Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 14 mai 2023 - Lupte violente în Donețk. Ucrainenii atacă pe toate liniile. Rușii susțin că au respins tot provocând pierderi grele

Profimedia
razboi ucraina

Două persoane au murit şi alte 10 au fost rănite în urma unui atac rusesc la Kostiantinivka, oraş situat la 25 km sud-vest de Bahmut, pe frontul de est din Ucraina. În regiunea rusă Briansk, au fost doborâte un bombardier Su-34, un avion de vânătoare Su-35 și două elicoptere de transport Mi-8. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de duminică, 14 mai 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 14 mai, ora 23.35: BBC: Părţi mari ale armatei ruse sunt intacte, în pofida pierderilor de pe câmpul de luptă, afirmă un general al NATO

Un comandant de rang înalt al NATO a declarat că părţi extinse ale armatei ruse se menţin intacte, în pofida pierderilor mari suferite pe câmpul de luptă. În cadrul unei conferinţe de securitate desfăşurate în Estonia, generalul Christophe Cavoli a declarat că Rusia are mai multe trupe în Ucraina decât la începutul invaziei, în februarie 2022.

content-image

UPDATE 14 mai, ora 23.16: REUTERS: Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ajuns în Franţa

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ajuns, duminică, în Franţa, unde va avea o cină de lucru cu preşedintele Emmanuel Macron. Preşedinţia franceză a anunţat că Macron va reafirma sprijinul umanitar şi militar al Franţei faţă de Ucraina, cu prilejul acestei întrevederi. Anterior în cursul zilei de duminică, Zelenski s-a aflat la Berlin. La coborârea din avion, în Franţa, Zelenski a fost întâmpinat de premierul Elisabeth Borne şi de ministrul de externe francez Catherine Colonna.

UPDATE 14 mai, ora 20.25: Ucraina luptă pentru valorile europene şi libertate (preşedinta Comisiei Europene)

Poporul ucrainean luptă pentru libertate şi valorile europene, a dat asigurări, duminică, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Germania în prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

 

UPDATE 14 mai, 0ra 20.20: Președintele Volodimir Zelenski a fost premiat cu Premiul Carol cel Mare pentru promovarea unității europene

Ceremonia s-a desfășurat în Germania.

UPDATE 14 mai, ora 19.37: Un interviu cu Volodimir Zelenski, partea în care vorbește despre legături cu șeful Wagner, a dispărut de pe site-ul Washington Post

Cu toate acestea, unii utilizatori de internet au observat că, anterior, pe site a fost publicată o altă transcriere, care nu a fost numită parțială; aceasta a supraviețuit în arhivele de pe internet.

Detalii AICI

content-image

UPDATE 14 mai, ora 18.10: REUTERS: Preşedintele Zelenski este așteptat la Paris

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este așteptat să sosească la Paris duminică, mai târziu, au informat BFM TV, Le Figaro și Agenţia France Presse. Conform publicaţiei Le Figaro, dl Zelenski va fi întâmpinat pe aeroportul Vélizy-Villacoublay de premierul francez Elisabeth Borne și de ministrul francez de externe Catherine Colonna. Oficialii de la cabinetul prezidențial francez nu au putut fi contactați imediat pentru a comenta aceste rapoarte.

content-image

UPDATE 14 mai, ora 17.55: REUTERS: Armata rusă a anunţat că doi comandanți militari au fost uciși în timpul luptelor de la Bahmut

Duminică, Ministerul rus al Apărării a anunţat că doi dintre comandanții săi militari au fost uciși în estul Ucrainei, în condiţiile în care forțele ucrainene și-au reînnoit eforturile de a străpunge apărarea rusă din orașul asediat Bahmut.

Într-un raport zilnic, ministerul a comunicat că Viaceslav Makarov, comandant al Brigăzii a 4-a Motorizate de Pușcaşi și comandantul adjunct al unei alte unităţi, Evgheni Brovko, au fost uciși în încercarea de a respinge atacurile ucrainene.

