Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosarul de mare corupție al lui Dragnea privind VIZITA din SUA este `LA A CINCEA ABȚINERE` - Un al cincilea magistrat TB a cerut să nu judece cazul

portal.just.ro
tribunalul bucuresti

Dosarul în care fostul lider al PSD, Livu Dragnea, încarcerat în prezent la penitenciarul Rahova, este judecat pentru fapte de mare corupție privind participarea sa la ceremonia de învestire a fostului președinte american Donald Trump stagnează, după ce patru judecători ai Tribunalului București au făcut cereri de abținere.

Citește și: Soțul unei foste CANDIDATE la prezidențiale a dat EXPLICAȚII la ICCJ...

Concret, patru magistrați, s-au abținut până în prezent de la judecarea acestui dosar, iar cererile acestora au fost admise.

Marți Tribunalul București trebuie să stabilească dacă admite și cererea de abținere a celui de al patrulea magistrat care a luat contact cu acest dosar și care a introdus o astfel de cerere.

Citește și: Contra-informațiile militare MOBILIZATE în cazul ASASINATULUI din Vest

Judecătorii TB care au formulat deja cereri de abținere, ce s-au și admis sunt Lavinia Mihaela Cîrciumaru, Marius Iulian Joița, Violeta Elena Georgescu-Ashemimry și Cătălina Cruceru.

Totul s-a petrecut în decursul lunii iunie, iar acum, un al cincilea magistrat, Amalia Andone-Bontaș așteaptă decizia colegiului instanței cu privire la cea de-a patra cerere de abținere din acest dosar.

Citește și: `Pentru ce a plătit Adamescu s-a rezolvat` - Discuțiile de TAINĂ dintre SĂGEATĂ și LVRATORUL MITELOR...

Culisele vizitei pe bani...

Dosarul de mare corupție în care a fost recent trimis în judecată Liviu Dragnea scoate la iveală detalii despre dedesubturile afacerii cu iz penal urmare căreia fostul șef al PSD a reușit să strângă mâna fostului președinte al SUA Donald Trump la momentul investirii sale.

Citește și: DNA Vigilența lui Dragnea TESTATĂ de un intermediar în afacerea penală `vizită la Trump`...

În acest nou dosar Liviu Dragnea este acuzat de DNA de două fapte de trafic de influență și folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Alături de acesta vor mai răspunde în fața judecătorilor omul de afaceri Cristian Burci și fiul acestuia Carlo Burci pentru complicitate la cumpărare de influență, Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență.

Un alt om de afaceri, ce va fi judecat în dosar este Dan Valentin Belcea, trimis și el în fața judecătorilor pentru cumpărare de trafic de influență.

În rechizitoriul transmis Tribunalului București anchetatorii notează că în perioada ianuarie 2017 - mai 2017, Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:

Citește și: INTERCEPTARE Avertismentul CODAT dat de 'cârtița' de la CI șefului de la Permise Suceava...

- asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,

- asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri).

De asemenea, arată Direcția, Dragnea a mai acceptat de la același om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai - iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalți oficiali din SUA.

În acest context, fostul șef al PSD ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în România.

Citește și: DOSAR Cum a ajuns DNA la `cârtița` de la CONTRA-INFORMAȚII Suceava...

II. În perioada mai - octombrie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de inculpatul Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitați de inculpatul Dimitrescu Gheorghe). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani.

În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie - iulie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat.

„Asalt” pe holurile Parlamentului...

„La începutul lunii februarie 2019, odată cu începerea sesiunii parlamentare, în perioada discutării legii bugetului de stat pe anul 2019, în timp ce se afla la sediul Parlamentului României, martorul ( ) a fost abordat de Liviu Dragnea ce era însoțit de ( ).

Mai întâi, Liviu Dragnea i-a cerut lui ( ) să-i predea telefonul ( ), lucru pe care l-a făcut și el după care i-a cerut acesteia să se îndepărteze.

Citește și: Ceasurile de LUX predate de Mircea Geoană la DNA revin la acesta...

În continuare, Liviu Dragnea i-a cerut martorului ( )-( ) pe un ton ferm și amenințător să nu spună nimic și să nu declare nimic din ceea ce știe în legătură cu vizita sa în SUA, în situația în care va fi citat la DNA, martorul asigurându-l că așa va face.

Ulterior, martorul ( )-( ) a evitat întâlnirile cu Liviu Dragnea și a aflat în scurt timp de la martora ( ) că Liviu Dragnea este foarte stresat de faptul că DNA face investigații privitoare la vizita sa în SUA”, se arată în actul de dezinvestire al magistratului DNA.

Dragnea a știut că face fapte nelegale...

