Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe Călin Popescu Tăriceanu îl deranjează salariile profesorilor:'Unele majorări NU sunt justificate'

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu

Preşedintele Senatului şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri la Craiova că Legea salarizării unitate este foarte generoasă, însă aceasta îşi va atinge obiectivele când va creşte şi calitatea serviciilor publice. 

"Cred că Legea salarizării unitare este una foarte generoasă şi cred că îşi atinge obiectivele. Pe lângă salariile bine plătite să avem şi o creşte substanţială a calităţii serviciilor publice, fie că vorbim de sănătate, fie că vorbim de învăţământ. Adică acum toţi cetăţenii în mod logic şi natural să emită pretenţii. Până acum unii dintre cei care lucrau în aceste sectoare publice spuneau că sunt prost plătiţi, acum lucrurile s-au schimbat. Vorbeam cu unul din colaboratorii mei despre salariul soţiei sale care este asistent medical. Are un salariu de 6.000 de lei. Şi partea interesată este că au început colegele ei care au plecat în Marea Britanie să dea telefon şi să întrebe dacă este adevărat că au un asemenea salariu, pentru că doresc să revină acasă. Şi acesta este un lucru care mi se pare foarte important", a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă, informează agerpres.ro.

Ministerul Dezvoltării, precizări de ULTIMĂ ORĂ despre blocarea fondurilor europene


Liderul ALDE susţine că în ceea ce priveşte creşterile salariale este respectat programul de guvernare, dar acesta trebuie corelat şi cu realităţile economice, pentru că o dublare a salariilor propusă să se facă în patru ani de zile nu se poate face "dintr-o dată, pentru că nu ţine bugetul". 

Potrivit lui Tăriceanu, unele solicitări venite din partea sectorului bugetar, cum ar fi sporul neuropsihic din învăţământ sunt nejustificate. 

"Vorbim de o anvelopă salarială şi, după cum aţi văzut, au fost negocieri, presiuni cu sindicatele ca până la urmă şi celelalte avantaje să se transforme tot în bani. Mă refer la tichetele de masă, la voucherele de vacanţă, care nu erau incluse în ceea ce s-a discutat iniţial. Au venit alte sporuri în diferite zone să se adauge, pe care ministrul Muncii, ieri (marţi n.r.), le-a menţionat. Am văzut, de exemplu, la educaţie, spor de solicitare neuropsihică. Iertaţi-mă, am lucrat şi eu în învăţământ, programul nu e de opt ore pe zi, norma didactică în învăţământul preuniversitar. Dacă pui la cap toate vacanţele, ai patru luni de vacanţă pe an. Deci, nu ştiu, eu nu găsesc că sunt justificate unele din aceste majorăriŢ, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu. 

Acesta susţine că, având în vedere necesitatea păstrării echilibrelor macroeconomice, s-a ajuns la un calendar de majorare a salariilor care depăşeşte cu mult aşteptările multor salariaţi din sectorul public, accentul fiind pus pe sectorul sănătate şi educaţie, care erau deficitare. 

Preşedintele ALDE a precizat că ponderea salariilor în PIB în România este mai mică decât cea din ţările din Vestul Europei, însă în operarea majorărilor salariale trebuie ţinut cont şi de realităţile economice şi de posibilităţile bugetare şi de consecinţele pe care le au, şi pozitive şi negative, pe care le-ar avea unele majorări necontrolate, motiv pentru care s-a definitivat un calendar de majorare care să fie sustenabil din punct de vedere economic. 

"Un alt element privind necesitatea majorării salariilor pentru România este că nu trebuie să rămânem o economie competitivă prin salariile mici. Pe de altă parte stăm şi ne lamentăm în stânga şi în dreapta că pleacă românii să muncească în străinătate. Pleacă cei care sunt necalificaţi, pleacă cei cu calificări înalte şi ne lamentăm. Păi sigur că atâta timp cât salariile în România vor fi scăzute, demotivante, cei mai buni probabil că vor pleca. Cred că această măsură este perfect justificată dintr-o perspectivă liberal-economic, pentru că până la urmă este o lege a cererii şi ofertei: dacă noi nu vom oferi salarii care să îi pe români pe loc să îşi construiască o carieră profesională o familie, sigur că mulţi dintre ei vor pleca. Şi eu vreau ca economia românească să progreseze în sensul de a deveni o economie care realizează bunuri, servicii cu valoare adăugată ridicată", a mai declarat preşedintele Senatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.