Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia a început arestările: Zeci de intelectuali au fost duși în pușcării

erdogan

Poliţia turcă a arestat vineri peste 20 de intelectuali care au semnat o petiţie prin care cereau să se pună capăt operaţiunilor controversate ale armatei împotriva rebeliunii kurde, gest ce a provocat nemulţumirea preşedintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, relatează France Presse.

Citeşte şi: O nouă ameninţare teroristă în Europa: Italia e vizată

Printr-un ordin al procurorului, 21 de universitari au fost reţinuţi în zori şi plasaţi în arest la Kocaeli (nord-vest) în cadrul unei anchete deschise pentru 'propagandă teroristă' şi insultă la adresa instituţiilor (statului) şi a Republicii Turce', a informat agenţia de presă proguvernamentală turcă Anadolu. Aproape 1.200 de persoane au semnat luni o 'iniţiativă a universitarilor pentru pace', cerând încetarea intervenţiei forţelor de securitate turce împotriva susţinătorilor Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK) în sud-estul ţării cu o majoritate kurdă. În textul cu titlul 'Nu ne vom asocia acestei crime', semnatarii denunţă 'un masacru deliberat şi planificat, prin încălcarea totală a legilor turceşti şi a tratatelor internaţionale semnate de către Turcia'.

Citeşte şi: Cărțile finanțate de fundațiile lui Soros arse în piața publică în Rusia/ DOCUMENT

Această petiţie, care a fost semnată, de asemenea, şi de o serie de intelectuali străini, cum ar lingvistul american Noam Chomsky, a stârnit furia guvernului turc. Preşedintele Erdogan a denunţat joi o 'coloană a cincea'. 'Această hoardă de universitari s-a alăturat în mod clar taberei organizaţiei teroriste (PKK) şi îşi scuipă ura asupra poporului turc', a acuzat şeful statului într-un discurs la Ankara. De o lună, localităţile Cizre şi Silopi (sud-est) se află sub asediul armatei şi poliţiei turce, care încearcă să elimine simpatizanţii PKK. Luptele au provocat moartea a numeroşi civili şi exodul unei părţi a populaţiei. Erdogan, acuzat de criticii săi de derivă autoritaristă, a promis 'eradicarea' PKK, care desfăşoară o rebeliune începând cu anul 1984, spun cei de la Agerpres.

Vezi şi: Pronostic sumbru pentru republicani: Politica americană se va sparge în bucăţi

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.