Citește și: BREAKING Dedesubturile dosarului primarului Chirica

„Acțiunile întreprinse de Liviu Dragnea în acest sens, relevă cunoașterea și conștientizarea depline de către acesta a caracterului ilegal al conduitei adoptate în privința obținerii și finanțării serviciilor de lobby prestate de societatea ( ) LLC, așa cum a fost descrisă mai sus”, se mai arată în rechizitoriul transmis judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul București.

Un detaliu de amănunt pentru care Liviu Dragnea a preferat să riște totul a fost acela că fostul șef al PSD nu a dorit niciun moment ca românii, presa și sfera media, să cunoască faptul că întâlnirile pe care le dorea la vârful administrației americane erau obținute prin acte de lobby intens, plătite generos, și nicidecum pe fondul notorității sale ca persoană politică aflată la vârful statului român.

Citește și: DNA Vigilența lui Dragnea TESTATĂ de un intermediar în afacerea penală `vizită la Trump`...

A căzut pe mâna lui Dimitrescu

Direcția arată în detaliu fazele premergătoare angajării firmei americane de lobby și cum a ajuns Liviu Dragnea să-și dorească intermedierea pe ascuns a unor acte de popularitate politică.

Cel care practic i-a inoculat ideea lui Liviu Dragnea că poate ajunge să aibă întrevederi la vârful administrației americane, distinct de visul propriu al fostului șef PSD ar fi potrivit rechizitoriului Gheorghe Dimitrescu.

„În acele împrejurări, în cadrul discuțiilor avute cu inculpatul Gheorghe Dimitrescu, pe diverse chestiuni de politică externă și diplomație, martora ( ) i-a relatat lui Dimitrescu Gheorghe că Liviu Dragnea, președintele ( ), își dorește să efectueze o vizită în SUA pentru a se întâlni cu înalți oficiali americani, lucru care ar fi adus beneficii atât partidului cât și Guvernului României.

Inculpatul Dimitrescu Gheorghe i-a comunicat interlocutoarei că există posibilitatea inițierii unui astfel de demers, și dacă este nevoie poate să ia legătura cu proprietarul unei societăți de lobby din SUA, prin intermediul căreia ar putea organiza întâlnirea dorită de Liviu Dragnea.

Pentru Dimitrescu Gheorghe posibilitate de a se implica și a avea un rol important în organizarea unei vizite la cel mai înalt nivel în SUA pentru Liviu Dragnea constituia o oportunitate unică ce îi permitea să intre în grațiile acestuia, situație ce i-ar fi garantat și deschis calea obținerii unui post important în diplomația română, lucru pe care Dimitrescu Gheorghe și-l dorea cu tărie”, notează anchetatorii DNA în actul de trimitere în judecată.

Prin urmare, mai notează DNA, „întreaga conduita a lui Dimitrescu Gheorghe relativ la implicarea sa în organizarea vizitei lui Liviu Dragnea a fost animată de realizarea propriilor interese și trebuie privită ca atare, iar pentru atingerea acestora, așa cum se va detalia în continuare, Dimitrescu Gheorghe nu a precupețit nici un efort, mai mult, a fost dispus să procure și să plătească inclusiv suma de 45.000 euro destinată societății de lobby.

Citește și: Vanghelie trebuie să plătească Sectorului 5 PESTE 15 MILIOANE de euro...

A sunat pe loc la prietenul american pentru Liviu...

„În prezența martorei inculpatul Dimitrescu Gheorghe a luat legătura telefonic cu ( ...) , căruia i-a expus pe scurt subiectul, stabilind cu acesta să-i fie  transmise mai multe detalii prin intermediul mail-ului.

Astfel, în data de 24.04.2017 Dimitrescu Gheorghe i-a comunicat lui ( ...) că echipa sa are nevoie urgent de ajutorul său pentru a aranja anumite întâlniri la nivelul cel mai înalt al administrației americane pentru președintele ( ) din România, Liviu Dragnea, care este totodată și Președintele Camerei Deputaților în Parlamentul României. În continuare Dimitrescu Gheorghe i-a precizat lui ( ) că obiectivele urmărite de ,,ei” sunt ca acesta să aranjeze mai multe întâlniri pentru Liviu Dragnea cu ( ), ( ) și ( ).

De asemenea, Dimitrescu Gheorghe a accentuat faptul că ,,ei” au mare nevoie de realizarea acestor întâlniri, solicitându-i să facă tot ce poate pentru a rezolva acest demers, precizându-i că nu contează locația unde acestea vor avea loc, reliefând faptul că știe foarte bine regulile unor asemenea aranjamente.

Act „meritocrat” remarcat de Liviu Dragnea..

„În aceste împrejurări, după aproximativ o săptămână de la primele discuții Dimitrescu Gheorghe a fost chemat de Liviu Dragnea în cabinetul său din Camera Deputaților pentru a cunoaște stadiul demersurilor întreprinse pentru organizarea vizitei sale.

