Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mega-proiectul care încinge Parlamentul pe final de mandat: Contre PSD-PNL

camera deputatilor

Pe final de mandat, în Parlamentul României se dau bătălii importante, iar miza e dublată de apropierea alegerilor. Mega-proiectul PSD de reducere a birocraţiei este una dintre temele care încing spiritele şi stârnesc replici dure între PSD şi PNL.

Luni, Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă a PSD privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Propunerea de lege, adoptată cu 89 de voturi 'pentru', 17 'împotrivă' și o abținere, vizează eliminarea mai multor taxe, între care timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerțului, taxe consulare și de cetățenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Națională de Pensii. Legea îşi urmează acum circuitul la Camera Deputaţilor.

Vezi şi: EXCLUSIV - Președintele ASF a fost audiat la DNA. Vezi în ce dosar/ DOCUMENT

Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat aviz favorabil propunerii legislative, în şedinţa de miercuri. "Comisia juridică a dat aviz. La noi e mai simplu. Noi dăm avizare din punct de vedere al conformității cu regulamentul, dacă se prevedere sau nu sursa de finanțare. Noi am dat avizare pentru că acolo nu era vorba despre o sursă de finanțare. E vorba numai de un proiect de reducere a unor taxe. Nu trebuie să vedem de unde se iau banii, aia nu e treaba noastră. E treaba Guvernului sau probabil se va prevedea în lege. Sau dacă nu se va prevedea, e treaba Guvernului, că văd că tot taie de la investiții și duc în alte părți", a declarat deputatul Ciprian Nica, vicepreședintele social-democrat al comisiei juridice.

În schimb, Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor, care trebuie să se pronunţe pe fond, a amânat dezbaterile şi întocmirea raportului pentru luni, 24 octombrie. Deputatul Eugen Nicolăescu, vicepreşedintele liberal al Comisiei de Buget, acuză PSD de comportament populist. Mai mult, acesta susţine că social-democraţii vor să-şi subordoneze TVR şi radioul public.

Vezi şi: Tiberiu Urdăreanu: L-am denunțat pe Ludovic Orban pentru că eram într-o situație limită

"Comisia a fost reprogramată luni după-amiază, la ora 14.00. Normal că domnul Dragnea vrea să arate cât de mult ține la această țară, după ce PSD a condus atâția ani, și vrea să dacă acum debirocratizare, ceea ce nu au fost capabili să facă atâția ani cât au avut majoritate parlamentară. Este un demers strict populist, de campanie electorală. Oricum, ceea ce vor să facă nu are niciun studiu de impact. Habar nu au ce desființează, cum desființează, ce instituții vor rămâne fără bani și nu știu dacă vor avea cu ce lucra. Acest lucru nu se știe. Iar lucrurile cele mai grave sunt taxa radio și taxa tv. Cu alte cuvinte, presiune mare, ascutați-ne pe noi, faceți cum spunem, că dacă nu, vă luăm banii și vă trimitem acasă. Cam asta vrea să facă domnul Dragnea, ceea ce arată un comunism poate mai rău decât al lui Iliescu în 90", a declarat Nicolăescu pentru stiripesurse.ro.

Chiar dacă raportul Comisiei de Buget va fi dat cel mai devreme luni, proiectul de lege poate ajunge la votul final din plen chiar marţi. "Cine are majoritate, face ce vrea, încălcând regulamentul. Teoretic, dacă săptămâna viitoare se discută în comisie, regulamentul spune că trebuie să treacă măcar trei zile de la data la care se distribuie deputaților până când intră în plen. Deci ar trebui să ajungă peste o săptămână în plen. Dacă se respectă regulamentul. Dacă nu, face PSD-ul ce vrea", a mai precizat Eugen Nicolăescu.

Vezi şi: Ion Iliescu, lângă sicriul lui Radu Câmpeanu: 'Între noi se stabilise o relaţie de prietenie'/ FOTO

În schimb, deputatul PSD Marcel Ciolacu, secretar al Camerei Deputaţilor, afirmă că totul se face legal şi cu respectarea regulamentului. "Da, categoric. Nu-i adevărat (ce afirmă Eugen Nicolăescu - n.r.). Dar asta se aprobă în Biroul Permanent. Poate să intre la votul final în plen marți, sub rezerva primirii raportului. E perfect legal", a declarat Ciolacu pentru stiripesurse.ro.

Proiectul de lege privind eliminarea unor taxe, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative are un caracter organic. Prin urmare, adoptarea în plenul Camerei Deputaţilor, cameră decizională, se poate face doar cu majoritatea deputaţilor în funcţie, ceea ce înseamnă că, fără voturile PNL, este nevoie de o mobilizare exemplară a aleşilor PSD şi ALDE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.