Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jean-Claude Juncker, propunere ȘOC în Parlamentul European! Funcția lui Donald Tusk, 'în pericol'?

euractiv
tusk juncker

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus miercuri comasarea funcţiei sale cu cea a lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, organism ce îi reuneşte pe cei 28 de lideri din cadrul Uniunii Europene, relatează AFP, conform agerpres.ro

"Eficienţa europeană ar putea câştiga forţă dacă am putea comasa preşedinţia Comisiei Europene cu cea a Consiliului European", a declarat Juncker în discursul său privind starea Uniunii, susţinut în plenul Parlamentului European la Strasbourg. 

"Peisajul european ar fi mai lizibil şi mai uşor de înţeles dacă nava europeană ar fi condusă de un singur căpitan. Faptul de a avea un singur preşedinte ar reflecta mai bine adevărata natură a Uniunii Europene, deopotrivă ca uniune a statelor şi ca uniune a cetăţenilor", a adăugat el.

ULTIMA ORĂ: Sorin Grindeanu, AUDIAT la DNA


Preşedintele Consiliului European, ales cu o majoritate calificată pentru un mandat de doi ani şi jumătate de către şefii de stat şi de guvern europeni, pregăteşte şi prezidează summiturile europene. De asemenea, el are rolul de a reprezenta UE în afacerile internaţionale. 

Funcţia, exercitată anterior, prin rotaţie, de către şefii de stat, a devenit oficială şi permanentă la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona în 2009.

Ședință la Guvern într-o nouă formulă: Ce decizii pregăteşte premierul Mihai Tudose


De asemenea, numit de către liderii statelor membre, cu aprobarea Parlamentului European, preşedintele Comisiei Europene defineşte orientările politice ale organismului pe care îl conduce şi le pune în aplicare. El reprezintă, de asemenea, UE pe scena internaţională. 

Comisia dispune de competenţe largi. Ea poate propune o nouă legislaţie, dar este totodată garantul aplicării dreptului european de către statele membre, ceea ce poate provoca dispute semnificative, cum s-a întâmplat în privinţa solidarităţii în redistribuirea migranţilor (în special cu Ungaria) sau a problemei statului de drept în Polonia. 

De asemenea, Comisia are sarcina de a negocia în numele Celor 28 acordurile comerciale ale UE şi este gardianul concurenţei în cadrul Uniunii, ceea ce i-a permis, de exemplu, să impună recent o amendă record de 2,42 de miliarde de euro companiei Google.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.