele acestui for.

Wolfgang Schaeuble, care la 75 de ani este cel mai vârstnic deputat în Bundestag, urmează să cedeze postul de ministru de finanţe unuia dintre viitorii parteneri de coaliţie. Numirea lui Schaueble are toate şansele să fie confirmată prin votul deputaţilor la 24 octombrie, având în vedere că social-democraţii şi liberalii şi-au exprimat deja sprijinul pentru experimentatul politician, de la care se aşteaptă să gestioneze un peisaj parlamentar schimbat.

Alternativa pentru Germania (AfD) a acces pentru prima dată în Bundestag, câştigând mai mult de 90 de mandate în alegerile federale din septembrie, ceea ce înseamnă că viitorul cabinet Merkel IV se va confrunta cu o opoziţie puternică din ambele extreme ale spectrului politic. Miercuri, la Berlin, vor începe discuţiile exploratorii în vederea formării unei coaliţii între CDU/CSU, liberali şi Verzi, conform Agerpres.

Liderul FDP, Christian Lindner, a declarat marţi pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung că partidului dnei Merkel nu ar trebui să i se permită să păstreze portofoliul finanţelor. 'Orice ar fi mai bine decât rămânerea funcţiei de cancelar şi a Ministerului de Finanţe în mâinile CDU', a susţinut Lindner.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.