Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întâlnire-bombă înainte de audierea lui Kovesi în Parlamentul European - Liviu Dragnea, față în față cu șeful Comisiei LIBE/ UPDATE

breaking news stiripesurse.ro

UPDATE: Liviu Dragnea a declarat la ieșirea din ședința BPN al PSD că NU a avut o întâlnire cu președintele Comisiei LIBE, ci doar „o mică întâlnire pe holul Parlamentului” și a calificat informațiile cu întâlnirea ca fiind fake news.

UPDATE - Ședința Biroului Politic Național al PSD. Ședința, programată pentru ora 11.00, a început cu aproximativ 50 minute mai târziu, din cauza întâlnirii liderului PSD cu președintele Comisiei LIBE.

Liderul PSD Liviu Dragnea are la momentul transmiterii acestei știri o întrevedere cu președintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, informează Antena3. Discuția dintre cei doi are loc cu o zi înainte de audierea fostei șefe DNA Laura Codruța Kovesi în Parlamentul European pentru funcția de procuror-șef european.

Claude Moraes, președintele Comisiei LIBE, a promis, după criticile europarlamentarilor S&D, că va veni la București în perioada 24-25 februarie și va participa la Grupul mixt de control parlamentar specializat (JPSG) al Europol, ocazie cu care va răspunde criticilor aduse procedurilor de numire a procurorului-șef european.

Laura Codruţa Kovesi va fi audiată marţi, 26 februarie, în comisia LIBE din Parlamentul European pentru funcţia de procuror-şef european. Potrivit preşedintelui Comisiei LIBE, Claude Moraes, fiecare candidat va fi audiat timp de 75 de minute.

SURPRIZĂ în Justiţie: Asociaţia Procurorilor din România susţine ordonanţa lui Tudorel Toader. Proteste 'pot aduce grave prejudicii de imagine și încredere'

Preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, a transmis membrilor forului detalii despre audierea candidaţilor la şefia Parchetului European, potrivit mesajului obţinut de MEDIAFAX. Astfel, fiecare candidat va fi audiat 75 de minute, iar două tremi din timpul alocat va fi pentru întrebări şi răspunsuri.

Mesajul transmis de Claude Moraes, pe e-mail, membrilor Comisiei LIBE conţine şi scrisoarea preşedintelui Parlamentului European Antonio Tajani în care anunţa că Laura Codruţa Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru funcţia de procuror şef european. În scrisoarea din 4 februarie a lui Tajani, Kovesi figura pe primul loc în ordinea preferinţelor pentru şefia Parchetului European, urmată de Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania).

Preşedintele Comisiei LIBE a ataşat mesajului şi scrisoarea grupului de selecţie, plus CV-urile celor trei candidaţi şi răspunsurile la trei întrebări adresate de grupul de selecţie. „O listă de trei nume a fost trimisă Parlamentului European şi Consiliului în baza evaluării făcute de grupul de selecţie, în concordanţă cu articolul 14 (3) din Regulamentul UE 2017/1939. Potrivit Regulamentului 2017/1939 Parlamentul European şi Consiliul vor numi prin consens procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. Consiliul (COREPER) a stabilit o listă preferenţială de candidaţi pe 20 februarie 2019.

Audierea celor trei candidaţi va avea loc în şedinţa Comisia LIBE cu participarea Comisiei CONT, marţi, 26 februarie, între orele 15.30-19.15. Audierea fiecărui candidat va dura 75 de minute, începând cu declaraţia candidatului urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri a membrilor LIBE (două treimi din timpul alocat) şi a membrilor CONT (o treime din timpul alocat).

Grupurile politice pot distribui timpul alocat în aceste două intervale de timp (fiecare întrebare şi răspuns va dura 3 minute: un minut pentru întrebare şi două minute pentru răspuns). După audiere, coordonatorii LIBE vor avea o şedinţă pe 27 februarie pentru deliberările cu privire la candidaţi. După negocieri, un singur candidat va fi propus votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută. Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, au afirmat surse citate de site-ul de ştiri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.