Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fosile vechi de 1,75 miliarde de ani dețin indicii despre un moment-cheie din istoria noastră

www.mediafax.ro
fosile2

În Australia, cercetătorii au descoperit recent fosile de cianobacterie care datează de 1,75 miliarde de ani. Analiza acestor forme de viață antice a relevat faptul că aveau structuri fotosintetice, cunoscute sub numele de membrane tilacoide, informează Rador Radio România.

Acestea conțin pigmenți precum clorofila care transformă lumina în energie chimică prin fotosinteză. De ce este importantă această descoperire? Marele Eveniment de Oxidare, care a avut loc acum aproximativ 2,45 miliarde de ani, a marcat o transformare majoră în atmosfera Pământului prin creșterea dramatică a concentrației de oxigen.

Fotosinteza oxigenată, un proces biologic care produce oxigen prin utilizarea luminii solare pentru a transforma dioxidul de carbon în glucoză, este în general considerată a fi principal responsabilă pentru această creștere. Ea va fi deschis calea pentru respirația aerobă, permițând multor forme de viață să folosească oxigenul pentru a produce energie mai eficient. Fotosinteza oxigenată a fost probabil opera cianobacteriilor, bacterii fotosintetice capabile să-și producă propria hrană folosind lumina soarelui. Cu toate acestea, oamenii de știință încă dezbat cu privire la factorii exacţi care au declanșat acest mare eveniment de oxidare.

Pe lângă fotosinteza oxigenată, ar fi putut contribui într-adevăr și alți factori de mediu și geologici, cum ar fi erupțiile vulcanice masive sau scăderea nivelului de fier din oceane. Complexitatea acestor interacțiuni face ca înțelegerea precisă a cauzelor evenimentului major de oxidare să fie încă supusă unor cercetări aprofundate, de unde și interesul acestei lucrări. Oamenii de știință au efectuat cercetări în Australia, Canada și Republica Democratică Congo, colectând și analizând fosile care au scos la iveală dovezi ale cianobacteriilor, cea mai veche formă de viață cunoscută de pe Pământ. Mostrele din Australia au fost cele mai vechi, unele datând de peste 1,75 miliarde de ani. Pentru a le analiza, oamenii de știință au folosit microscopia electronică cu transmisie (TEM), o tehnică care folosește electroni mai degrabă decât lumina pentru imaginea obiectelor, permițând observarea detaliilor fine până la nivelul atomic. Aceste fosile conservate într-un noroi argilos, care s-a compactat în timp pentru a deveni rocă, au arătat structuri fotosintetice numite membrane tilacoide. Acestea conțineau pigmenți precum clorofila care permit conversia luminii în energie chimică prin fotosinteză. Identificarea membranelor tilacoide din aceste fosile împinge în urmă înregistrarea fosilă a acestor structuri cu 1,2 miliarde de ani, oferind o perspectivă valoroasă asupra perioadei în care cianobacteriile au dobândit capacitatea de a efectua fotosinteza oxigenată.

Descoperirea este importantă, deoarece apariția cianobacteriilor este estimată la 2 până la 3 miliarde de ani în urmă. Și, după cum s-a spus mai sus, sunt suspectate că sunt responsabile pentru evenimentul Marea Oxidare. Totuşi, aceste estimări sunt făcute doar pe baza unor dovezi indirecte. Aici, fosilele oferă prima dovadă directă că fotosinteza a avut loc cu cel puțin 1,75 miliarde de ani în urmă. Descoperire contribuie astfel la o mai bună înțelegere a evoluției formelor de viață pe Pământ și la apariția unor procese biologice cruciale precum fotosinteza. Detaliile studiului au fost publicate în revista "Nature".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.