Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 27 iunie - Mai multe rachete au lovit un restaurant în centrul orașului Kramatorsk /FOTO

pulaski.pl
razboi ucraina

Forțele ucrainene traversează Niprul în apropierea orașului Herson, în încercarea de a ocupa malul stâng sub control rus. Aproximativ 100 de luptători ucraineni dețin deja o poziție pe malul ocupat de ruși al Niprului, iar numărul lor ar putea crește rapid. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de marți, 27 iunie 2023, pe măsură ce apar.

 

UPDATE 27 iunie, ora 23.15: Conflictul mocnit de la Kiev iese la suprafață: Vitali Kliciko, mustrat de guvernul ucrainean pentru starea adăposturilor antiaeriene

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a primit marţi o mustrare din partea guvernul ucrainean pentru starea adăposturilor subterane, după decesul a trei persoane rămase blocate pe stradă în timpului unui atac aerian rusesc, relatează Reuters

Detalii aici

content-image

UPDATE 27 iunie, ora 21.35: Ies la iveală noi detalii despre rebeliunea Wagner: Dezvăluirile lui Aleksandr Lukaşenko

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a dezvăluit marţi noi informaţii despre discuţiile pe care le-a purtat cu omologul său rus Vladimir Putin şi cu şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin în weekend, după ce a subliniat că a jucat un rol determinant în oprirea rebeliunii mercenarilor în Rusia, sâmbătă, relatează CNN.

Detalii aici

content-image

UPDATE 21.25:Două rachete au lovit un restaurant în Kramatorsk, oraş din estul ţării

Mai multe rachete au lovit marţi un restaurant în centrul oraşului Kramatorsk, din estul Ucrainei, a indicat guvernatorul regional, transmite AFP.

''Două rachete au fost trase asupra oraşului Kramatorsk'', asupra unui restaurant din centru, ''unde era o mare concentraţie de civili'', a declarat guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko.

''Acum vom stabili numărul de răniţi şi de posibile victime'', a adăugat el.

Kramatorsk, oraş cu 150.000 de locuitori înainte de război, este ultima mare localitate sub control ucrainean din estul ţării. Oraşul este situat la aproximativ 30 de kilometri de front.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine, dar susţine că desfăşoară o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

content-image

UPDATE 20.10Emisarul papei Francisc pentru pace în Ucraina, cardinalul Matteo Zuppi, urmează să efectueze miercuri şi joi o vizită la Moscova

Cardinalul italian Matteo Zuppi, emisarul Papei Francisc pentru pace în Ucraina, urmează să efectueze miercuri o vizită la Moscova, anunţă Vaticanul, la trei săptămâni după o vizită la Kiev, relatează AFP.

Este vorba despre prima vizită la Moscova a unui reprezentant al Sfântului Scaun de la invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022.

”La 28 şi 29 iunie 2023, cardinalul Matteo Maria Zuppi, arhiepiscopul Bolognei şi preşedintele Conferinţei Episcopale italiene, însoţit de către un funcţionar de la Secretariatul de Stat, va efectua o vizită la Moscova, în calitate de trimis al Papei Francisc”, anunţă marţi, într-un comunicat, Sfârntul Scaun.

”Obiectivul iniţaitivei este să încurajeze gesturile de umanitate care pot ajuta la promovarea unei soluţionări a situaţiei tragice actuale şi la găsirea mijloacelor de a ajunge la o pace dreaptă”, se arată în comunicat.

Cardinalul Zuppi, care provine din comunitatea Sant'Egidio, care joacă rolul de canal diplomatic neoficial al Sfântului Scaun, a efectuat, la 5 şi 6 iunie, o vizită la Kiev.

În această vizită, ”scurtă, dar intensă”, potrivit Vaticanului, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus că un armistiţiu ”nu va conduce la pace”.

