Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE /FOTO-VIDEO - Atac masiv în Siria: sunt raportați morți și răniți, printre care și un comandant de top / Presa acuză SUA, în timp ce Washingtonul infirmă

atac siria

UPDATE 26 martie, ora 09.45: Cel puțin nouă morți

Bombardamente aeriene nocturne au vizat poziţii ale grupărilor armate pro-iraniene din estul Siriei, făcând cel puţin nouă morţi printre combatanţi, a anunţat marţi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP, relatează Agerpres.

"Nouă combatanţi pro-iranieni, printre care un comandant, au fost ucişi şi peste 20 au fost răniţi în bombardamente împotriva casei în care aceştia se aflau şi care făcea oficiu de centru de comunicare" în regiunea Deir Ezzor, potrivit OSDO.

Organizaţia nonguvernamentală, ce dispune de o vastă reţea de surse în Siria aflată în război, nu a precizat deocamdată cine s-a aflat la originea acestor bombardamente. Însă Damascul şi media apropiate autorităţilor au informat despre "lovituri americane" asupra unor ţinte în estul Siriei, fără a furniza detalii.

De la izbucnirea războiului civil în Siria, la începutul lui 2011, Israelul a întreprins acolo sute de lovituri împotriva unor grupări pro-iraniene care luptă alături de regimul de la Damasc. SUA au vizat de asemenea grupări pro-iraniene în estul Siriei.

Potrivit OSDO, cu câteva ore înainte de bombardamentele de marţi, un avion de tip cargo iranian ce transporta material tehnic şi membri ai Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, a aterizat la Deir Ezzor în provincia Damasc.

Casa din Deir Ezzor ce a fost complet distrusă aparţinea Gardienilor Revoluţiei, a adăugat ONG-ul.

Cele mai recente lovituri similare datează de la începutul lui februarie, când cel puţin 29 de combatanţi pro-iranieni, printre care nouă sirieni, şase irakieni şi şase libanezi din mişcarea Hezbollah, au fost ucişi la Deir Ezzor şi Mayadin în raiduri americane, potrivit OSDO.

Aceste raiduri au fost întreprinse ca ripostă la un atac atribuit de Washington unor grupări pro-iraniene, atac care a avut loc pe 28 ianuarie, a vizat o bază americană în Iordania, în apropiere de frontierele siriană şi irakiană, şi în care au fost ucişi trei soldaţi americani.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

O serie de lovituri aeriene au vizat luni noaptea zone aparținând Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) al Iranului în regiunea Deir Ezzor din estul Siriei, relatările inițiale indicând că oficiali înalți ai IRGC s-au întâlnit la unul dintre locurile vizate, potrivit presei siriene, relatează Jerusalem Post.

Mai mullți morți și răniți au fost raportați în timpul atacurilor, potrivit Al-Mayadeen TV, afiliat Hezbollah.

O sursă din miliția Forțelor Naționale de Apărare pro-Assad a declarat că zece lovituri aeriene au fost efectuate în Al-Mayadeen, Al-Bukamal și în satele din zonă, potrivit Agenției de știri iraniene Mehr.

Mai multe instituții de știri siriene au dat vina pe SUA pentru atacurile aeriene, deși nu a existat nicio confirmare din surse americane. Un oficial militar american a declarat luni seara lui Al Jazeera că SUA nu au lansat niciun atac în Siria.

Unele relatări din regiune au indicat că un comandant IRGC cunoscut sub numele de „Hajj Asker” a fost rănit sau ucis în lovitură, deși nu a existat nicio confirmare oficială din partea surselor iraniene sau oficiale siriene până marți dimineața devreme.

Atacul anterior la baza Kharab al-Jir

Loviturile au loc la o zi după ce un atac cu drone și rachete a vizat baza Kharab al-Jir, folosită de coaliția condusă de SUA în nord-estul Siriei, potrivit rapoartelor siriene.

Al-Mayadeen a citat sursele spunând: „Sunetele sunt rezultatul țintirii bazei forțelor americane de pe aeroportul Kharab Al-Jir cu trei rachete care au căzut în interior și în împrejurimile sale.” Sursa citată a subliniat că atacul cu rachetă a fost urmat de o altă țintire a bazei cu o dronă, fără informații despre amploarea pierderilor.

În acest an, există o creștere semnificativă a frecvenței atacurilor împotriva bazelor americane din Siria și Irak, care nu a încetat de la începutul invaziei Hamas în Israel.

În ultimele luni, aceste atacuri i-au determinat pe americani să aducă un număr mare de loturi de arme și echipamente de apărare, transportate pe uscat prin trecerile dintre nordul Irakului și zonele controlate de SDF din nord-estul Siriei, sau pe calea aerului prin baza Kharab.

Aceste ținte pun presiune asupra administrației de la Casa Albă, deoarece rețeaua britanică „CNN” a raportat anterior că posibilitatea crescută de pierderi în rândul soldaților americani reprezintă o nouă criză externă care nu este binevenită, mai ales în problema realegerii președintele Joe Biden.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.