In acest moment criza migranților pare pentru mulți o amintire din istoria modernă a Europei și a Orientului Mijlociu. Ei bine, nu este nici pe departe aşa…
O întrebare evidentă ar putea fi: Ce s-a schimbat? De ce după ce s-au oprit temporar vor reîncepe valurile de migranți? Ei bine, răspunsul este simplu: NIMIC, NIMIC nu s-a întâmplat… În bine cel puțin... Ba, dimpotrivă.
Inventați sau nu, în căutare de ajutoare sociale, năpăstuiți sau infiltrati, refugiații din Siria, Irak, nordul Africii sau Orientul Îndepărtat sunt o realitate care va lovi Europa, de data aceasta și România, cu forța cu care lovește un taifun o frunză rătăcită de toamnă. Doar că birocrații cu ochelari de cal și îmbătrâniți în intrigi și comploturi din capitalele occidentale refuză să vadă și să acționeze în fața unui fapt evident, cât TURCIA de mare! Oare ce se va întâmpla cu această țară?!
În contextul declarațiilor recente dintre Turcia și Germania cu privire la “refugiați versus liberalizarea vizelor”, cât de greu este să ne imaginăm ce se va întâmpla?!!! Și cum vor evolua lucrurile pentru România. În bine? Nu, în rău din păcate…
În acest moment, 2 milioane de refugiați sunt găzduiți de Turcia și 1.5 milioane de Iordania. Adică tot atât cât 2 orașe măricele ale Europei. Vă adresez următoarea întrebare: Ce credeți că va face Turcia în noua conjunctură?
Păi, haideți să ne uităm la fapte: Erdogan țipă sus și tare că SUA, și în general Occidentul, au fost complicii celor care au organizat tentativa de lovitură de stat, a făcut o vizită de împăcare în Rusia, și-a cerut scuze de la Vladimir Putin, a jucat țurca cu acesta, și-au împărțit contracte împreună și, mai grav, a lansat ceva inimaginabil: pace și alianță între două imperii: persan și otoman (căci de țări moderne, în cazul celor două, nu mai putem vorbi); și mai grav a oprit curentul în baza NATO unde se află instalații nucleare și echipamente militare americane, etc.
După toate măsurile luate în Turcia, întreb ceva simplu: Oare ce va face Erdogan acum cu acest "scut uman" sau mai degrabă "instrument de negociere", și anume refugiații???
Luând în calcul cele expuse mai sus, eu aș zice că domnul Erdogan, indiferent că și-a inventat lovitura de stat și planul de asociere cu Rusia și Iranul era dinainte stabilit, fie că tentativa de lovitură de stat a fost "pe bune" și el consideră că Occidentul este implicat, avem câteva certitudini: 1. Erdogan este “foc și pară” pe Europa și SUA; 2. Acționează deja în favoarea dușmanilor declarați ai NATO din regiune.
De aceea scriam săptămânile trecute că liderii occidentali nu trebuie să urle că aruncă Turcia din NATO, pentru că ne-ar arunca pe toți în aer.
Acest lucru, însă, s-a întâmplat deja, iar regimul de la Ankara a "cotit-o" către o "pace" cu Rusia și Iranul.
Până de curând aș fi crezut că piața UE și miliardele primite pentru "găzduirea" refugiaților vor satisface dorința lui Erdogan de a ține în șah UE și de a-și satisface camarila cu ceva euro din acest "deal".
Acum, însă, devin tot mai convins că UE va plăti scump aroganța avută cu Turcia în ultimii 20 de ani... în lunile următoare.
Erdogan este un lider pasager și, în loc să te războiești cu el, mai bine întărești societatea civilă și opoziția parlamentară turcă, pentru că, orchestrată sau nu, tentativa de lovitură de stat a avut loc și, pentru moment, Erdogan are suficient sprijin popular ca să arunce întreaga regiune în aer. Lucru care se va face, în viziunea mea, prin "eliberarea" din "orașele privizorii" a milioanelor de refugiați care, după cum s-a vazut în trecut, au blocat efectiv Europa, au zguduit temelia UE și au pus sub semnul întrebării TTIP-ul.
Geografia ne arată că cele mai uzitate drumuri către UE, care afectează în mod direct România și prin care refugiații, proveniți din zonele de conflict, aflați în Turcia ajung în Germania şi vestul Europei, sunt prin: Ungaria, Croația și România. În acest moment Ungaria a ridicat zid la granița cu Serbia și urmează să ridice unul la granița cu România; Croația beneficiază de o frontieră muntoasă, greu accesibilă, iar singura rută rămâne România.
Bomba pe care stă Europa și România este aceasta: un val uriaș de refugiați sprijiniți de cei aflați deja aici...aproape 1 milion au blocat în trecut funcționarea UE. Ce se va întâmpla atunci când Rusia și Iranul, din considerente tactice ale unor puteri cu regimuri autocratice (rămânerea la putere a liderilor), vor oferi Turciei suficiente motive pentru ca aceasta să dea drumul la “țeavă”?
Ce se va întâmpla când zeci de mii de migranți vor vedea că singura cale pe această rută este România??? Iar ieșirile din România spre UE, respectiv granița cu Ungaria, sunt blocate?
Când spun zeci de mii sunt indulgent...valul va fi uriaș.
Din păcate, aroganţa și setea de putere a Germaniei și Franței în interiorul UE poate aduce greutăți uriașe României în viitorul apropiat.
Nu ne rămâne de făcut decât să sperăm că UE sau NATO vor găsi un compromis cu Turcia sau că diplomația românească, excelentă dealtfel în negocierile cu aceasta, va reuși cumva sa ocolească România de o asemenea nenorocire... Parteneriatul strategic cu Turcia poate și trebuie folosit ACUM.
Astfel, Rusia, Iranul, China nu trebuie să tragă nici măcar un glonte pentru a destabiliza Europa și relația sa cu SUA, este suficient să convingă un lider, care din ce în ce mai mult crede că este “sultan”, şi nu președinte, să deschidă larg porțile pentru migranți. Nu pe cele de intrare, ci pe cele de ieșire.