În raport se menţionează că Makarov a condus trupele din prima linie și că Brovko "a murit eroic, suferind mai multe răni de schije". Ministerul Apărării anunță rareori moartea unor comandanţi militari în rapoartele sale zilnice. În acelaşi raport se mai afirmă că forțele ucrainene au lansat atacuri în nordul și sudul orașului Bahmut în ultimele 24 de ore, dar că nu au străpuns apărarea rusă.

"Toate atacurile unităților forțelor armate ale Ucrainei au fost respinse". Reuters nu a putut verifica aceste informaţii din surse independente. Nici forțele ucrainene, nici cele ruse nu au reușit să preia controlul deplin asupra orașului Bahmut, în ciuda lunilor acerbe de război care au provocat pierderi grele ambelor părți.

content-image

UPDATE 14 mai, ora 17.30: BBC: Volodimir Zelenski a descris Germania ca pe o adevărată prietenă a Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a descris Germania ca pe o adevărată prietenă în cadrul luptei ţării sale împotriva Rusiei. Dl Zelenski a vorbit în cursul primei sale vizite la Berlin după începerea invaziei ruseşti. Sâmbătă, autorităţile germane au anunţat un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de aproape 3 miliardede dolari. Cancelarul Olaf Scholz i-a spus preşedintelui Zelenski că va sprijini Ucraina atâta timp cât va fi necesar.

UPDATE 14 mai, ora 17.04: BBC: Liderul belarus, Aleksandr Lukaşenko, nu a participat la festivităţile de Ziua Drapelului

Liderul belarus, Aleksandr Lukaşenko, nu a participat la festivităţile de ziua drapelului, stemei şi imnului ţării sale. În mod tradiţional, el rostea un discurs cu această ocazie. Absenţa sa are loc pe fondul unor speculaţii că ar fi grav bolnav. Aleksandr Lukaşenko a cerut recent cetăţenilor bieloruşi să dea dovadă de mai mult patriotism, aşa încât absenţa sa de la ceremoniile pentru Ziua Drapelului a alimentat zvonurile că este grav bolnav.

Detalii AICI

content-image

UPDATE 14 mai, 0ra 16.40: NOVAIA GAZETA: Tribunalul Bisericesc l-a excomunicat pe un preot rus, care a înlocuit cuvântul "victorie" cu "pace", în rugăciunea sa

Tribunalul Bisericesc al Diecezei din Moscova l-a excomunicat şi i-a retras dreptul de a mai sluji în Biserica Sf. Apostol Andrei, primul chemat și primul mărturisitor al lui Hristos, preotului Ioan Koval, care a înlocuit cuvântul 'victorie' cu 'pace', în timpul unei liturghii, relatează Pravmir.

Detalii AICI

content-image

UPDATE 14 mai, ora 15.55: Zelenki anunță contraofensiva: Rusia va simţi cu siguranţă acest lucru

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care în acest weekend se întâlneşte cu parteneri europeni care furnizează arme ţării sale, a declarat sâmbătă că "primii paşi importanţi" ai unei contraofensive militare împotriva forţelor ruse "vor fi făcuţi în curând", relatează CNN, potrivit news.ro.

Detalii aici

UPDATE 14 mai, 0ra 15.03: Zi neagră pentru aviația rusă - Ucrainenii spun că rușii și-au doborât singuri cinci aeronave

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, a declarat că, în cursul zilei de vineri, Rusia a pierdut cinci vehicule aeriene militare în regiunea rusă Briansk. Potrivit lui Ihnat, din regiunea respectivă, ruşii urmau să bombardeze Ucraina folosind un grup de atac aerian.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 14 mai, ora 14.41: Prigojin ar putea muri subit dacă îl mai atacă pe Putin: Analiză Foreign Affairs aruncă în aer situația de pe front

Clipurile tot mai dese în care liderul Wagner,  Evgeni Prigojin îl atacă pe Vladimir Putin și acuză că luptătorii săi mor pe front din cauza lipsei muniției sunt tot mai dese. Specialiștii de la Foreign Affairs atenționează însă că zilele lui Prijogin pot fi numărate, dacă acesta continuă atacurile.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 14 mai, ora 14.30: Bătălia pentru Bahmut: Rușii anunță că atacurile ucrainene au fot respinse

Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat că toate atacurile lansate de către Forțele Armate ale Ucrainei în regiunea Artemivsk (Bahmut) au fost respinse, notează Interfax, potrivit Rador.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 14 mai, ora 14.25: INTERFAX: Toate atacurile Forțelor Armate Ucrainene din zona Artemivsk (Bahmut în ucraineană) au fost respinse de militarii ruşi (Ministerul rus al Apărării)

Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat că toate atacurile lansate de către Forțele Armate ale Ucrainei în regiunea Artemivsk au fost respinse. Armata rusă a anunțat, de asemenea, că a lansat atacuri asupra infrastructurii militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei din Ternopil și Petropavlivka.

În cursul zilei de duminică, armata ucraineană a întreprins tentative masive de a sparge apărarea trupelor ruse la nord și la sud de Artemivsk (denumirea ucraineană - Bahmut), a anunţat Ministerul rus al Apărării. 'Toate atacurile Forţelor Armate ale Ucrainei au fost respinse.

Nu au fost admise breşe în apărarea trupelor ruse', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, într-un briefing susţinut duminică. De asemenea, potrivit acestuia, în direcția Soledar-Artemivsk, detașamentele de asalt, cu sprijinul unităților forțelor aeropurtate, au continuat să lupte pentru capturarea cartierelor vestice ale orașului Artemivsk. Armata rusă a lansat un atac cu rachete aeriene și maritime cu rază lungă de acțiune asupra subunităților Forțelor Armate ale Ucrainei din Ternopil și Petropavlivka, din regiunea Dnipropetrovsk, a adăugat Konașenkov. Potrivit acestuia, atacurile au fost efectuate asupra punctelor de desfășurare ale unităților Forțelor Armate ale Ucrainei și asupra locurilor de depozitare a munițiilor, armelor și echipamentelor militare primite din țările occidentale. 'Toate ţintele stabilite au fost atinse', a precizat Konașenkov.

În zonele așezărilor Ivanivka și Dvoricina, din regiunea Harkiv, acțiunile a două grupări ucrainene de sabotaj și de recunoaștere au fost dejucate, a adăugat el. Potrivit lui Konașenkov, pe linia frontului Kupiansk, atacurile aviației operațional-tactice și ale armatei ruse şi artileriei din cadrul grupării Vest au atacat tehnica militară şi echipamentele Forțelor Armate ale Ucrainei din regiunea Harkiv și din autoproclamata republică populară Luhansk.

Potrivit lui Konaşenkov, pe această linie a forntului, pierderile armatei ucrainene s-au ridicat la peste o sută de militari morţi, cinci vehicule, un obuzier D-20 și un tun antitanc Rapira au fost distruse. Pe linia frontului Krasno-Limansk, aviația operațională şi tactică și forţele armate, artileria și sistemele de artilerie ale grupării Centru au învins unitățile inamice în zonele așezărilor Iampolivka și Hrihorivka, din autoproclamata republică populară Doneţk, precum și din Cervona Dibrova, din autoproclamata republică populară Doneţk', a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Federației Ruse. El a mai spus că 'mai mult de 60 de militari ucraineni au murit, un vehicul blindat de luptă, două mașini, precum și o montură de artilerie autopropulsată Gvozdika' au fost distruse.

UPDATE 14 mai, ora 14.10: REUTERS: Volodimir Zelenski declară că propunerile de pace trebuie să se bazeze pe poziția Ucrainei

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să discute propuneri externe de pace pentru a pune capăt invaziei pe scară largă a Rusiei, dar că aceste propuneri ar trebui să se bazeze pe propria poziție și pe planul de pace al administraţiei de la Kiev.

Liderul ucrainean a declarat într-o conferință de presă susţinută în compania cancelarului german Olaf Scholz, la Berlin, că ucrainenii cred în succesul multlăudatei lor contraofensive împotriva forțelor ruse și că sunt pregătiți pentru succes.

UPDATE 14 mai, ora 13.54: REUTERS: Ucraina şi Occidentul pot face ca înfrângerea Rusiei să devină ireversibilă anul acesta (Zelenski)

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina și susținătorii săi occidentali ar putea face ca înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina să fie "ireversibilă" încă din acest an și a mulțumit Germaniei pentru sprijinul militar acordat.

