Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia recunoaşte că ea a provocat norul NUCLEAR care a ajuns și în Europa

nuclear danger

Agenţia rusă de meteorologie Rosgidromet a recunoscut luni că o concentraţie "extrem de ridicată" de ruteniu-106 a fost detectată la sfârşitul lunii septembrie în mai multe regiuni ale Rusiei, confirmând rapoartele mai multor reţele europene de supraveghere a radioactivităţii, informează AFP.

"Radio-izotopul Ru-106 a fost detectat de staţiile de observare din Argaiash şi Novogorny" între 25 septembrie şi 1 octombrie, precizează Rosgidromet într-un comunicat, scrie agerpres.ro.

Citește și: Transfer istoric la FCSB: Ce sumă uriașă i-a intrat în cont patronului Gigi Becali

Potrivit aceleiaşi surse, nivelul cel mai ridicat a fost înregistrat la staţia din Argaiash, localitate situată în apropiere de Celiabinsk, în sudul Munţilor Urali, unde a fost detectată "o concentraţie extrem de ridicată" de ruteniu-106, "depăşind de 986 de ori" concentraţiile înregistrate în lunile precedente.

Rosgidromet nu a oferit niciun indiciu despre sursa potenţială de poluare, însă Argaiash este situat la 30 de kilometri de complexul nuclear Maiak, afectat în 1957 de unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie.

Citește și: EXCLUSIV! Statul paralel există! Vezi cine face parte de fapt din el – detalii interesante

Maiak este azi o uzină de retratare a combustibilului nuclear folosit.

Agenţia rusă precizează că ruteniu-106 a fost ulterior detectat în Tatarstan şi apoi în sudul Rusiei, înainte să apară, din 29 septembrie, "în toate ţările europene, începând cu Italia şi spre nordul Europei".

Citește și: Surprize, surprize! Cine-i va lua locul Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA

La sfârşitul lunii septembrie, mai multe reţele europene de supraveghere a radioactivităţii au detectat ruteniu-106 în atmosferă.

Institutul francez de protecţie împotriva radiaţiilor şi de siguranţă nucleară (IRSN) a afirmat după o anchetă că "zona de eliberare cea mai probabilă se află între Volga şi Urali", fără a fi în măsură să precizeze locaţia exactă de unde a fost emis materialul radioactiv.

Citește și: Revoluție în comerțul online: Ce profit uriaș le-a adus cel mai mare eveniment de shopping din an celor de la eMAG

IRSN a precizat însă că sursa poluării nu poate proveni de la un reactor nuclear, deoarece ar fi trebuit să fie detectate şi alte elemente radioactive şi a avansat ipoteza unei emiteri de la o instalaţie legată de ciclul combustibilului nuclear sau de fabricarea de surse radioactive.

Ruteniu-106 este un produs de fisiune provenit din industria nucleară, folosit între altele pentru tratamente medicale.

Citește și: Detalii mai puțin știute despre procurorul care l-a „EXECUTAT” pe Dragnea! Colaborarea care va naște sute de controverse

"Nivelurile de concentraţie în aer ale ruteniului-106 înregistrate în Europa sunt fără consecinţe pentru sănătatea umană şi pentru mediu", a indicat IRSN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.