Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai celebrează cineva referendumul din 2012?

Cu ocazia împlinirii a patru ani a de la referendumul de suspendare a lui Traian Băsescu, nu am văzut reacții celebratorii la tabăra învingătoare, cu excepția unui editorial mai degrabă jenant al lui Ștefan Vlaston. Ușor-ușor, tabăra victorioasă din punct de vedere legal pare să abandoneze mitul re-fondator al Marii Victorii a Binelui de la Referendum.

Pentru că, în definitiv, 2012 nu a fost o victorie pentru prietenii lui Traian Băsescu.

  • Referendumul a cimentat clivajul USL vs restul lumii, astfel încât social-liberalii nu s-au erodat la guvernare.
  • Tot referendumul l-a împiedicat pe Băsescu să se retragă în oarecare glorie. „Pactul pe Justiție” i-a îndepărtat electoratul anti-corupt iar devotamentul față de Elena Udrea i-a îndepărtat PDL-ul.
  • Strivit de USL și abandonat de Băsescu, PDL s-a refugiat în brațele PNL, renunțând la identitatea proprie.
  • Băsescu însuși, după separarea de PDL, s-a văzut separat de electoratul respectabil. Dacă fostul președinte este astăzi anti-DNA și partizanul unei unui discurs al fricii, asta se întâmplă și datorită efectelor referendumului.
  • Încrederea populației în elitelor conducătoare s-a prăbușit, lucru care, dintr-una într-alta, a dus la apariția USR, care va lua voturi de la noul PNL și nu de la PSD.
  • Micile stele ale anului, Ungureanu, Neamțu, Macovei au dispărut din centrul politicii.

Ce rămâne „pe plus"? Cei ce au stat acasă în 2012 vor spune că a fost salvată Justiția. Este aici multă istorie contra-factuală. Știm că, până la urmă, PSD nu a pus/ nu a putut pune botniță parchetelor.

Pe de altă parte, activitatea DNA a decolat sub conducerea Codruței Kovesi, opțiunea lui Traian Băsescu. Cel mai probabil este că Justiția prosperă atunci când puterea politică este împărțită. De aceea tandemul Băsescu-Ponta a fost mai propice decât ar fi putut fi, să zicem, un tandem Ponta-Dragnea.

Dar 2012 nu a fost anul lui Dragnea ci al lui Crin. S-ar fi repliat Antonescu pe poziția pro-Justiție? Nu vom ști niciodată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.