Liderul ucrainean a declarat într-o conferință de presă susţinută în compania cancelarului german Olaf Scholz la Berlin că autorităţile de la Kiev vor fi întotdeauna recunoscătoare Germaniei pentru sprijinul acordat în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei.

UPDATE 14 mai, ora 13.40: INTERFAX: Rusia a lansat atacuri asupra infrastructurii Forțelor Armate Ucrainene din Ternopil și Petropavlivka (Ministerul rus al Apărării)

Forţele armate ruse au lansat atacuri cu rachete aeriene și maritime cu rază lungă de acțiune asupra infrastructurii militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei din Ternopil și Petropavlivka, din regiunea Dnepropetrovsk, a declarat duminică, 14 mai, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, în cadrul unui briefing.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, atacurile au fost efectuate asupra punctelor de desfășurare ale subunităților Forțelor Armate ale Ucrainei și asupra locurilor de depozitare ale munițiilor, armelor și echipamentelor militare primite de Ucraina din țările occidentale. 'Toate ţintele stabilite au fost distruse', a specificat Konașenkov.

UPDATE 14 mai, ora 13.03: MEDUZA: Rusia a atacat Ucraina cu drone și rachete de croazieră, Forţele Armate Ucrainene au doborât 18 drone kamikaze și trei rachete

Forţele armate ruse au atacat Ucraina din mai multe direcții, în noaptea de 13 spre 14 mai, au informat Forțele Aeriene Ucrainene. Alerte aeriene au fost anunțate în toată țara.

Potrivit părții ucrainene, atacurile ruseşti au fost comise cu drone de atac de tip Shahed, cu rachete de croazieră Kalibr şi cu rachete Kh-101, Kh-555 și Kh-55. În decursul nopții trecute, forțele ucrainene au distrus 25 de vehicule aeriene fără pilot, inclusiv 18 drone kamikaze Shahed, precum și trei rachete de croazieră Kh-101, Kh-555, Kh-55. În comunicatul Forțelor Armate Ucrainene nu este specificat faptul dacă au fost distruse şi rachete de tip Kalibr.

Un atac cu rachete de croazieră a fost înregistrat în regiunea Ternopil, a declarat șeful administrației militare regionale Ternopil, Volodimir Truş. Potrivit acestuia, două case au fost distruse și alte 12 au fost avariate, precum și numeroase facilități comerciale și economice, infrastructura civilă și nouă camioane. Nu au fost raportate victime.

În seara zilei de 13 mai, regiunea a fost atacată de ruşi, două persoane au fost rănite. Andri Ermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei, a publicat imagini cu consecințele atacului comis asupra Ternopil. 'S-a întâmplat exact în momentul în care trupa ucraineană Tvorchi din Ternopil a evoluat în finala Eurovision', a specificat Ermak. Forţele armate ruse au atacat, de asemenea, infrastructura din Harkiv, a declarat primarul din Harkiv, Ihor Terehov.

'Ferestrele și ușile caselor au fost distruse, dar, din fericire, nu au existat pagube semnificative', a precizat el. Primarul a mai spus că nimeni nu a fost rănit. Șeful administrației regionale Harkiv, Oleh Sinehubov, a declarat că au fost avariate infrastructura de transport, cămine și un bloc mare de apartamente. Administrația militară de la Kiev a raportat că la Kiev a fost anunțată o alertă aeriană, din cauza celui de-al șaptelea atac aerian rusesc asupra orașului, lansat de ruşi de la începutul lunii mai şi până în momentul de faţă. Exista posibilitatea ca Rusia să atace Kievul cu rachete de croazieră, dar nu au fost depistate rachete de croazieră în spațiul aerian din jurul orașului.

UPDATE 14 mai, ora 12.43: RBC: Regiunea Doneţk - Explozie în Iasinuvata, oraş ocupat de trupele ruse

O explozie a fost semnalată, duminică, în oraşul ucrainean Iasinuvata (regiunea Doneţk), aflat sub ocupaţia trupelor ruse.

