Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război în Yemen: Washingtonul suspendă livrarea bombelor cu fragmentaţie către Riad (presă)

yemen

Statele Unite au suspendat livrarea către Arabia Saudită a bombelor cu fragmentaţie utilizate de coaliţia arabă condusă de Riad în conflictul din Yemen împotriva rebeliunii şiite, a relatat sâmbătă revista specializată Foreign Policy. 

Întrebat de AFP, un responsabil al administraţiei americane a răspuns că Washingtonul ştia că această "coaliţie condusă de saudiţi a recurs la arme cu fragmentaţie în conflictul armat din Yemen", în special în zone unde locuiesc civili. 

"Noi luăm foarte în serios aceste preocupări şi suntem în căutarea unor informaţii suplimentare", s-a limitat să spună funcţionarul american, fără a comenta dezvăluirile făcute de Foreign Policy. 

Potrivit revistei, sub presiunea unor aleşi din Congres şi organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, Casa Albă a luat pentru prima dată o măsură concretă în acest dosar prin îngheţarea livrărilor bombelor cu fragmentaţie către aliatul saudit al SUA. 

Statele Unite sprijină monarhia sunită în intervenţia ei militară începând din martie 2015 în Yemen, furnizând mai ales sprijin logistic şi echipamente de apărare, aminteşte France Presse. 

Dar diplomaţia americană şi-a exprimat în mod repetat preocuparea în ultimele luni faţă de numărul victimelor civile ale bombardamentelor coaliţiei în Yemen. 

Această coaliţie arabă a lansat la sfârşitul lunii martie 2015 o campanie militară împotriva rebelilor şiiţi houthi, acuzaţi de legături cu Iranul, pentru a opri înaintarea lor în sudul Yemenului. Aceştia, aliaţi ai susţinătorilor fostului preşedinte înlăturat Ali Abdullah Saleh, au luat sub control mari teritorii în ţară, inclusiv capitala Sanaa. 

Luni, organizaţia Amnesty International a cerut "ţărilor influente... să solicite coaliţiei să nu mai folosească bombele cu fragmentaţie, interzise pe plan internaţional" după un tratat din 2008. Statele Unite nu sunt semnatare ale acestui tratat. 

Amnesty consideră că au fost comise crime de război în Yemen şi ONU avertizează în mod regulat contra "catastrofei umanitare" în această ţară săracă din Peninsula Arabia unde peste 6.400 de persoane au fost ucise din martie 2015.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.