Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO-VIDEO În timp ce Occidentul discută, Ucraina pierde teren în fața Rusiei: forțele armete ucrainene se retrag cu repeziciune din zona Avdiivka

bloomberg.com
avdiivka

Ucraina s-a retras din satele Severne şi Stepove, din apropierea oraşului Avdiivka, recent cucerit de forţele ruseşti, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Armatei ucrainene, Dmitro Lihovi.

În același timp, el a confirmat că în direcția Avdiivka, linia de apărare din zonele Tonenke, Orlivka și Berdychiv a fost stabilizată.

"În direcția Avdiivka, unitățile noastre s-au retras din satele mici - Pivnichne și Stepove. Înainte de război, erau până la 100 de locuitori împreună", a spus Likhovoy, potrivit presei ucrainene. El a menționat, de asemenea, că luptele aprige pentru Pivnichne au loc de ieri seară și noapte. "Inamicul a suferit pierderi grele aici", a spus el.

Când a fost întrebat în ce măsură granițele de pe linia Berdychi-Orlovka-Tonenke sunt capabile să descurajeze forțele armate rusești și să oprească avansul lor, oficialul a menționat că acestea sunt informații clasificate. "Nu spun asta, pentru că uneori se interpretează greșit că acestea sunt linii fortificate cu fortificații mari, pentru că există diferite eșaloane de apărare. Acestea sunt frontiere diferite, un peisaj mai avantajos acolo. În special, există o anumită cascadă de rezervoare. Condițiile naturale pot ajuta aici", a spus Likhovoy.

 

El a adăugat, de asemenea, că a existat o mare presiune din partea rușilor asupra așezărilor situate în imediata vecinătate a Avdiivka. Ciocnirile militare au loc la periferie, a mai spus Likhovoy. În ultimele zile rușii au crescut intensitatea ofensivelor și numărul grupurilor lor, a mai punctat oficialul ucrainean. "În special, acum acestea sunt grupuri de asalt până la un pluton și, uneori, până la o companie. Ca și în direcția Maryinka, în special. În același timp, ei avansează mai mult, cu forțe mari - mai multe sunt distruse", a spus Likhovoy.

Comandantul grupului operațional-strategic de trupe Tavria, Oleksandr Tarnavskyi, a declarat că în direcția Avdiivka, linia de apărare a fost stabilizată în zonele Tonenke, Orlivka și Berdychiv.

Potrivit acestuia, încercările rușilor de a desfășura acțiuni ofensive în zonele Novomykhailivka și Robotino nu au avut succes.

 

 

Rusia a anunțat luni că a cucerit satul Lastocikin, de lângă Avdiivka

Anunțul de marți vine în contextul în care Rusia a anunţat luni capturarea satului Lastocikin din estul Ucrainei, din care armata ucraineană a recunoscut că s-a retras, relatază Reuters, potrivit News.ro. Lastocikin se află la câţiva kilometri vest de Avdiivka, oraş pe care Rusia l-a cucerit la jumătatea lunii februarie, după luni de lupte crâncene.

Armata ucraineană a declarat că retragerea sa de aici îi va permite să stăvilească mai bine înaintarea ruşilor spre vest. "Unităţi ale forţelor armate ucrainene s-au retras din satul Lastocikin pentru a organiza apărarea (...), pentru a împiedica inamicul să avanseze mai departe spre vest", a declarat purtătorul de cuvânt militar Dmitro Lîhovi pentru televiziunea ucraineană. O nouă linie defensivă va fi creată la câţiva kilometri vest de acest sat, a adăugat el.

Ucraina nu mai are muniție și arme - liderii Occidentali caută soluții

Armata ucraineană se află în dificultate pe frontul de est, iar liderii săi, susţinuţi de preşedintele Volodimir Zelenski, se plâng de lipsa de arme şi muniţii pe care ţările occidentale care sprijină Ucraina împotriva Rusiei se străduiesc să le suplinească.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a reunit luni, la Paris, peste 25 de ţări aliate Kievului, pe care le îndeamnă la un ”salt” împotriva unei ”înăspriri evidente” a Moscovei, într-un moment critic pentru Ucraina, care aşteaptă armament din Occident, necesar supravieţuirii sale, relatează AFP.

Înaintea acestei Conferinţe, la Palatul Elysée, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a pregătit scena de la distanţă, deplângând că a primit, ”din nefericire”, doar 30% din ”milionul de obuze pe care Uniunea Europeană (UE)” l-a ”promis” Ucrainei. ”Împreună trebuie să facem în aşa fel încât Putin să nu poată distruge ceea ce am realizat noi şi să nu poată să-şi extindă agresiunea în alte ţări”, a tunat Zelenski într-o înregistrare video înregistrată în avans şi difuzată în faţa a 21 de şefi de stat şi de guverne reuniţi de Macron, inclusiv germanul Olaf Scholz, polonezul Andrzej Duda şi slovacul Robert Fico, dar şi şeful diplomaţiei brtianice David Cameron şi reprezentanţi ai Statelor Unite şi Canadei. ”Ne aflăm cu siguranţă într-un moment al unui salt, care este necesar din partea noastră a tuturora”, a cerut şeful statului francez la începutul summitului, care s-a ţinut cu uşile închise, urmat de o conferinţă de presă.

El a subliniat că această reuniune, organizată în pripă, imediat după marcarea a doi ani de la invazia rusă a Ucrainei, la 24 martie 2022, vizează ”să vadă pe plan naţional şi colectiv cum putem face mai mult” atât în ”susţinerea bugetară”, cât şi ”militară” a Kievului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.