La acel moment, Liviu Dragnea fusese informat cu privire la faptul că Dimitrescu Gheorghe, despre care știa că este consilierul lui ( ...), inițiase unele discuții cu reprezentantul unei societăți de lobby din America pentru a-i organiza în principal o întâlnire cu (persoane de la vârful administrației americane - n.n).

Cu prilejul acelei întâlniri Dimitrescu Gheorghe i-a prezentat pe scurt lui Liviu Dragnea demersurile inițiate de el prin intermediul societății de lobby pentru realizarea vizitei respective, prezentând de o manieră certă reușita demersurilor sale, date fiind atât experiența sa anterioară în situații similare cât și contactele și influența societății de lobby lam nivelul administrației americane”, mai arată anchetatorii DNA în dosarul transmis Tribunalului București.

Contracost

„Dimitrescu Gheorghe i-a precizat lui Liviu Dragnea inclusiv faptul că serviciile de lobby sunt contracost, aspect care de altfel era de la sine înțeles și care trebuie acceptat ca atare cu titlu de notorietate, când vine vorba de servicii prestate de o societate de lobby americană.

După obținerea informaților privind stadiul demersurile întreprinse de Gheorghe Dimitrescu pentru organizarea vizitei sale în SUA prin intermediul societății ( ), Liviu Dragnea i-a desemnat pe Gheorghe Dimitrescu și ( ...) să se ocupe în continuarea de perfectarea înțelegerii cu societatea de lobby și realizarea vizitei.

Așa cum s-a arătat, la acel moment, nu s-a stabilit nici modalitatea prin care avea să fie plătită societatea de lobby și nici persoana care va plăti efectiv respectivele servicii de lobby, aceste aspecte urmând să-i preocupe pe Gheorghe Dimitrescu și (... ), persoanele desemnate de Liviu Dragnea să deruleze în continuare înțelegerea cu societatea de lobby pentru realizarea vizitei„, se mai arată în dosar.

Citește și: Vanghelie trebuie să plătească Sectorului 5 PESTE 15 MILIOANE de euro...

Falsa notorietate, spinul lui Dragnea...

„Aceste aspecte constituiau o problemă în sine întrucât, din perspectiva lui Liviu Dragnea și a echipei sale, întâlnirea cu ( persoana de la vârful administrației Americane - n.r.) nu trebuia să fie percepută public ca fiind realizată în contul unor sume de bani, ci trebuia să pară consecința firească a unei invitații adresate pe cale oficială de către ( persoana de la vârful administrației americane - n.n.) lui Liviu Dragnea, în baza recunoașterii personalității sale politice.

Ceea ce se s-a stabilit însă în mod neechivoc de Liviu Dragnea a fost faptul că înțelegerea cu societatea de lobby trebuia să rămână ascunsă în toate aspectele sale, contrar dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, în condițiile în care serviciile de lobby erau prestate în favoarea ( ...) și a lui Liviu Dragnea.

Cum o invitație pe cale pur oficială din partea lui ( persoanei de la vârful administrației SUA - n.n.) era practic neverosimilă, s-a apelat la o societate de lobby specializată în intermedierea unor astfel de întâlniri, respectiv societatea americană, care a pretins în schimb suma de 100.000 dolari pentru realizarea întâlnirii dintre ( persoana de la vârful administrației SUA . n.n) și Liviu Dragnea.

A vrut să `ciupească` din `afacerea` lui Dragnea...

Ancheta procurorilor DNA scoate la iveală lejeritatea cu care Liviu Dragnea umbla cu zeci de mii de euro, bani ai săi sau ai altora, pentru sesiuni de lobby despre care credea că ar putea să îi aducă popularitate în țară.

„În această perioadă, în contextul în care societatea de lobby ... LLC încă nu primise întreaga sumă de bani pretinsă pentru serviciile sale și condiționa continuarea demersurilor de plata integrală a sumei de 100.000 USD, martorul ( )-( ) (consilier la Cancelaria șefului CDEP - n.n) a hotărât să contribuie și el cu o parte din suma rămasă de plată, respectiv cu suma de 15.000 de euro.

Martorul ( )-( ) (consilier la Cancelaria șefului CDEP - n.n) a procedat în acest sens, înțelegând gestul său, respectiv contribuția sa financiară în cuantum de 15.000 euro, pe de o parte, ca o investiție, având în vedere autoritatea și influența de care se bucura Liviu Dragnea la nivelul executivului din România din postura de președinte al Camerei Deputaților, sperând că serviciul său va fi răsplătit de acesta din urmă, iar pe de altă parte, ca o asumare a îndeplinirii voinței și dispoziției inculpatului Liviu Dragnea de a se organiza vizita respectivă, martorul făcând parte din grupul responsabilizat de inculpat de reușita acelui demers, Liviu Dragnea pretinzând practic în mod neechivoc pentru sine și ( ) acele servicii de lobby și implicit sumele de bani reprezentând contravaloarea acestora.

