Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 4 iulie - Multiple atacuri cu drone și rachete lansate de Rusia în mai multe regiuni ale Ucrainei

ceps.eu
razboi ucraina

Contraofensiva ucraineană câștigă teren pas cu pas. Forțele Kievului au eliberat săptămâna trecută aproape 30 kmp în sud. În est avansul înregistrat este mai mic, fiind eliberați 9 kmp. Volodimir Zelenski a declarat luni că forțele ucrainene fac progrese în contraofensiva de recucerire a teritoriilor ocupate de Rusia. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de marți, 4 iulie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 4 iulie, ora 22.38: Ucraina recunoaște cu jumătate de gură că a atacat în Moscova cu drone: 'Se întâmplă!'

Cel puţin trei drone au fost interceptate pe cerul regiunii Moscovei - inclusiv două la doar 30 km sud-vest de Kremlin, au afirmat agenţiile de presă ruseşti. Rusia a acuzat ulterior Ucraina pentru atacuri. Forțele de la Kiev susțin însă că astfel de cazuri „se întâmplă”, chiar dacă precizează că nu comentează ce se întâmplă la Moscova și nu au recunoscut explicit atacul.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 20.15: Radu Tudor avertizează: 'Un mare succes rusesc are loc pe pământul nostru'

Analistul și jurnalistul Radu Tudor avertizează asupra regimului de la Budapesta. El a comentat o știre recentă publicată de agenția Reuters, în care se arată că premierul maghiar Viktor Orban e împotriva planului Comisiei Europene de a aloca un ajutor de 50 de miliarde de euro Ucrainei.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 18.49: Cancelarul german explică de ce Ucraina nu e primită în NATO: 'În timp ce un război e în derulare nimeni nu poate adera' - VIDEO

Cancelarul german Olaf Scholz susține că Ucraina nu poate să fie primită în NATO atâta timp cât pe teritoriul ei se desfășoară un război.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 18.41: Acordul cerealelor a căzut: Ultimatumul dat de Moscova

Rusia nu vede niciun temei pentru a prelungi acordul care a permis Ucrainei să-şi reia exporturile de cereale prin porturile sale maritime după ce armata rusă a împiedicat folosirea acestora odată cu războiul pornit în februarie 2022, prin urmare Ministerul rus de Externe a transmis marţi că navele ce transportă cereale ucrainene trebuie să părăsească Marea Neagră până la 17 iulie, data când expiră acordul, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 18.30: Vladimir Putin: 'Cei care vor să distrugă cultura rusă comit o tentativă de sinucidere!'

Distrugerea culturii ruse în străinătate reprezintă o tentativă de sinucidere, transmite președintele rus Vladimir Putin, la o întâlnire cu absolvenții Școlii Postuniversitare de Administrație Publică (GSPA), relateză presa rusă.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 18.09: Înalt oficial NATO: Ucraina nu va primi avioane de luptă occidentale până la finalizarea contraofensivei

Ucraina nu va primi avioane de luptă occidentale moderne până la finalizarea contraofensivei, a declarat şeful Comitetului Militar NATO, amiralul Rob Bauer, într-un interviu acordat postului de radio LBC.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 17.26: Vladimir Putin contraatacă dur în Ucraina: 'Nu există nicio îndoială cu privire la victoria Rusiei în Ucraina'

Președintele rus Vladimir Putin nu are nicio îndoială cu privire la victoria Rusiei în Ucraina. El a declarat acest lucru marți, 4 iulie, la o întâlnire cu absolvenții Școlii Postuniversitare de Administrație Publică (GSPA) a Academiei Prezidențiale Ruse de Economie Națională și Administrație Publică.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 17.00: Cel puţin 31 de persoane, între care nouă copii, au fost rănite în urma unui bombardament rusesc în regiunea Harkov

Bombardamente ruseşti au rănit marţi cel puţin 31 de persoane, inclusiv nouă copii, în orăşelul Pervomaiski din regiunea ucraineană Harkov, din nord-estul ţării, au anunţat oficialii locali ucraineni, relatează Reuters, inforemază News.ro.

