Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul catalan nu SCAPĂ: Carles Puigdemont se prezintă în fața autorităților judecătorești din Belgia

equinoxmagazine.fr
Carles Puigdemont gratii

Liderul mișcării secesioniste din Catalonia, Carles Puigdemont, se prezintă în fața autorităților judecătorești din Belgia ca răspuns la reactivarea, în această săptămână, a mandatului internațional de arestare emis de Curtea Supremă spaniolă, pe numele său, relatează cotidianul The Guardian, potrivit MEDIAFAX.

Spania încearcă să obțină extrădarea liderului Puigdemont pentru a reduce mișcările de protest din țară. Oficialul catalan, care a condus tentativa eșuată a regiunii Catalonia de a-și obține independența în urmă cu doi ani, s-a deplasat voluntar în Belgia pentru a răspunde în fața autorităților judiciare de aici.

În acest timp, în Catalonia se desfășoară mișcări masive de protest ca reacție la decizia de luni a Curții Supreme din Spania de a-i aresta pe nouă lideri ai mișcări secesioniste.

Citește și: Mircea Diaconu aruncă BOMBA: 'Ținta mea este NU să ajung președinte'

„Puigdemont, acompaniat de avocații săi, a apărut voluntar în fața autorităților belgiene ca răspuns la mandatul european de arestare eliberat de Curtea Supremă a Spaniei”, a transmis biroul liderului catalan, prin intermediul unui comunicat. Liderul catalan a afirmat că respectă sentința curții spaniole, dar că refuză clauza extrădării sale.

Puigdemont a fugit în Belgia după eșecul tentativei de obținere a independenței Cataloniei în octombrie 2017. Belgia a primit, în această săptămână, un al treilea mandat european de arestare, emis de Curtea Supremă spaniolă, pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont, a informat miercuri o purtătoare de cuvânt a procurorilor de la Bruxelles.

Instanța belgiană responsabilă de cazul liderului catalan Carles Puigdemont a stabilit termenul de judecată pe 29 octombrie, urmând să stabilească dacă va accepta cererea Curții Supreme din Spania privind mandatul de arestare pentru Puigdemont, a transmis, vineri, un procuror din Bruxelles.

Curtea Supremă din Spania a emis luni un nou mandat de arestare pe numele lui Carles Puigdemont, fost premier al Cataloniei și unul din liderii mișcării secesioniste din această regiune. Decizia ce îl vizează pe Puigdemont vine după condamnarea mai multor lideri separatiști catalani la nouă până la 13 ani în închisoare pentru rolul pe care l-au jucat în tentativa de proclamare a independenţei regiunii Catalonia în 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.