În pofida unor apeluri repetate ale Papei Francisc, la o tăcere a armelor, în fiecare săptămână de la începutul conflictului, iniţiativele Sfântului Scaun de stabilire a unei legături cu autorităţile ruse au eşuat, până în prezent.

Arhiepiscopul Bolgnei, Matteo Zuppi, în vârstă de 67 de ani, prezidează Conferinţa Episcopală italiană de anul trecut.

El a fost făcut cardinal al comunităţii Sant'Egidio.

Această comunitate de catolici laici, înfiinţată în 1968, specializată de-acum în diplomaţie şi eforturi de pace, avea ca misiune iniţială să ajute săracii şi excluşii.

Ea şi-a făcut apariţia pe scena internaţională la semnarea, în 1992, a unui acord de pace în Mozambic, în care membri ai comunităţii Sant'Egidio, inclusiv monseniorul Zuppi, au jucat un rol de prim-plan.

UPDATE 18.06:Lukaşenko dezvăluie noi informaţii despre negocierile cu Putin şi Prigojin. Prigojin nu i-a răspuns la telefon lui Putin sâmbătă dimineaţa. S-au organizat trei canale cu Rostovul până la prânz. Prigojin, euforic, i-a răspuns lui Lukaşenko. 30 de minute de

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a dezvăluit marţi noi informaţii despre discuţiile pe care le-a purtat cu omologul său rus Vladimir Putin şi cu şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin în weekend, după ce a subliniat că a jucat un rol determinant în oprirea rebeliunii mercenarilor în Rusia, sâmbătă, relatează CNN.

Lukaşenko spune, citat de presa belarusă de stat, că a discutat la telefon cu Putin sâmbătă, la ora locală 10.00 (şi ora României), despre criza din sudul Rusiei, care lua amploare.

”Cel mai periculos lucru, aşa cum îl înţelegeam eu, nu era situaţia aşa cum era ea, ci cum putea evolua şi consecinţele ei. Mi-am dat seama că era o decizie greu de luat - de a distruge. I-am sugerat lui Putin să nu se grăbească. Hai să vornim cu Prigojin, cu comandanţii lui”, a rememorat Lukaşenko acele discuţii cu liderul de la Kremlin.

El a declarat că Putin i-a spus, atunci, că Prigojin nu răspundea la telefon.

Aşa că a încercat să găsească numere de telefon să-l contacteze pe Prigojin, iar ”până la miezul zilei (de sâmbătă), am organizat trei canale prin care putea să vorbim cu Rostovul”, povesteşte el.

La ora locală 11.00 (şi ora României), lukaşenko spune că l-a sunat pe Prigojin, care ”a răspuns imediat la telefon”.

El spune că fondatorul Wagner era ”euforic”.

”Am vorbit prima oară timp de 30 de minute, înjurând. În mod exclusiv. Erau de zece ori mai multe înjurături - le-am analizat mai târziu - decât în vocabularul normal, B Bineînţeles, el şia- cerut scuze în avans, şi a început să-mi spună totul folosind aceste cuvinte obscene”, a declarat Lukaşenko.

CNN scrie că a contactat serviciul de presă al lui Prigojin, care nu a răspuns.

UPDATE 17.41: Putin dezvăluie că statul rus a finanţat ”integral” gruparea paramilitară Wagner

Gruparea paramilitară rusă Wagner a încasat un miliard de euro de la statul rus în ultimul an, dezvăluie marţi preşedintele rus Vladimir Putin, la trei zile după rebeşiunea anulată a grupării, relatează Le Monde.

”Aş vrea ca toată lumea să şie că întregul Wagner a fost finaţat de stat - de la Ministerul (rus) al Apărării şi de la bugetul de stat. Noi am finanţat în întegral această grupare”, a dezvăluit liderul de la Kremlin, citat de BBC News.

