Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Apărării Naționale, întâlnire cu omologul polonez

Gabriel Les

Parteneriatul strategic dintre România şi Polonia este puternic şi viabil, a declarat vineri ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, la finalul întrevederii avute cu omologul polonez, Antoni Macierewicz, aflat în vizită oficială în ţara noastră. 

În cadrul întrevederii cei doi oficiali au discutat, în principal, despre modalităţile de consolidare a Parteneriatului strategic în domeniul apărării, prin intensificarea cooperării militare bilaterale, precum şi în cadru aliat. 

"Parteneriatul strategic dintre statele noastre este unul puternic şi viabil. (...) Intensificarea relaţiilor bilaterale trebuie să fie fundamentată pe cei trei piloni principali şi anume cooperarea în cadrul NATO, cooperarea în cadrul UE şi cooperarea tehnico-militară prin consolidarea capabilităţilor de apărare", a precizat ministrul Leş, după întâlnirea cu omologul polonez, informează agerpres.ro.

Liviu Dragnea, DESFIINȚAT de fostul șef al spionajului comunist: 'Asta e justiția lui Dragnea'


El a adăugat că discuţiile cu ministrul Antoni Macierewicz au vizat aspecte de interes comun în ceea ce priveşte actualul mediu regional de securitate, subiectele majore aflate pe agenda NATO, cu accent pe pregătirea reuniunii speciale care va avea loc pe data de 25 mai, precum şi dezbaterile privind domeniul apărării ce au loc la nivelul UE. 

Ministrul român a subliniat importanţa Summitului NATO de la Varşovia, pe care l-a catalogat drept un moment extrem de important în istoria Alianţei, cu o relevanţă deosebită pentru întărirea şi valorizarea apărării colective ca misiune principală a Alianţei Nord-Atlantice. 

"Aşa cum ştim cu toţii, România şi Polonia au avut un rol activ în coagularea consensului aliat privind deciziile importante adoptate la acel summit. Avem nevoie în continuare de coordonarea eforturilor noastre pentru realizarea prezenţei înaintate pe întreg flancul estic al Alianţei, ca parte principală a întăririi posturii de descurajare şi de apărare a NATO. În acest context, am accentuat importanţa deosebită a contribuţiilor reciproce cu subunităţi militare şi de personal de stat major la operaţionalizarea Brigăzii multinaţionale de la Craiova, respectiv a grupului de luptă sub coordonarea SUA din Polonia, pe care l-am trimis luna trecută. Aceste contribuţii dau măsura concretă a solidarităţii şi unităţii dintre statele noastre", a subliniat Gabriel Leş. 

El a evidenţiat, totodată, angajamentul Poloniei de a participa la misiunile de poliţie aeriană în România, începând cu anul 2018. "L-am asigurat pe această cale pe ministrul polonez de faptul că facilităţile româneşti de instruire au fost modernizate şi că forţele aeriene române sunt pregătite pentru misiunile şi pentru exerciţiile de instruire în comun", a spus Leş.

Descoperire șocantă făcută de DIICOT în casa copiilor drogați din Suceava


O altă chestiune abordată a fost cea referitoare la consolidarea capabilităţilor proprii de apărare. "Am decis să intensificăm cooperarea şi în această direcţie, prin asigurarea accesului reciproc la cele mai bune practici şi lecţii învăţate din experienţele fiecăruia în parte. Un exemplu extrem de edificator în acest sens îl constituite Programul Avion Multirol F16. Susţinem totodată relevanţa dezvoltării infrastructurii necesare dislocării forţelor aliate, respectiv primirii de întăriri prin investiţii şi eforturi proprii, precum şi prin implementarea proiectelor cu finanţare din fonduri comune NATO", a afirmat ministrul. 

Potrivit lui Leş, contribuţia României la sistemul de apărare antirachetă Ballistic Missile Defense, dezvoltat de NATO, a constituit o altă temă a discuţiilor cu omologul polonez. 

"Am prezentat omologului meu contribuţia României la sistemul de apărare antirachetă Ballistic Missile Defense, dezvoltat de NATO, pe cadrul oferit de sistemul american de apărare antirachetă din Europa, cu accent pe modul în care ne-am îndeplinit obligaţiile aferente îmbunătăţirii bazei de la Deveselu şi asigurării condiţiilor de securitate. Am convenit continuarea consultărilor noastre bilaterale atât prin contacte directe între cele două ministere, cât şi prin intermediul structurilor de reprezentare de la cartierul general NATO şi al UE", a precizat ministrul român. 

La rândul său, ministrul polonez a subliniat, între altele, rolul important al celor două ţări în apărarea a două zone europene strategice. Potrivit lui Antoni Macierewicz, "România este un punct forte de apărare a zonei de sud a Europei, aşa cum Polonia este un bastion puternic de apărare a zonei Baltice". 

Programul celor doi miniştri continuă, vineri, la Centrul de Excelenţă NATO de la Oradea şi la Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.