Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce presupune și când este indicată mediastinoscopia?

Radu Pop
chirurgie sanador

Mediastinoscopia este o tehnică minim invazivă de chirurgie toracică, cu ajutorul căreia se explorează mediastinul, în scopul prelevării de probe biologice (biopsii) pentru diagnosticul de certitudine în multiple afecțiuni.

Mediastinul reprezintă un spațiu virtual intratoracic, delimitat de cei doi plămâni, cu un rol fiziologic foarte important. La nivelul mediastinului se regăsesc structuri anatomice vitale, precum inima, aorta, vena cavă, esofagul, ganglioni, etc. Astfel, mediastinul poate deveni sediul multor patologii, iar explorarea acestuia trebuie să fie foarte amănunțită.

O dată cu evoluția tehnologiilor medicale, s-au dezvoltat tehnici minim invazive de chirurgie toracică în vederea ameliorării impactului chirurgical asupra pacientului prin evitarea deschiderii cavității toracice prin tăierea sternului. Dintre tehnicile de chirurgie toracică minim invazive face parte și mediastinoscopia, reprezentând una dintre procedurile de bază atât cu rol diagnostic cât și terapeutic în ameliorarea unor simptome provocate de afecțiunile localizate la nivelul cavității toracice.

Mediastinoscopia este o tehnică minim invazivă care permite explorarea mediastinului prin intermediului mediastinoscopului – tub flexibil dotat cu o cameră video și sursă de lumină, care se introduce în cavitatea toracică printr-o incizie fină deasupra claviculei. Prin această tehnică abordul mediastinului este facil și permite efectuarea de biopsii sau de alte manevre chirurgicale toracice minim invazive.

Atunci când se suspicionează unele cancere la nivelul cavității toracice (cancer pulmonar, tumori mediastinale, adenopatii mediastinale) sau infecții (TBC) precum și patologii inflamatorii (sarcoidoza), medicii recomandă efectuarea mediastinoscopiei în scopul diagnosticului de certitudine.

Recuperarea post-procedurală este una rapidă și ușoară, în absența complicațiilor pacientul reluându-și activitățile zilnice la scurt timp de la intervenție. Cea mai frecventă complicație cu o rată incidentală foarte scăzută (5% conform studiilor) este hemoragia, care poate necesita o hemostază mai amănunțită.

La Spitalul Clinic SANADOR mediastinoscopia este realizată de către chirurgi toracici cu experiență vastă în domeniul afecțiunilor toraco-mediastinale, sub anestezie generală atât pentru confortul deplin al pacientului cât și pentru o abordare amplă și în siguranță a unor zone anatomice mai dificile.

Departamentul de chirurgie toracică SANADOR pune la dispoziția pacienților tehnologii avansate pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor traheo-bronho-pulmonare dar și ale peretelui toracic și ale organelor mediastinale.

La SANADOR, în lunile iulie-august 2022,  mediastinoscopia are un preț special.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.