”Din mai 2022 şi până în mai 2023, statul a vărsat 86,262 miliarde de ruble (aproximativ 922 de milioane de euro) ca plăţi grupării Wagner”, ca plăţi şi prime, a dezvăluit Putin într-o reuniune cu oficiali militari ruşi la kremlin, difuzată de televiziunea rusă.

Preşdintele  rus a recunoscut că statul rus a ”finaţat complet” Wagner.

Întreprinderea Concord, grupul lui Evgheni Prigojin, a ”câştigat în acelaşi timp 80b de miliarde de ruble (aproximativ 850 de milioane de euro)”, a dezvăluit Putin.

”Sper ca, în cursul acestor operaţiuni, nimeni să nu fi furat nimic sau ca să zic aşa să fi furat «un pic»”, a continuat şeful statului rus.

”Bineînţeles, ne vom ocupa să verificăm toate astea”, a avertizat el.

”Autorităţile vor ancheta felul în care banii plătiţi Wagner şi şefilor săi au fost cheltuiţi”, a subliniat el.

Înaintea războiului rus din Ucraina, Kremlinul a negat - timp de ani de zile - orice legătură cu Wagner.

UPDATE 17.01:Prigojin se află în Belarus, anunţă Lukaşenko

Şeful grupării paramilitare Wagner Evgheni Prigojin, se află în Belarus, potrivit preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, relatează CNN.

UPDATE 15.40: Vladimir Putin se teme de o nouă rebeliune: a înarmat Garda Rusă cu tancuri și armament greu

Garda Națională Rusă va avea arme grele și tancuri, a declarat șeful departamentului, Viktor Zolotov, la o întâlnire cu jurnaliștii, relatează RIA Novosti. Potrivit lui Zolotov, această problemă a fost deja "discutată cu președintele", informează Meduza.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 15.10: Vladimir Putin a 'sărbătorit' blocarea revoltei cu toți cei din echipa sa: 'Ați oprit efectiv războiul civil' – marea temere a liderului din Rusia

Vladimir Putin a organizat o ceremonie specială la Kremlin, unde au fost invitați cei care au stat de partea sa în rebeliune.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 14.15: Gruparea Wagner se desființează: combatanții depun armele la Armata Rusă

Au început pregătirile pentru transferul echipamentelor grele ale grupului paramilitar PMC Wagner către unitățile Forțelor Armate ale Federației Ruse, a declarat marți Ministerul rus al Apărării.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 13.45: Avionul cu care ar fi plecat Prigojin din Rusia a decolat spre Belarus

Un avion cu reacţie, având legătură cu şeful grupului paramilitar privat Wagner, Evgheni Prigojin, a zburat marţi din Rusia spre Belarus, presupunându-se că aeronava l-ar putea transporta pe omul de afaceri în exil, la trei zile după ce a condus o revoltă eşuată împotriva armatei ruse, transmite Reuters, citat de News.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 27 iunie, ora 12.44: Ieșire curajoasă avută de Lukașenko: 'Nici Putin, dar nici Prigojin nu sunt eroi! A fost o ciocnire între doi oameni care au luptat pe front'

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că, în legătură cu evenimentele recente din Federația Rusă, nimeni nu ar trebui să fie făcut erou, inclusiv el.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 27 iunie, ora 12.52: ONU: Rusia a reținut sute de civili de la începutul războiului din Ucraina

Rusia a reținut peste 800 de civili de la începutul conflictului din Ucraina, în februarie anul trecut, dintre care 77 au fost executați, potrivit unui raport al unei misiuni de monitorizare a ONU în Ucraina, citat de Reuters, informează Mediafax.

