Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HAOS politic de sărbători: Cum vrea PSD să se apere de eventuale manevre de la Cotroceni

Inquam Photos / Octav Ganea
Inaquam Dacian Ciolos Parlament

În funcţie de rezultatul alegerilor de pe 11 decembrie, sărbătorile ar putea să fie lipsite de liniştea obişnuită, din cauza procedurilor de instalare a noului Guvern. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că nu doreşte să strice sărbătorile românilor, însă a pregătit o strategie care i-ar limita posibilităţile de manevră preşedintelui Iohannis.

Conform legii, noul parlament ales poate fi investit doar la patru ani de la investirea precedentului legislativ, adică pe 19 decembrie. Social-democraţii anunţă că nu vor participa la consultări cu preşedintele Iohannis, pentru nominalizarea unui ministru, decât după investirea parlamentului şi alegerea noilor conduceri a celor două camere. Odată conturată clar majoritatea parlamentară, reprezentanţii PSD spun că vor merge la consultări la Cotroceni, aşa cum prevede Constituţia. Mişcarea ar avea un scop precis: preşedintele Iohannis nu ar putea să refuze o propunere venită din partea unui partid sau a unei alianţe cu o majoritate clară în Parlament, atestată de votul în cazul conducerii camerelor.

Astfel, am putea avea o perioadă de "blocaj" de peste o săptămână, în care s-ar cunoaşte rezultatul alegerilor, dar preşedintele Iohannis nu ar putea desemna un premier, din cauza neîndeplinirii condiţiilor constituţionale. Problema ar fi că audierile din Parlament şi votul pe investirea Guvernului ar putea avea loc în plină perioadă a sărbătorilor. Sau, dacă procedura s-ar amâna, am putea avea un guvern nou abia pe la mijlocul lunii ianuarie.

Procedura desemnării premierului și învestirii Guvernului:

Potrivit art. 103 din Constituție, președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Premierul desemnat are la dispoziție 10 zile să își alcătuiască echipa guvernamentală și programul de guvernare. Odată format Guvernul și alcătuit programul, Cabinetul nou format trebuie să se prezinte în Parlament pentru a primi votul de învestitură.

Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Birourile permanente ale celor două Camere stabilesc, potrivit Regulamentului comun, data ședinței comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului și a listei Guvernului.

Înainte de votul de învestitură acordat de plenul reunit al celor două Camere, fiecare candidat pentru funcția de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în ședință comună, de comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competență a viitorului ministru.

Pentru ca ședințele comisiilor de specialitate să aibă loc în mod legal, este necesară participarea majorității membrilor care le compun. Hotărârile comisiilor se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți. Regulamentul Senatului prevede că adoptarea de avize și rapoarte de către comisii se poate face numai în prezența majorității membrilor.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcția de prim-ministru.

La ședința comună a celor două Camere în care urmează să se acorde votul de învestitură se dă cuvântul candidatului desemnat pentru funcția de prim-ministru, pentru a-și prezenta programul și lista Guvernului. După încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului în ansamblu, nu pe fiecare ministru în parte. Votul este secret și se exprimă prin bile.

După numărarea voturilor, președintele de ședință anunță rezultatul votării și se întocmește o hotărâre a Parlamentului privind acordarea votului de încredere. Hotărârea privind acordarea votului de încredere, semnată de președinții celor două Camere, se înaintează președintelui României pentru a proceda la numirea Guvernului.

În cazul neacordării votului de încredere, adică dacă Executivul nu obține votul majorității deputaților și senatorilor, Parlamentul aduce de îndată această situație la cunoștința președintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcția de prim-ministru.

Pentru ca ședințele comune ale celor două Camere să se desfășoare trebuie să existe cvorum, adică cel puțin jumătate plus unu din membrii care le compun. Președintele care conduce ședința comună este obligat să precizeze dacă este întrunit cvorumul legal și să anunțe ordinea de zi. În cazul în care cvorumul legal nu este întrunit, președintele suspendă ședința și arată ziua și ora de reluare a lucrărilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.