...

În data de 19 septembrie 2017, orele 08.35 și 09.03, ( ) a discutat telefonic cu ( )-( ) (consilier la Cancelaria șefului CDEP - n.n) și au stabilit să se întâlnească în parcarea benzinăriei ( ) din zona ( ) din București.

Cu ocazia întâlnirii, ( )-( ) i-a remis lui ( ) o pungă în care se afla suma de 15.000 de euro. Ulterior, la ora 15:21, ( ) l-a anunțat telefonic pe ( ) că s-a întâlnit cu ( )-( ) și că a primit suma de 15.000 de EURO de la acesta.

În aceeași zi ( ) a transferat din conturile ( ) LLC New York suma de 15.000 DOLARI în conturile societății ( ) LLC.

...

În data de 06 octombrie 2017 martorul ( )-( ) (consilier la Cancelaria șefului CDEP - n.n) a fost chemat în biroul lui Liviu Dragnea de la Palatul Parlamentului, ocazie cu care martorul a fost informat de Liviu Dragnea că în ziua respectivă o să fie contactat telefonic de unul dintre ( ), martorul înțelegând că este vorba de primirea unei sume de bani în contul serviciilor de lobby”, se arată în dosarul DNA.

Concret, ar fi vorba despre un consilier al lui Liviu Dragnea și șoferul acestuia, doi dintre cei care livrau sumele de bani de la Dragnea către intermediari și invers.

„În aceeași zi, martorul ( ),( ), l-a preluat pe acesta de la sediul Parlamentului României cu destinația sediul ( ) din Kiseleff, fără să facă vreo oprire pe traseu.

În momentul în care au ajuns la acea locație, Liviu Dragnea i-a transmis martorului că a lăsat în mașină, pe bancheta din spate, unde de altfel acesta stătea în timpul deplasărilor, un plic, despre care i-a spus că o să vină ( ) să îl ia.

Liviu Dragnea i-a mai spus martorului ( ) să îi dea acel plic lui ( ), fără să mai facă alte precizări. După aproximativ 30 de minute de la discuția avută cu Liviu Dragnea, la sediul ( ) din Kiseleff s-a prezentat ( ).

În momentul în care ( )-( ) (consilier la Cancelaria șefului CDEP - n.n) a ajuns la sediul ( ) din Kiseleff, ( ) i-a transmis acestuia că are să îi dea ceva din partea lui Liviu Dragnea și i-a dat plicul despre care vorbise cu Liviu Dragnea. ( ) ( ) l-a sunat imediat pe ( ) la ora 16.07.52, care se afla în București, și l-a rugat să vină în zona Pieței ( ), unde s-au întâlnit la ora 16.48.

În aceste împrejurări, ( )-( ) (consilier la Cancelaria șefului CDEP - n.n) i-a remis lui ( ) plicul cu bani pe care îi primise de la ( ), care la rândul său îl primise de la Liviu Dragnea, în care se afla suma de 40.000 de euro”, se arată în dosar.

Ar fi vorba de primirea efectivă a plicului cu bani de la Dimitrescu, în contul lui Liviu Dragnea.

În continuare, arată procurorii DNA intermediarul afacerii, cel care făcea plățile ar fi înțeles „eronat” suma ce trebuia trimisă firmei americane ce se ocupa de lobby-ul pentru Dragnea.

Concret intermediarul a trimis 30.000 de dolari în primă fază iar a doua zi, după ce i s-a atras atenția că „a înțeles greșit suma” a mai remis 10.000 de dolari. Surse judiciare afirmă că la acest moment intermediarul ar fi încercat să își oprească încă 10.000 de euro din suma stabilită anterior cu protagoniștii afcerii judiciare.

„La orele 16.53 ( ) l-a anunțat telefonic pe ( ) că s-a întâlnit cu ( )-( ) (consilier la Cancelaria șefului CDEP - n.n) și că a primit suma de 40.000 de euro de la acesta iar la orele 16.57.33 ( ) a fost sunat și de Dimitrescu Gheorghe, care la rândul său i-a confirmat remiterea banilor.

În aceeași zi ( ) a transferat din conturile ( ) LLC New York suma de 30.000 USD în conturile societății ( ) LLC, înțelegând în mod eronat că aceasta este suma care mai trebuia să fie transferată în conturile societății de lobby, restul de 10.000 USD transferându-i în data de 10 octombrie 2017”, se mai arată în dosarul transmis judecătorilor.

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.