Raportul a arătat că și Ucraina a încălcat dreptul internațional prin reținerea arbitrară a civililor, dar la o scară considerabil mai mică. „(Biroul ONU pentru drepturile omului) a identificat modele de comportament care au dus la detenție arbitrară, precum și la alte încălcări ale drepturilor omului, inclusiv tortură, rele tratamente și dispariții forțate", se arată în raport, adăugând că detențiile efectuate de Rusia au avut loc atât în Ucraina, cât și în Rusia. „Deși astfel de comportamente au fost constatate în legătură cu ambele părți implicate în conflict, a existat o prevalență mai mare a celor atribuite forțelor Federației Ruse”, se mai arată în document.

content-image

UPDATE 11.52: FSB închide dosarul pe numele lui Evgheni Prigojin: șeful Wagner scapă de toate acuzațiile

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, scapă de dosarul întocmit de FSB pe numele său. Acest lucru a fost raportat marți în Centrul pentru Relații Publice (DSP) al FSB al Federației Ruse.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 11.51: Ministerul de Externe israelian l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei, Evghen Korniiciuk

Ministerul de Externe israelian l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei, Evghen Korniiciuk, pentru recentele sale declaraţii cu privire la poziţia Israelului faţă de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, după ce duminică acesta a afirmat că statul israelian are o poziţie "clar prorusă", transmite EFE.

"Discuţia va avea loc cu şefa Departamentului de politică strategică al MAE, Aliza Ben Nun, în continuarea mesajelor ce au fost transmise pe această temă în ultimele zile pe un canal direct între Ierusalim şi Kiev", a indicat diplomaţia israeliană într-un comunicat.

"Guvernul israelian continuă să acţioneze şi să promoveze cooperarea cu Ucraina, aşa cum s-a convenit între cele două ţări. Comportamentul ambasadorului nu ajută", se menţionează în comunicat, care precizează că "discuţia de clarificare" va avea loc la 3 iulie.

Ambasada Kievului la Tel Aviv a acuzat duminică Israelul că menţine o "poziţie clar prorusă" în conflictul declanşat de invazia Rusiei în Ucrainei la 24 februarie 2022 şi l-a criticat pe premierul Benjamin Netanyahu pentru că nu a trimis arme Ucrainei.

"În timp ce populaţia Ucrainei, inclusiv importanta sa comunitate evreiască, sângerează sub atacurile rachetelor ruseşti şi ale dronelor iraniene, liderii israelieni (...) forjează în mod intens relaţii cu Federaţia Rusă. În realitate, pe teren, aşa-zisa neutralitate a guvernului israelian este văzută ca o poziţie clar prorusă", se arată într-un comunicat al misiunii diplomatice ucrainene în Israel.

Aceste declaraţii au fost făcute la mai puţin de o săptămână după ce prima doamna a Ucrainei, Olena Zelenska, a vizitat Israelul pentru a se întâlni cu preşedintele Isaac Herzog şi a discuta despre probleme umanitare.

De la începutul invaziei ruse, Israelul a sprijinit suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a oferit în principal asistenţă umanitară. Dar nu i-a furnizat armament ofensiv - aşa cum a cerut în mod repetat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski -, în pofida avertismentelor că Rusia foloseşte armament iranian în Ucraina.

Israelul caută să nu supere Moscova, aliatul său strategic în conflictul din Siria, unde Rusia susţine guvernul lui Bashar al-Assad şi permite Israelului să efectueze atacuri împotriva poziţiilor miliţiilor iraniene sau ale aliaţilor Teheranului, principalul inamic al Israelului în regiune, notează EFE.

În acest context, Rusia a anunţat la 16 iunie că va deschide la Ierusalim o filială a actualei sale ambasade de la Tel Aviv, susţinând că terenul pentru noul sediu, situat într-o zonă exclusivistă şi centrală, a fost achiziţionat de partea rusă încă în 1885, pe vremea imperiului ţarist.

Israelul a calificat anunţul drept un "succes politic", dat fiind faptul că statul israelian consideră Ierusalimul drept capitala sa "eternă şi indivizibilă", deşi nici ONU şi nici o mare parte a comunităţii internaţionale nu recunosc această interpretare, întrucât jumătatea estică a oraşului ar trebui să fie capitala unui viitor stat palestinian.

