Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tineri refugiaţi din Marea Britanie, 'vânduţi ca vitele de traficanţi'

telegraph.co.uk
theresa may

Tineri refugiaţi care au ajuns în Marea Britanie ca minori au adresat miercuri o scrisoare deschisă guvernului de la Londra, solicitându-i să ofere rute sigure şi legale de imigrare în această ţară, o reacţie ce survine în urma anunţului cabinetului condus de Theresa May privind renunţarea la programul de preluare de migranţi minori neînsoţiţi din Europa, transmite Reuters.

În baza aşa-numitului 'amendament Dubs' la Legea imigraţiei, aprobat de parlament anul trecut, Marea Britanie a acceptat să primească refugiaţi minori aflaţi în situaţii vulnerabile şi care au sosit în Uniunea Europeană înaintea datei de 20 martie 2016. La începutul lunii februarie, guvernul condus de Theresa May a anunţa că va abandona acest program, considerând că el încurajează traficul de persoane. 'Mulţi dintre noi au fost vânduţi ca nişte vite între grupuri de traficanţi în timpul călătoriilor noastre', au scris tinerii refugiaţi, proveniţi din ţări ca Siria, Afganistan şi Eritreea.

'Mulţi dintre noi ne-am îmbarcat în bărci de cauciuc supraaglomerate pentru a ajunge aici. Mulţi dintre noi ştiu pe cineva care a murit pe parcursul călătoriei', mai spun semnatarii, tineri cu vârste între 16 şi 22 de ani, şi care se consideră 'cei norocoşi, cei care am ajuns aici teferi'. Unul dintre refugiaţi, care a dorit să rămână anonim, a petrecut opt ore într-un congelator în timpul călătoriei, după cum relatat Crucea Roşie britanică, cea care a ajutat grupul de migranţi.

Scrisoarea deschisă a fost publicată în aceeaşi zi în care experţi din partea unor organizaţii de ajutor pentru refugiaţi urmează să fie audiaţi într-o comisie parlamentară, într-o şedinţă de urgenţă, cu privire la impactul planurilor guvernului. Săptămâna trecută, mai mult de 200 de actori, muzicieni, scriitori, jurnalişti - printre care actriţa Keira Knightley şi membrii grupului Coldplay - au cerut guvernului să revină asupra unei decizii 'ruşinoase'. Aceasta a mai fost criticată, printre alţii, de agenţii de ajutor pentru refugiaţi, de parlamentari din opoziţie şi de arhiepiscopul de Canterbury.

Două petiţii care cheamă guvernul să păstreze acest program au strâns peste 50.000 de semnături. Una dintre ele a fost iniţiată de Lordul Alfred Dubs, sosit în Marea Britanie în copilărie ca refugiat, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar cealaltă, de voluntari care lucrează cu migranţi în tabăra de la Calais, conform Agerpres. Potrivit UNICEF, aproximativ 30.000 de minori neînsoţiţi au sosit în Grecia şi în Italia doar pe parcursul lui 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.