Potrivit cananelor locale de Telegram, un fum negru a fost observat deasupra oraşului, în urma exploziei. Rețelele de socializare nu au precizat unde s-a produs explozia. Propagandiştii ruşi raportează că au avut loc bombardamente şi acuză armata ucraineană.

content-image

UPDATE 14 mai, ora 12.16: SEVER REALII: Rusia a pierdut un grup aerian, la granița cu Ucraina, în regiunea Briansk, titrează "Kommersant"

Rusia a pierdut două elicoptere și două avioane de luptă. Potrivit unor date preliminare, toate făceau parte din același grup aerian și au fost doborâte în spaţiul aerian deasupra regiunii Briansk, titrează 'Kommersant'.

Potrivit jurnaliştilor de la 'Kommersant', avioanele de luptă urmau să lanseze un atac cu rachete şi bombe asupra ţintelor din regiunea Cernihiv din Ucraina, iar elicopterele urmau să le asigure, pentru a-i prelua pe membrii echipajelor aeronavelor Suhoi în cazul în care ar fi fost doborâte de inamic. Toate cele patru aeronave nu au mai revenit pe aerodrom. Trei piloți au murit.

Iniţial, au fost primite primele informații despre un elicopter prăbușit în orașul Klinţî. Martorii oculari au publicat mai multe videoclipuri cu prăbuşirea elicopterului Mi-8. Potrivit înregistrărilor video, Mi-8 a luat foc în aer și apoi s-a prăbuşit. Șeful administrației orașului Klinţî, Serghei Evteev, a precizat că nu a existat niciun atac asupra aparatului de zbor de la sol. Potrivit unor date preliminare, cauza accidentului ar putea fi un incendiu izbucnit la un motor, relatează Agenţia de presă TASS, citând o sursă din cadrul serviciilor de urgență.

Publicaţia Baza scrie că elicopterul a zburat mult deasupra orașului, apoi a căzut într-u sector privat. În urma accidentului, un locuitor din Klinţî s-a ales cu arsuri. Cinci case au fost avariate. Guvernatorul regiunii Briansk, Aleksandr Bogomaz, a postat aceste informaţii pe Telegram. Un alt elicopter Mi-8 s-a prăbușit în districtul Unecsk din regiunea Briansk. La fața locului s-au deplasat experți genişti - potrivit unor date preliminare, elicopterul putea fi minat. Potrivit presei, trei membri ai echipajului au murit. La scurt timp după ce au apărut informaţiile despre prăbușirea elicopterului din Klinţî, au început să apară informaţii despre un alt accident aviatic, în care a fost implicată o aeronavă Su-34 (Suhoi) în regiunea Briansk.

Un alt avion - un avion de luptă Su-35 - s-a prăbuşit în districtul Starodubsk din rgiunea Briansk. Se presupune că pilotul ar fi murit. Experții consideră că gruparea aeriană rusă a fost atacată cu rachete aer-aer de avioane sau elicoptere inamice. Astfel, rușii, cel mai probabil, au fost prinși în ambuscadă. Ancheta mai admite că avioanele și elicopterele puteau fi doborâte de pe teritoriul Rusiei, în accidente putând fi implicați sabotori. S-a relatat despre introducerea unei operaţiuni intitulată 'Interceptarea' în regiunea Briansk din Rusia.

La scurt timp după ce a apărut informaţia despre prăbușirea elicopterului, au început să apară informaţii despre un alt accident în care era implicat un Su-34, în regiunea Briansk, la aproximativ 40 de kilometri de Klinţî. Membrii echipajului său - două persoane - au decedat.

Ancheta sugerează că elicopterul și avionul de vânătoare ar fi putut fi doborâte de pe teritoriul Rusiei, iar sabotorii ar fi putut fi implicați în producerea acestor accidente.

UPDATE 14 mai, ora 12.05: UKRINFORM: Noi detalii despre vizita lui Zelenski la Berlin

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sosit, duminică, în capitala Germaniei, după o vizită de o zi la Roma. Potrivit corespondentului Ukrinform la Berlin, Zelenski s-a întâlnit deja cu preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier.