Ambasada ucraineană a criticat înfiinţarea sediului diplomatic rus la Ierusalim, considerând că autorităţile israeliene ignoră declaraţiile antisemite ale conducerii ruse, conform portalului ucrainean RBC.

content-image

UPDATE 10.05: Abia acum a ieșit la iveală: Occidentul a îndemnat Ucraina să nu atace Rusia în timpul revoltei / 'Nu vă implicați în afacerile lor interne' (surse CNN)

Aliații Ucrainei au îndemnat Kievul să nu lanseze lovituri pe teritoriul rusesc în timpul revoltei lui Prigojin, a relatat CNN, citând un oficial occidental neidentificat, relatează Meduza.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 09.16: Liderul EAU l-a sunat pe Putin după revolta lui Prigojin. Șeicul Mohammed bin Zayed al-Nahayan, interesat să audă o evaluare a situaţiei din Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul Emiratelor Arabe Unite au avut o discuţie telefonică, au anunţat luni Kremlinul şi agenţia de presă de stat a EAU, potrivit Reuters.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 09.05: De ce s-a oprit Wagner la 200 de km de Moscova - Urma să ni se opună rezistență și să curgă mult sânge

Fondatorul grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a făcut luni primele sale comentarii publice de la încheierea unei revolte de o zi a grupului său, afirmând că s-a aceasta s-a dorit a fi un protest față de desfășurarea ineficientă a războiului din Ucraina, neavând ca scop înlăturarea de la putere a guvernului de la Moscova, relatează Reuters preluat de Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 27 iunie, ora 08.34: Răsturnare de situație în Rusia: soldații Wagner sunt extrem de nervoși și îl acuză pe Prigojin de trădare

Evgeni Prigojin se lăuda că are loialitatea tuturor celor 25.000 de membri ai armatei sale de mercenari, dar se pare că acest lucru s-a schimbat la fel de repede ca şi revolta Grupului Wagner. În mesajele online analizate de BBC Verify, trupele Wagner şi rudele acestora s-au înfuriat împotriva deciziei lui Prigozhin de a opri marşul său dramatic asupra Moscovei şi de a se retrage din oraşul Rostov, capturat, transmite BBC, informează News.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 27 iunie, ora 08.23: Africa, una din mizele insubordonării Grupului Wagner (Le Monde)

„Pe când luptam în Africa...” Nu este o coincidență faptul că Evgheni Prigojin a menționat continentul african sâmbătă, 24 iunie, într-una din postările sale Telegram, deoarece, din orașul Rostov-pe-Don, din sud-vestul Rusiei, și-a orchestrat încercarea de rebeliune Wagner împotriva comandamentului militar, relatează Le Monde citat de Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 27 iunie, ora 07.40: Trupele Wagner şi rudele acestora s-au înfuriat împotriva deciziei lui Prigozhin de a opri marşul spre Moscovei

Evgeni Prigojin se lăuda că are loialitatea tuturor celor 25.000 de membri ai armatei sale de mercenari, dar se pare că acest lucru s-a schimbat la fel de repede ca şi revolta Grupului Wagner. În mesajele online analizate de BBC Verify, trupele Wagner şi rudele acestora s-au înfuriat împotriva deciziei lui Prigojin de a opri marşul său dramatic asupra Moscovei şi de a se retrage din oraşul Rostov, capturat, transmite BBC, citat de news.ro.

”Cheliosul risipitor de spaţiu a distrus PMC Wagner cu propriile sale mâini. Şi a înşurubat pe toată lumea pe care a putut", a fumegat un poster online care pretindea că este un luptător Wagner pe un canal Telegram cu 200.000 de adepţi.