Oleh Sînehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a declarat peTelegram că bombardamentul a avut loc la ora locală (şi a României) 13:35, iar mai multe maşini au luat foc. El a precizat că ferestrele unui bloc cu opt etaje s-au făcut ţăndări şi a postat mai multe fotografii în care se văd clădirea cu geamurile sparte, nori de fum negru, copaci carbonizaţi şi o maşină răsturnată.

"Începând cu ora 15:00, ştim de un număr semnificativ de răniţi: 31 de persoane au fost transportate la spital (nouă dintre ele sunt copii, doi sugari - 1 an şi 10 luni)", a declarat şi Andrii Iermak, şeful cancelariei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Rusia, care şi-a început invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, nu a comentat deocamdată incidentul, dar Moscova neagă în general că vizează în mod deliberat civili.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 16.20: Vladimir Putin profețește un război planetar: 'Toate acestea conduc la o creștere semnificativă a potențialului de conflict'

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că acumularea necontrolată a datoriilor de către țările dezvoltate crește riscurile unei noi crize globale și duce la o creștere a potențialului de conflict în lume.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 15.30: Prigojin a pus mâna pe banii lui Vladimir Putin: sumă colosală încasată de șeful Wagner

Șefului mercenarilor WagnerEvgheni Prigojin, i-au fost returnați banii care i-au fost confiscați în timpul unei perchezițiilor de la Sankt Petersburg, în cazul penal de rebeliune armată, susține publicația Fontanka, relatează Meduza.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 15.09: Show - Președintele Lituaniei acuză NATO că e lasă: Putin exploatează orice ezitare a Occidentului privind aderarea Ucrainei

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda le-a cerut liderilor statelor membre ale NATO să dea dovadă de mai mult curaj în gestionarea, la summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, a unei viitoare aderări a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, subliniind că Moscova va privi orice eventuală prudenţă ca pe o slăbiciune din partea Occidentului, relatează Reuters, conform Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 14.40 - REUTERS: Italia a îngheţat active în valoare de două miliarde de euro aparţinând oligarhilor ruşi

Banca centrală a Italiei a anunţat marţi că a îngheţat active în valoare de aproximativ două miliarde de euro aparţinând oligarhilor ruşi, de la debutul invaziei în Ucraina în luna februarie a anului 2022, transmite Reuters.

Italia a decis să sechestreze active, incluzând conturi bancare, vile, iahturi şi automobile, în cadrul sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Kremlinului şi susţinătorilor regimului de la Moscova.

În raportul său anual, divizia de combatere a spălării banilor (UIF) din cadrul Băncii centrale a Italiei a precizat că cifra de două miliarde de euro a fost revizuită la finalul lunii iunie. Directorul UIF, Enzo Serata, a precizat că participaţii financiare în valoare de aproximativ 330 milioane de euro, care au legătură cu 80 de indivizi, au fost îngheţate în cadrul regimului sancţiunilor impuse Rusiei.

Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, în luna februarie 2022, plajele şi porturile din Italia erau populare pentru oligarhii ruşi care au cumpăra proprietăţi în zone de lux precum lacul Como, Sardinia, Toscana şi Coasta Liguriei.

O parte dintre oligarhii ruşi vizaţi de sancţiunile europene, inclusiv magnatul metalelor Alisher Usmanov, au depus contestaţii în justiţie, la deciziile de îngheţare a activelor.

În luna aprilie, un tribunal italian a transferat către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) o decizie cu privire la menţinerea îngheţării unor active în valoare de peste 80 de milioane de euro, aparţinând lui Alisher Usmanov.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 13.52 - Înalt oficial NATO: Ucraina nu va primi avioane de luptă occidentale până la finalizarea contraofensivei

Ucraina nu va primi avioane de luptă occidentale moderne până la finalizarea contraofensivei, a declarat şeful Comitetului Militar NATO, amiralul Rob Bauer, într-un interviu acordat postului de radio LBC.

Bauer a remarcat că problema transferului de avioane de luptă în Ucraina „nu va fi rezolvată pe termen scurt”.

„Discuția despre avioanele de luptă este importantă, dar nu se va rezolva pe termen scurt pentru această contraofensivă. Pregătirea piloților, pregătirea personalului tehnic, asigurarea logisticii care să poată susține aceste aeronave nu vor fi disponibile înainte de finalul acestei contraofensive”, a subliniat oficialul.