De asemenea, liderul ucrainean are programată o întâlnire cu Olaf Scholz, cancelarul federal al Germaniei. Zelenski va fi primit de către acesta cu onoruri militare. În a doua parte a zilei, Scholz îi va acorda lui Zelenski prestigiosul Premiu Carol cel Mare, în cadrul unei ceremonii care va avea loc în oraşul Aachen, din vestul Germaniei. Ukrinform notează că aceasta este prima vizită a președintelui Zelenski în Germania de la începutul războiului.

Vizita liderului ucrainean are loc sub măsuri de securitate fără precedent: totul este înconjurat de poliție, pe acoperişuri sunt lunetişti, iar elicopterele au fost ridicate pentru a survola oraşele. Volodimir Zelenski a sosit la Berlin de la Roma, la ora 00:30.

De pe Aeroportul Berlin Brandenburg, acesta a zburat cu elicopterul spre Bendlerblock, a doua reședință oficială a ministrului german al apărării - potrivit publicaţiei Bild.

UPDATE 14 mai, ora 11.29: UKRINFORM: Rusia menține în Marea Neagră patru nave înarmate cu 25 de rachete Kalibr

Comandamentul Operaţional "Sud" din Ucraina raportează că Rusia menţine în Marea Neagră 10 nave, dintre care patru sunt înarmate cu 25 de rachete de tip Kalibr - potrivit unui comunicat publicat duminică dimineaţă.

"O parte dintre rachete au fost trase de inamic în timpul atacului de noaptea trecută, dar nivelul amenințării încă rămâne ridicat" - a avertizat comandamentul. Amintim că, duminică dimineaţă, armata ucraineană a raportat că, în noaptea de 13 spre 14 mai, apărarea antiaeriană a Ucrainei a reușit să doboare mai multe drone și trei rachete de croazieră lansate de ruşi.

Armata rusă a lansat drone Shahed-136/131 şi rachete Kalibr de pe nave aflate în Marea Neagră, precum și rachete de croazieră de tip Kh-101/Kh-555/Kh-55 din aeronave strategice Tu-95MS. Noaptea trecută, apărarea antiaeriană a Ucrainei a distrus trei rachete de croazieră și 25 de drone, dintre care 18 de tip Shahed-136/131, o dronă Lancet, două de tip Orlan-10 şi patru al căror tip este în curs de identificare.

content-image

UPDATE 14 mai, ora 10.49: RBC: Berlin - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Frank-Walter Steinmeier

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sosit, duminică, în capitala Germaniei, după ce, în cursul zilei de sâmbătă, a fost la Roma - transmite RBC. Potrivit presei germane, Zelenski s-a întâlnit deja cu preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

Welt scrie că, în timpul unei vizite la Palatul Bellevue din Berlin, reşedinţa oficială a şefului statului, Volodimir Zelenski a mulţumit Germaniei pentru sprijinul acordat Kievului în contextul războiului declanşat de Rusia. Publicațiile germane notează că, din motive de securitate, programul exact al vizitei președintelui Ucrainei la Berlin nu a fost încă anunțat.

După întâlnirea cu președintele german, Zelenski urmează să fie primit, cu onoruri militare, de către cancelarul Olaf Scholz. Potrivit Bild, duminică dimineaţă, președintele ucrainean s-a deplasat cu elicopterul de pe aeroportul Berlin-Brandenburg la sediul Ministerului german al Apărării.

UPDATE 14 mai, ora 10.00: BBC: Rusia a lansat un nou val de atacuri asupra oraşelor ucrainene peste noapte

Rusia a lansat un nou val de atacuri asupra oraşelor ucrainene peste noapte. Cernopol, oraşul celor doi reprezentanţi ai ucrainei la Eurovision, a fost lovit şi cel puţin două persoane au fost rănite. Oficialii au declarat că au fost lovite depozite comerciale.