Continuare aici

content-image

UPDATE 27 iunie, ora 07.30: Klaus Iohannis participă la prima reuniune NATO, după rebeliunea lui Prigojin în Rusia

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, marţi, la Haga, la o reuniune în format restrâns dedicată pregătirii Summitului NATO de la Vilnius, la invitaţia prim-ministrului Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte. La întâlnire mai participă preşedinţii Lituaniei şi Poloniei, premierii Albaniei, Belgiei şi Norvegiei, precum şi Secretarul General al NATO.

Şeful statului va pune accent pe sprijinul acordat Ucrainei, respectiv perspectivele accelerării procesului de aderare a acesteia la NATO şi va evidenţia relevanţa dezvoltării asistenţei Aliate pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi rezilienţei Republicii Moldova, informează News.ro.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 27 iunie, ora 07.15: MAE rus a explodat: Occidentul a transformat Ucraina într-o celulă teroristă

Țările occidentale au transformat Ucraina într-o nouă celulă teroristă, cultivând la Kiev un regim neonazist, și au folosit-o în calitate de cap de pod pentru lupta împotriva Rusiei, a declarat Ministerul de Externe al Rusiei, potrivit Ria Novosti, anunță Rador.

"Colegiul (Ministerului de Externe al Federației Ruse - n. red.) a menționat că relațiile internaționale moderne se caracterizează printr-un nivel ridicat de conflictualitate, în centrul căruia se află un război 'hibrid', declanșat de 'Occidentul colectiv' împotriva Rusiei.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 27 iunie, ora 06.55: Lovitură total neașteptată pentru Vladimir Putin: emirul Qatarului îl acuză direct de minciună, după o conversație oficială

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat luni la telefon cu emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, care şi-a exprimat ”susţinerea” faţă de acţiunile liderului rus în timpul rebeliuni grupării paramilitare ruse Wagner, anunţă Kremlinul, informează News.ro.

O versiune extrem de diferită a venit însă din Qatar. Divanul emirului anunţă însă că şeicul ”a discutat despre ultimele evoluţii din Rusia”, a îndemnat la o soluţionare a diferendelor prin ”dialog şi mijloace diplomatice, soluţionarea disputelor internţaionale prin mijloace paşnice” şi la o descurajare a unei ”noi escaladări pe teren”.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 27 iunie, ora 06.30: Putin are susținerea totală a marilor puteri, după descinderea lui Prigojin: Mesajul transmis de liderul Iranului

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi i-a transmis într-o convorbire la telefon ”întreaga sa susţinere”, anunţă Kremlinul într-un comunicat luni, la două zile după rebeliunea armată anulată a grupării paramilitare ruse Wagner, relatează AFP.

”Preşedintele iranian şi-a exprimat înttreaga susţinere faţă de liderii ruşi, în cadrul evenimentelor de la 24 iunie”, anunţă Kremlinul.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 27 iunie, ora 05.55: Vladimir Putin, omagiu adus piloților ruși care au murit în timpul revoltei Wagner

Preşedintele rus Vladimir Putin a adus un omagiu piloţilor ucişi în lupta împotriva unei revolte eşuate în weekend, confirmând pentru prima dată că aviatori ruşi au fost pierduţi în luptă în timp ce grupul de mercenari Wagner mărşăluia spre Moscova, potrivit Reuters, citat de news.ro.

Discursul televizat al lui Putin de luni a fost primul său comentariu public de la revolta armată de sâmbătă, condusă de liderul mercenarilor Evgheni Prigojin, şi a confirmat rapoartele de pe reţelele de socializare potrivit cărora forţele Wagner au doborât avioane ruseşti în timpul luptelor. "Curajul şi sacrificiul de sine al piloţilor-eroi căzuţi au salvat Rusia de la consecinţe tragice şi devastatoare", a declarat Putin, adăugând că rebeliunea a ameninţat însăşi existenţa Rusiei şi că cei care se află în spatele ei vor fi pedepsiţi.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 27 iunie, ora 05.25: Zelenski, mesaj plin de mândrie, despre războinicii ucraineni care au avansat în toate direcțiile

