Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Într-o închisoare din Belgia, gruparea Statul Islamic recrutează prin scrisori

express.co.uk
politie belgia

Justiţia belgiană a declanşat o anchetă asupra unui caz inedit de recrutare pentru gruparea Statul Islamic (SI) prin intermediul unei scrisori trimise unui deţinut într-o închisoare din Bruxelles, au anunţat miercuri Administraţia penitenciarelor din Belgia şi Parchetul federal belgian, informează AFP. 'Nu avem cunoştinţă de vreun precedent', a declarat Kathleen Van De Vijver, purtătoarea de cuvânt a Administraţiei penitenciarelor belgiene.

Un deţinut al închisorii din Saint-Gilles din aglomerarea urbană a Bruxellesului a descoperit la începutul lui septembrie o scrisoare strecurată sub uşa celulei sale. Scrisoarea, care-i propunea să se ralieze SI contra promisiunii de a câştiga 'un petec de pământ', era însoţită de 'un ghid pentru intrare în Siria', relatează agenţia Belga. 'Această scrisoare timbrată îl invita să ajungă în zonele de luptă pentru a-şi găsi 'un scop în viaţă' ', a precizat la rândul său cotidianul regional La Capitale, care a dezvăluit informaţia. 'Scrisoarea era însoţită de fotografia unui combatant înarmat şi propunea (destinatarului) să intre în contact cu o altă persoană din regiunea bruxelleză', adaugă publicaţia.

O anchetă judiciară a fost declanşată pentru identificarea expeditorului. Deţinutul destinatar al scrisorii nu este cunoscut pentru fapte de terorism, potrivit Kathleenei Van De Vijver. Încarcerarea lui este legată 'de afaceri cu droguri şi furturi', a subliniat Belga. Belgia se numără, alături de Franţa, printre ţările europene cele mai marcate de radicalizarea islamistă şi de plecările de combatanţi jihadişti spre Siria şi Irak, anunță Agerpres.

Un număr de 412 belgieni s-au deplasat în această zonă în ultimii ani şi doar 30 la sută dintre ei s-au întors în Belgia, potrivit ultimelor cifre oficiale. Dintre cei 288 de combatanţi rămaşi acolo, 126 se presupune că ar fi murit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.