Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ÎMPOVĂRAȚI de explozia facturilor, primarii din România au fost CALMAȚI instant de Nicolae Ciucă: premierul a scos DESCENTRALIZAREA din sertar

Inquam Photos / George Calin
Nicolae Ciuca

remierul Nicolae Ciucă a avut, luni, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii administraţiei publice locale, în care au fost analizate stadiile demersurilor de descentralizare şi întărire a rolului administraţiei publice locale, cu accent pe digitalizare în reducerea birocraţiei.

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de Guvern, premierul a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanţii administraţiei publice locale - Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene şi Asociaţiile Municipiilor, Oraşelor şi Comunelor din România.

"Cu această ocazie, au fost analizate stadiile demersurilor de descentralizare şi întărire a rolului administraţiei publice locale, un rol important în reducerea birocraţiei revenind digitalizării. Şeful Executivului a punctat măsurile luate de Guvern în contextul crizei energetice, în scopul protejării populaţiei, a sectoarelor economice şi a instituţiilor publice, precum şcoli, spitale, instituţii de cultură, de efectele creşterii preţurilor la energie. Colaborarea pentru operaţionalizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost între temele abordate în cadrul discuţiilor. Reprezentanţii autorităţilor locale şi-au exprimat disponibilitatea de a fi cooptaţi în consultări legate de implementarea PNRR, astfel încât finanţările să fie cât mai adaptate la nevoile comunităţilor", se arată în comunicat.

Sursa citată mai spune că participanţii la întâlnire au menţionat că este nevoie de sprijin din partea Guvernului pentru asigurarea cofinanţării proiectelor derulate de comunităţile locale, precum şi de punerea la dispoziţie a unor rezumate pregătite pentru fiecare componentă în parte, în care să fie cuprinse şi exemplificate activităţile eligibile, mecanismul pentru alocarea investiţiilor, documentaţia necesară care să însoţească cererile de finanţare, mecanismul de evaluare şi de acceptare a finanţării proiectelor. Guvernul menţionează că a fost subliniată importanţa alocării echitabile a finanţărilor între cele patru tipuri de unităţi administrativ-teritoriale: municipii reşedinţă de judeţ, municipii, oraşe şi comune, cât şi între regiuni şi între judeţele dintr-o regiune.

"România are nevoie de modernizare şi dezvoltare echilibrate, astfel încât de investiţiile disponibile prin PNRR, dar şi prin celelalte fonduri europene şi naţionale, să beneficieze în mod echitabil şi integrat toate comunităţile şi toţi cetăţenii. Consultările noastre permanente au rostul să cunoaştem cât mai bine de ce au nevoie oamenii şi să găsim soluţii cât mai aproape de aşteptările lor şi ale comunităţilor locale", a afirmat prim-ministrul. Acesta a amintit constituirea Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a accelera reformele şi a continua eforturile pentru asigurarea unei bune implementări a acestui amplu program. "Reprezentanţii Guvernului şi cei ai organizaţiilor administraţiei locale au menţionat importanţa Codului Finanţelor Publice Locale, pentru asigurarea predictibilităţii privind asigurarea surselor de finanţare. Discuţiile au avut în vedere aspectele legate de finanţarea activităţii de asistenţă socială şi protecţia copilului, a mecanismului de decontare a transportului elevilor, a activităţii de tineret şi a centrelor militare. În ceea ce priveşte dezvoltarea investiţiilor locale, au fost abordate aspecte legate de completarea legii exproprierilor, modificări solicitate de reprezentanţii administraţiei publice locale îndeosebi pentru proiectele privind sistemele de management integrat al deşeurilor. De asemenea, un alt subiect semnalat de reprezentanţii autorităţilor locale s-a referit la Codul silvic, mai exact la soluţiile care să răspundă dificultăţilor întâmpinate în cazul scoaterii definitive din fondul forestier a unor terenuri necesare realizării unor obiective de interes local", se mai arată în comunicatul de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.