Volodimir Zelenski a transmis luni noaptea că războinicii lor au avansat în toate direcţiile, iar aceasta este o zi fericită. ”Astăzi - frontul. Regiunea Donetsk, Zaporojie. Războinicii noştri, poziţiile noastre de front, zonele de operaţiuni active pe front. Astăzi, războinicii noştri au avansat în toate direcţiile, iar aceasta este o zi fericită. Le-am urat băieţilor mai multe zile ca aceasta”, spune liderul ucrainean, potrivit news.ro

”Am făcut o vizită la unităţile din Khortytsia care s-au distins în mod eroic în bătălia de la Bahmut. Bravo, războinici! Apoi, puşcaşii noştri marini - foarte puternici, foarte precişi. Vă mulţumim că aţi făcut tot posibilul pentru a salva vieţile războinicilor noştri."

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 27 iunie, ora 05.05: Efectele revoltei wagner în Letonia: suspendarea completă a eliberării vizelor pentru cetăţenii ruşi

Letonia suspendă complet eliberarea vizelor pentru cetăţenii ruşi pe o perioadă nedeterminată în urma revoltei eşuate a grupului de mercenari Wagner, informează marţi dpa, citat de Agerpres.

Având în vedere "evoluţia imprevizibilă a evenimentelor politice interne din Rusia", acceptarea cererilor de viză de toate tipurile din partea cetăţenilor ruşi la misiunile diplomatice şi consulare ale Letoniei în străinătate a fost suspendată, a anunţat luni Ministerul de Externe de la Riga.

Cotinuarea aici

content-image

 

UPDATE 27 iunie, ora 04.45: Modificări istorice în Europa: continentul și-a reconfigurat total infrastructura energetică

Pentru prima dată în istorie, importurile de gaze lichefiate ale Europei le-au depăşit anul trecut pe cele de gaze naturale prin conducte, arată datele publicate de Energy Institute, transmite Bloomberg, informează Agerpres.

Potrivit acestui institut cu sediul la Londra, importurile de gaze naturale prin conducte ale Europei s-au situat anul trecut la aproximativ 151 de miliarde de metri cubi, comparativ cu 232 miliarde metri cubi în 2021. Scăderea cu 35% a importurilor de gaze naturale prin conducte, de la un an la altul, contrastează cu creşterea importurilor de gaze lichefiate până la 170 de miliarde metri cubi în 2022, de la 108 miliarde metri cubi în 2021.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 27 iunie, ora 04.25: Scandalul cerealelor ucrainene: Ajutor de 100 de milioane de euro pentru cinci ţări est-europene, inclusiv România, aprobat de Bruxelles

Comisia Europeană a aprobat luni un ajutor de 100 de milioane de euro pentru cinci ţări din Uniunea Europeană, printre care România, afectate de afluxul de cereale din Ucraina, a anunţat executivul european care a detaliat un plan separat de ajutor pentru celelalte 22 de state membre, relatează AFP, potrivit Agerpres.

După ajutorul de 56 de milioane de euro acordat la sfârşitul lunii martie, Bruxellesul a propus la mijlocul lunii aprilie să acorde alte 100 de milioane de euro fermierilor din cinci ţări (Polonia, Ungaria, Bulgaria, România şi Slovacia) destabilizaţi de importul masiv de cereale din Ucraina din cauza războiului. Aceste importuri saturează silozurile şi scad preţurile pe aceste pieţe.

Continuarea aici

content-image

 

 

UPDATE 27 iunie, ora 03.45: Canada adoptă o abordare precaută în ceea ce privește revolta grupării Wagner din Rusia

Revolta întreruptă a grupării Wagner din Rusia este o problemă internă a Moscovei, iar speculațiile cu privire la aceasta s-ar putea dovedi contraproductive, a declarat luni premierul canadian, Justin Trudeau, alăturându-se aliaților occidentali care au adoptat o poziţie rezervată față de o rebeliune care a semănat îndoieli cu privire la controlul președintelui Vladimir Putin asupra Rusiei, scrie Rador.

