Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul insulei DEVASTATĂ de uraganul Maria își plânge de MILĂ: 'Am pierdut TOT ce putea fi pierdut' - VIDEO

NASA
uragan

Locuitorii din Dominica "au pierdut tot ce putea fi pierdut" după trecerea uraganului Maria, a declarat marţi prim-ministrul acestei insule din Marea Caraibilor, Roosevelt Skerrit, citat de AFP.

"Vânturile au luat acoperişurile de pe aproape toate casele care aparţin persoanelor cu care am vorbit sau cu care m-am aflat în contact", a scris Roosevelt Skerrit pe pagina lui de Facebook, conform Agerpres.

Citește și: Stare de catastrofă în Caraibe! Premierul insulei Dominica, VICTIMA uraganului Maria

Prim-ministrul din insula Dominica a lansat cu această ocazie şi un apel umanitar prin care a solicitat "ajutoare de orice natură".

Uraganul Maria, care a fost inclus în categoria 5 - nivelul maximal -, s-a dezlănţuit în Marea Caraibilor luni seară, afectând insula Dominica, după ce a atins insula franceză Martinica, unde 33.000 de locuinţe au fost private de electricitate.

Devastată de uraganul Irma în urmă cu 10 zile, întreaga regiune a fost plasată în stare de alertă înainte de trecerea uraganului Maria, care a sporit în intensitate în mai puţin de 24 de ore, trecând de la statutul unei furtuni tropicale la cel al unui uragan de categoria 5 pe scara Saffir-Simpson.

"Maria devine un uragan de categoria cinci, potenţial catastrofal", a precizat Centrul american pentru uragane (NHC) în buletinul său de marţi, publicat la ora 00.00 GMT, cu o oră şi 15 minute înainte ca rafalele sale să înceapă să lovească insula Dominica, cu viteze de 260 de kilometri pe oră.

Arbori şi stâlpi de electricitate culcaţi la pământ, ploi puternice, vânturi violente şi inundaţii: încă de luni după-amiază, cei aproximativ 73.000 de locuitori ai acestei insule anglofone independente au publicat pe reţelele de socializare imagini cu ravagiile făcute de uraganul Maria.

Citește și: UPDATE Uraganul Maria a LOVIT prima insulă: Ce viteză amețitoare ating rafalele și câte zeci de mii de persoane sunt în pericol - VIDEO

După Martinica şi Dominica, uraganul Maria, care avansează cu o viteză de 15 kilometri pe oră în direcţia vest-nord-vest, potrivit NHC, ameninţa o altă insulă franceză din Antile, Guadelupa, dar şi insulele Kitts şi Nevis şi Monserrat (Marea Britanie).

Luni seară, Guadelupa a fost şi ea plasată sub incidenţa codului "violet" - cel mai înalt nivel - de alertă ciclonică, iar alerte de uragan au fost emise în Sfânta Lucia şi în Insulele Virgine Britanice şi Americane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.