Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai mare problemă a lui Bușoi

cristiBusoi

Candidatura lui Cristian Bușoi la Primăria Capitalei e privită cu mult scepticism de majoritatea analiștilor și comentatorilor din presa românească. Mai mult, pe mediile de socializare regăsim aceleași rezerve, presărate cu multe ironii. Nu cred că asta ar trebui să-l îngrijoreze pe Bușoi. Nici măcar gafa considerată de unii ”ireparabilă” în cadrul unui eveniment de prezentarea a elementelor de program politic, când liberalul a folosit imagini de la Colectiv, înainte ca trauma colectivă să se fi vindecat.

Problema serioasă pe care o are Cristian Bușoi în calitatea sa de prezumtiv candidat la București este asocierea cu Serviciul Român de Informații.

Ar fi util să parcurgem sursele acestei asocieri la nivelul publicului. Cum a ajuns Bușoi să fie considerat ”apropiatul SRI”?

Pe de o parte există, se pare, o relație de prietenie între actualul director al SRI, Eduard Helvig și europarlamentarul liberal. Nu știm cât de veche, pe ce filieră, poate doar în linia colegialității din Parlamentul European. Cert este că relația lor apropiată a ajuns până în presă.

Cum ar fi putut ajunge în presă? Aici intervin ”sursele” din PNL. Nu e clar în ce fel a făcut uz Cristian Bușoi de relația sa cu actualul director SRI, dacă doar a sugerat-o, dacă a fost explicit în invocarea numelui lui Helvig sau poate doar interlocutorii săi din partid au presupus-o implicit. Sigur e că, există sau nu un sprijin, el este deja prezumat de cei care au avut acces la sursele din partid.

Nu se știe nici cât ar fi fost de importantă această ”relație” în economia desemnării, câtă vreme însuși șeful statului s-a afișat ostentativ cu Bușoi la un eveniment public, cu o zi înainte de desemnarea acestuia drept candidat al PNL București. Influența lui Iohannis în PNL este covârșitoare, așa cum s-a întâmplat și cu ceilalți președinți în formațiunile care le-au sprijinit candidatura.

Dacă asocierea cu Iohannis îl poate ajuta pe Bușoi atât în nominalizarea sa de către PNL, cât și propriu-zis în campania electorală, dată fiind popularitatea șefului statului, asocierea cu Helvig și SRI îi subminează grav candidatura, dar și campania electorală. Și asta nu pentru că SRI n-ar fi o instituție credibilă (sondajele arată că este), ci pentru că credibilitatea SRI depinde în mod esențial de modul în care își realizează misiunea.

Până acum, mai ales după 2006, când a început o reformă serioasă a serviciilor secrete din România, sub privirea atentă a aliaților occidentali, atotputernicul SRI a reușit să se țină departe de jocurile politice mărunte sau, în orice caz, a dat dovadă de multă discreție în privința oricărei implicări politice. Asta ar și trebui să fie un serviciu de informații credibil - o instituție discretă care se ferește să fie târâtă în scandalurile politicienilor sau să se implice direct în evenimente de tip electoral.

Nu știu cât de mult îl deranjează pe Helvig asocierea unui candidat cu SRI, dar la nivelul structurilor operative sunt convinsă că această alăturare nu e privită deloc cu ochi buni. De altfel, adversarii politici ai lui Bușoi au mirosit această vulnerabilitate și o folosesc public. Și aici mă refer direct la fostul președinte, Traian Băsescu, un potențial contracandidat al lui Bușoi la Primăria Capitalei.

Pentru Bușoi ar fi simplu să demonteze multe din episoadele obscure din cariera sa sau din afacerile pe care le-a deținut sau le deține. Îi va fi însă imposibil să demonteze o relație ocultă cu o instituție la fel de ocultă prin activitatea sa. Să spui și să dovedești că nu deții nu știu ce acțiuni la o companie sau că le-ai dobândit în mod legal e floare la ureche. Să clarifici relații de afaceri cu oameni dubioși, iarăși, nu e deloc complicat. Să negi însă un sprijin din partea unei instituții precum SRI, credibil, cu dovezi, e imposibil, oricât de mult ți-ai pune la încercare imaginația, chiar dacă acest sprijin nu există.

Nici pentru SRI nu va fi simplu să dezmintă ”zvonita” susținere, în afara unor comunicate seci, care, de obicei, sunt suficiente pentru a liniști populația într-o situație de siguranță națională, dar nu și pentru a îndepărta orice umbră de îndoială în privința unui sprijin, prin definiție ”ocult”, pentru un candidat sau partid. Asta în condițiile în care ”neprietenii” lui Bușoi din PNL vor continua să alimenteze presa în privința unei asemenea relații.

Așadar, dacă Bușoi va intra în cursă, este deja previzibilă vulnerabilitatea sa majoră în campania electorală. Toți contracandidații vor ținti spre acest sprijin ocult. Se vor repezi nu doar asupra lui Bușoi, PNL și Iohannis, care, permit așa ceva, dar și asupra SRI ca instituție.

Din păcate, serviciile au mai fost târâte într-o campanie electorală în 2014, când cu pozele Udrea-Bica la Paris și cu deconspirarea ofițerului acoperit Victor Ponta. Nu știu cât de mult a afectat imaginea instituției. Poate că a ieșit cu bine din acel clenci. Se anunță acum o problemă mult mai serioasă: o acuzație fățișă de implicare în competiția politică. Se anunță și complicații ulterioare majore. Dacă Bușoi câștigă, victoria va fi pusă pe seama sprijinului din partea unei instituții a statului român. Dacă pierde, se va spune că atotputernicul SRI a pierdut alegerile. Niciuna din variante nu e deloc convenabilă instituției conduse de Helvig. Iar consecințe vor fi prin ricoșeu și asupra lui Iohannis.

Cert este că asemenea scenarii, care sunt convinsă că se află deja pe masa tuturor celor implicați în această epopee publică, pot submina chiar candidatura lui Cristian Bușoi la Primăria Capitalei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.