Oraşul Harkiv se numără de asemenea printre cele atacate. Autorităţile de la Kiev au declarat că Rusia a lansat drone, posibil pentru a identifica poziţii ale sistemelor de apărare antiaeriană, dar că toate au fost distruse, în zone din afara oraşelor. Duminică, preşedintele Zelenski se află în Germania, pentru a discuta cu liderii ţării. Bserlinul a anunţat că se pregăteşte să furnizeze Ucrainei arme în valoare de aproximativ 2,3 miliarde de lire.

content-image

UPDATE 14 mai, ora 9.48: Atac nocturn asupra Ucrainei - Apărarea antiaeriană a reușit să doboare 25 de drone și trei rachete de croazieră

Forțele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de 13 spre 14 mai, invadatorii ruși au atacat teritoriul ucrainean în diferite direcții, însă, apărarea antiaeriană a funcţionat în mod eficient şi a doborât rachetele de croazieră și dronele lansate de inamic. Potrivit unui comunicat remis duminică dimineaţă, ruşii au lansat drone Shahed-136/131 şi rachete Kalibr de pe nave aflate în Marea Neagră, precum și rachete de croazieră de tip Kh-101/Kh-555/Kh-55 din aeronave strategice Tu-95MS. Noaptea trecută, apărarea antiaeriană a Ucrainei a distrus trei rachete de croazieră și 25 de drone, dintre care 18 de tip Shahed-136/131, o dronă Lancet, două de tip Orlan-10 şi patru al căror tip este în curs de identificare. Cele trei rachete de croazieră doborâte de ucraineni au fost de tip Kh-101/Kh-555/Kh-55.

content-image

 

UPDATE 14 mai, ora 8.45: Oraşul Harkov, vizat de noi bombardamente ruseşti

Trupele ruse au bombardat oraşul ucrainean Harkiv, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atacul vizând o instalație de infrastructură. Potrivit primarului Ihor Terehov, ocupanţii au lansat un atac cu rachete asupra cartierului Novobavarski. "Au vizat un obiectiv de infrastructură. Ferestrele și ușile caselor din apropiere au fost distruse, dar nu există pagube semnificative" - a precizat Terehov. Amintim că, în noaptea de 13 spre 14 mai, trupele ruse au lansat un atac cu rachete şi asupra oraşului Ternopil, în urma căruia două persoane au fost rănite. De asemenea, invadatorii ruşi au încercat să detecteze pozițiile sistemului de apărare antiaeriană din jurul Kievului, dar toate dronele trimise în acest sens au fost distruse de armata ucraineană.

content-image

 

UPDATE 14 mai, 0ra 08.10: Interceptări incendiare: Zelenski și planurile sale agresive

În ciuda asigurărilor date guvernelor occidentale care îi furnizează arme că nu le va folosi pentru atacuri pe teritoriul Rusiei, acasă, în spatele uşilor închise, Volodimir Zelenski a propus să se meargă într-o direcţie mai îndrăzneaţă.

A propus să fie ocupate aşezări ruseşti pentru a obţine o pârghie asupra Moscovei, să fie bombardată conducta Drujba care transportă petrol rusesc în Ungaria, ţară membră NATO, tânjind în privat după rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte în interiorul graniţelor Rusiei, potrivit unor documente secrete ale serviciilor secrete americane care detaliază comunicările sale interne cu consilieri de top şi lideri militari, relatează The Washington Post, citat de news.ro.

Documentele, care nu au fost dezvăluite anterior, au fost obţinute de The Washington Post şi fac parte din setul mai amplu de informaţii secrete americane care au circulat pe platforma de mesagerie Discord, unde au fost postate ilegal de Jack Teixeira, angajat al bazei aeriene din Massachussetts a Gărzii Naţionale americane, tânărul fiind în prezent arestat.

Continuarea AICI

content-image

 

UPDATE 14 mai, 0ra 07.10: Tur de forță al liderului de la Kiev: Zelenski va primi premiul "Carol cel Mare"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Germania pentru prima dată de la invazia militară pe scară largă lansată de Rusia anul trecut, informează duminică dpa, citat de Agerpres.

"Deja la Berlin", a scris preşedintele Zelensk pe Twitter duminică devreme."Arme. Pachet puternic. Apărare aeriană. Reconstrucţie. UE. NATO. Securitate".