Înalți oficiali ruși s-au raliat luni în jurul lui Vladimir Putin, după ce revolta mercenarilor conduși de Evgheni Prigojin părea să reprezinte cea mai mare amenințare pentru cei 23 de ani de guvernare a preşedintelui Putin, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 27 iunie, ora 03.05: Vladimir Putin a avut luni seară o întâlnire cu şefii agenţiilor de securitate

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut o întâlnire cu șefii agențiilor de securitate, a declarat luni seară purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit presei de stat RIA Novosti.

La întâlnire "participă procurorul general Krasnov, ministrul de interne Kolokolţev, ministrul apărării Șoigu, directorul FSB Bortnikov, șeful Gărzii Naționale Zolotov, directorul FSO Kocinev, șeful Comitetului de anchetă Bastrikin și șeful administrației de la Kremlin Vaino", potrivit RIA Novosti.

content-image

UPDATE 27 iunie, ora 02.55: Zelenski anunță noi progrese în toate sectoarele liniei frontului

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni seară că armata ucraineană a făcut progrese în toate sectoarele liniei frontului. "Astăzi, în toate sectoarele, soldații noștri au făcut progrese, scrie Rador.

Este o zi fericită", a spus Volodimir Zelenski în discursul său video nocturn, transmis dintr-un tren după ce a vizitat pozițiile forţelor ucrainene de pe linia frontului. "Pot să le doresc băieților noștri mai multe astfel de zile", a subliniat preşedintele ucrainean.

content-image

UPDATE 27 iunie, ora 02.15: Aleksandar Vucic laudă reacția 'fermă' a lui Vladimir Putin la revolta trupelor Wagner

Președintele sârb Aleksandar Vucic a lăudat "poziția fermă" a președintelui rus Vladimir Putin în ceea ce privește încetarea scurtei insurecții conduse de șeful Wagner, Evgheni Prigojin, conform Mediafax.

Deși a recunoscut că președintele belarus Alexandr Lukașenko a contribuit la rezolvarea problemei, președintele sârb a declarat într-un interviu acordat televiziunii Pink, o rețea privată sârbă, citat de CNN, că Putin a fost cel care "a dus lucrurile la bun sfârșit" și a descris acțiunile președintelui rus ca fiind "tăioase și decisive".

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 27 iunie, ora 01.25: Anunț de ultimă oră al Germaniei, după atacul din Rusia: 4.000 de soldați vor fi trimiși în Lituania

Germania este pregătită să staţioneze în Lituania - unde are în prezent 850 de militari - aproximativ 4.000 de militari, în vederea unei consolidări a flancului de est al NATO, anunţă luni ministrul german al Apărării Bori Pistorius, relatează AFP, citat de News.ro.

”Germania este pregătită să desfăşoare în mod durabil o brigadă robustă în Lituania”, anunţă, a Vilnius, în Lituania, Pistorius, potrivit unei înregistrări transmise de către Ministerul german al Apărării.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 27 iunie, ora 00.40: Europarlamentar: 'Victoria Ucrainei e imposibilă!' / trimiterea avioanelor F-16 e 'nebunie'

Europarlamentarul din partea Croației, membrul delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Rusia, Ivan Vilibor Sinčić, a declarat că Ucraina nu poate învinge Rusia pe câmpul de luptă, indiferent de ce arme i se vor trimite. Sinčić a făcut această declaraţie într-un interviu acordat ziarului rus "Izvestia".

Parlamentarul european a numit drept "nebunie" trimiterea avioanelor americane F-16 în Ucraina. Potrivit afirmaţiilor acestuia, aeronavele F-16 sunt o tehnică veche de 40 de ani. În plus, în Ucraina nu există piloți care să piloteze astfel de avioane.

Continuarea aici

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.