Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea este într- o situație destul de dificilă

dragnea ponta

Evenimentul Zilei:

Nu sunt foarte convins că Victor Ponta va pleca din PSD și se va duce în Partidul România Unită (PRU). Sunt voci care susțin că premierul va face acest anunț în debutul noii sesiuni a Parlamentului, dar înclin să cred că încă se negociază asiduu.
Nu întâmplător Victor Ponta a trimis ieri o scrisoare de intenție pentru a candida în alegerile parlamentare pe lista PSD Gorj. E un semnal clar că este încă dispus să negocieze cu Liviu Dragnea, să-i acorde acestuia un răgaz pentru a-i satisface cererile.
Conflictul în PSD a izbucnit în momentul în care Liviu Dragnea a refuzat să-i pună pe listele pentru Parlament pe apropiații lui Victor Ponta, pentru a-i reduce acestuia substanțial influența în partid. În replică, câțiva apropiați ai fostului premier, în frunte cu deputatul Sebastian Ghiță, au anunțat că se alătură PRU. Mișcarea are rolul de a-i transmite lui Liviu Dragnea că planurile lor sunt destul de serioase și că, dacă nu cedează în negocierea cu Victor Ponta, vor declanșa o hemoragie masivă care poate slăbi PSD.
Pentru Liviu Dragnea, pericolul este destul de mare. Nu este neapărat nevoie ca PRU să intre în Parlament. De altfel, cred că-și poate atinge acest scop doar dacă i se alătură Victor Ponta. Este suficient să rupă câteva procente de la PSD, vreo trei-patru, pentru ca social-democrații să ajungă în opoziție după alegeri, iar Dragnea să piardă șefia partidului și să-și încheie cariera politică într-un mod rușinos. Cu un PSD de 35-37% în alegeri, șansele partidului de a forma viitoarea majoritate parlamentară se reduc drastic. Cu tot cu voturile ALDE, socialdemocrații nu pot sări de 50%. Mai mult, cooptarea UDMR într-o coaliție de guvernământ devine improbabilă. Într-o astfel de situație, președintele Klaus Iohannis îl poate nominaliza pe Dacian Cioloș să formeze Guvernul, iar UDMR poate intra într-o combinație de guvernare „de dreapta”, alături de PNL.
Nu cred că, în momentul de față, avem de-a face cu o strategie agreată de Liviu Dragnea și Victor Ponta, cu scopul de a capta întregul electorat de stânga, inclusiv cel care a aparținut UNPR. Cred că este vorba de lupta lui Victor Ponta pentru a supraviețui politic, pentru a-și păstra influența în PSD și, dacă eșuează, pentru a forța din exterior acest partid să se așeze la masa negocierilor.

Digi24:

Dacian Cioloș afirmă că respingerea Schengen este depășită și că motivele invocate de țările membre sunt strict politice. În acest context este aderarea la Schengen o prioritate? „Ştiu din informaţii proprii că suntem mai aproape decât oricând de un acord franco-germano-român în ceea ce priveşte accesul în Spaţiul Schegen”, a declarat Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin.

„Cred că nu e doar părerea premierului Cioloş, sunt convins că e şi cea a cancelarului Merkel şi a altor politicieni europeni. Au existat discuţii, pe fundalul acestor destructurări ale regimului migraţiei, vin migranţi refugiaţi din Orientul Apropiat, s-au alăturat în număr foarte mare, în cote periculoase migranţilor obişnuiţi, sunt ţări cu politici diferite în privinţa apărării graniţelor.
Unii spun că şi Brexitul a fost declicul criza refugiaţilor. Germania e în centru, ochiul ciclonului în această privinţă.
Te întrebi: nu e mai bine să fii în afara Spaţiului Schengen în această perioadă? Aş spune că nu, pentru că Spaţiul Schengen e şi o realitate simbolică, nu doar fizică.
Nu e un perimetru controlat instituţional, e şi asta în primul rând, dar şi un simbol politic. Este o formă superioră de integrare. Noi am intrat cu arme şi bagaje în 2007, dar cu o sabie puţin mai tăioasă când e vorba de justiţie şi de Spaţiul Schengen.
Asistăm la un crescendo în reacţia politicienilor români. Şi ministrul de externe al Slovaciei a spus azi foarte clar că România trebuia să fie de mult stat membru în Spaţiul Schengen. Cred că ne apropiem de acest moment. S-ar putea să asistăm şi la o intrare treptată, cu încetinitorul şi mai mult de facto. Cred că există şi o astfel de ipoteză.
Ştiu din informaţii proprii profesionale că suntem mai aproape decât oricând de un acord franco-germano-român în ceea ce priveşte accesul în Spaţiul Schengen”, a declarat Emil Hurezeanu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.