Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ÎNGRIJORĂTOR: Cazurile de cancer de colon s-au înmulțit. Apelul medicilor către Ministerul Sănătății

cancer

Cazurile de cancer de colon s-au înmulțit în ultimii 27 de ani, iar medicii au cerut Ministerului Sănătății bugetarea screeningului pentru această boală.

Programul național de screening pentru cancer de colon a fost aprobat de Parlamentul României în urmă cu 10 ani, însă nu a primit bugetarea necesară pentru a fi organizat, a atras atenția șeful Departamentului de endoscopie digestivă din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj-Napoca, Marcel Tanțău. Acest lucru deși, în ultimii 27 de ani, cazurile de cancer de colon s-au triplat în România, relatează Agerpres.

ULUITOR Cum apare cancerul? Răspunsul oferit de un preot

Tanțău spune că screeningul pentru cancerul de colon prevede teste de sângerare ocultă la doi ani, care ar ajuta la identificarea populației cu risc de a avea leziuni colo-rectale. În plus, această metodă, ar preveni și eventualele aglomerări ale cabinetelor de endoscopie.

Prin comparație, în Europa, astfel de programe de screening există de mai multă vreme și au fost eficiente. Cazurile de cancer de colon s-au redus cu 20%, grație programului. În plus, screeningul pentru cancer de colon este, în Uniunea Europeană, unul dintre cele trei screeninguri obligatorii pentru statele membre, alături de screeningul mamar și de col uterin.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.