Continuarea AICI

 

 

UPDATE 14 mai, 0ra 07.05: Volodimir Zelenski, declarație în fața comunității ucrainene din Italia: afirma că a reușit să obțină armament și să îmbunătățească sistemul de apărare antiaeriană

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a adresat sâmbătă seara concetăţenilor săi din Italia, acolo unde a fost în vizită şi s-a întâlnit cu preşedintele Sergio Mattarella şi cu premierul Giorgia Meloni, dar şi cu Papa Francisc, anunță news.ro.

El a spus că în urma discuţiilor purtate, ucrainenii „au devenit mai puternici” şi a menţionat decizii în privinţa armelor şi apărării antiaeriene. Despre conversaţia cu Papa Francisc a spus că „poate ajuta cu adevărat la oprirea răului agresiunii”. Însă Zelenski a menţionat că, aflat la Roma, a vorbit şi cu preşedintele Africii de Sud, în condiţiile în care această ţară a fost în ultimele zile în centrul unor suspiciuni că sprijină Rusia inclusiv cu arme.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 14 mai, 0ra 05.45: Legătură dintre epuizarea stocului de rachete de precizie ale Rusiei și amenințările nucleare

Armata rusă începe să simtă efectul sancțiunilor, iar mașinăria de război a Moscovei începe să se confrunte cu probleme ce rezultă de aici. Fin analist militar, generalul (r) Alexandru Grumaz este absolvent al Universității de Apărare a SUA, cu Master în Strategia Resurselor de Apărare Națională și al Senior Executives Programme in National and International Security, John F Kennedy School of Government, Harvard University. Actualmente, el este președintele Centrului de Analiză și Studii de Securitate, scrie adevărul.ro.

Într-o analiză pentru „Adevărul”, generalul pornește de la faptul că Rusia, care a moștenit armele nucleare ale Uniunii Sovietice, are cel mai mare stoc de focoase nucleare din lume. Vladimir Putin controlează aproximativ 5.977 de astfel de focoase nucleare începând cu 2022, comparativ cu 5.428 controlate de președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.

Continuarea AICI

content-image

 

UPDATE 14 mai, 0ra 03.50: Ce i-a spus Papa Francisc lui Volodimir Zelenski

Situația umanitară și politică din Ucraina a fost subiectul discuției de ieri dintre suveranul pontif și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, invitat la Vatican, informează Rador.

Cei doi lideri au convenit asupra necesității de a continua eforturile pentru a sprijini populația civilă, iar Papa Francisc a subliniat în special nevoia urgentă de gesturi de umanitate față de persoanele cele mai vulnerabile, copiii și bătrânii.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 14 mai, 0ra 02.10: Un fost KGB-ist își dă cu părerea: Prigojin este preşedintele interimar, Putin nu mai există

Un fost KGB-ist își dă cu părerea: Prigojin este preşedintele interimar, Putin nu mai există

Un fost spion al KGB se referă la tensiunile dintre şeful miliţiei Wagner şi preşedintele Vladimir Putin

De mai multe săptămâni, sunt tensiuni puternice între Vladimir Putin şi şeful miliţiei Wagner, Evgheni Prigojin.

Acesta din urmă este din ce în ce mai critic faţă de Kremlin din cauza derutei armatei ruse din ultimele zile şi, cel mai recent, din cauza retragerii armatei din oraşul Bahmut.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 14 mai, 0ra 01.00: 'Planul B al lui Putin' - Cum ar putea schimba președinția lui Trump războiul din Ucraina

De-a lungul scurtei sale cariere politice, dar plină de evenimente, Donald Trump a arătat o predispoziție de simpatie față de președintele rus Vladimir Putin, scrie Anthony Zurcher, corespondentul BBC pentru America de Nord, într-un editorial cu titlul „Cum ar putea schimba președinția lui Trump războiul din Ucraina”.

De exemplu, în timpul unui summit Rusia-SUA din 2018, desfășurat în Finlanda, el nu a ținut cont de serviciile de informații americane, alegând să creadă negarea lui Putin privind ingerința în alegerile din 2016.

Dacă Trump se întoarce la Casa Albă, această atitudine mai pozitivă față de Rusia - care are ecou în mare parte din baza republicană și în unii dintre membrii partidului din Congres - este posibil să reapară ca forță motrice în politica SUA.

Continuarea AICI

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.