Potrivit acestuia, este „important și de înțeles” că Ucraina cere avioane de luptă occidentale, dar „nu ar trebui să amestecăm acest lucru cu discuția despre o contraofensivă acum”.

Întrebat dacă crede că Ucraina ar putea câștiga un război împotriva Rusiei fără avioane de luptă, Bauer a adăugat: „Cred că Ucraina are un avantaj pentru că are sisteme de arme occidentale, are o pregătire mai bună și, foarte important, un moral și o motivație mult mai ridicate”.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 13.40 - TASS: Putin a avertizat în legătură cu declanşarea unei noi crize, din cauza datoriilor în creștere ale țărilor dezvoltate

Președintele rus, Vladimir Putin, a spus marți că acumularea necontrolată a datoriilor de către țările dezvoltate crește riscurile unei noi crize globale și duce la creșterea potențialului de conflict în lume.

utin a susţinut că, de altfel, criza alimentară din lume nu este cauzată de aşa-zisa operaţiune militară rusă din Ucraina, ci de acțiunile Occidentului.

Putin a adăugat că Occidentul folosește criza din Ucraina drept scuză pentru a-şi acoperi greșelile economice.

'Contradițiile geopolitice devin tot mai accentuate, continuă degradarea sistemului internațional de securitate, cresc riscurile unei noi crize economice și financiare globale, pe fondul acumulării necontrolate de datorii de către țările dezvoltate, de pe urma stratificării sociale și a creşterii ratei sărăciei în întreaga lume, deteriorării securităţii alimentare și de mediu. Și toate aceste probleme, fiecare dintre ele fiind complexă și diversă în felul său, împreună conduc la o creștere vizibilă a potențialului de conflict. Rusia percepe toate acestea în mod direct', a subliniat el la summitul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, marți.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 12.51 - DPA: Vladimir Putin dă noi asigurări aliaţilor din Asia în legătură cu stabilitatea Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a transmis marţi liderilor asiatici că poporul rus este mai unit ca oricând, aceasta fiind prima intervenţie publică internaţională a liderului de la Kremlin după revolta mercenarilor Wagner, din luna iunie, relatează DPA.

''Poporul rus este mai consolidat ca oricând'', a spus Putin în cadrul summitului prin videoconferinţă al Organizaţiei de Securitate de la Shanghai (OCS), for din care fac parte, printre alte ţări, China şi India.

''Cercurile politice şi întreaga societate din Rusia şi-au demonstrat în mod clar unitatea şi sentimentul de responsabilitate pentru soarta patriei atunci când au răspuns ca un front unit împotriva unei tentative de revoltă armată'', a adăugat liderul rus.

Discursul lui Vladimir Putin şi accentul pus pe unitatea Rusiei sunt menite să arate cât de dornic este liderul rus să înlăture orice dubiu legat de autoritatea sa la nivel mondial după revolta condusă de liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, în luna iunie.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 12.40 - GAZETA: Lituania a cerut ca NATO să ia decizii îndrăznețe cu privire la Ucraina

Președintele lituanian, Gitanas Nausėda, consideră că NATO ar trebui să fie mai curajoasă în ceea ce privește aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică.

Președintele lituaniei, Gitanas Nausėda, a susţinut că țările membre ale Alianței Nord-Atlantice ar trebui să renunţe la temerile legate de consecințele unei posibile admiteri a Ucrainei în componența NATO. Într-un interviu acordat Reuters, el a menționat că summitul NATO, care va avea loc la Vilnius, în iulie, are nevoie de pași îndrăzneți în această chestiune. 'Nu ar trebui să ezităm şi să luăm unele decizii mult mai îndrăznețe, pentru că în caz contrar Rusia va decide că aliații occidentali sunt prea slabi şi (că ar trebui să fie) goniţi într-un colț și că ei se vor preda', a explicat Gitanas Nausėda. El a mai adăugat că unele perspective certe pentru aderarea Kievului la NATO, cel mai probabil, vor putea ridica 'moralul militarilor ucraineni'. Nauseda a subliniat că Ucrainei ar trebui să i se promită o cale de aderare mult mai ușoară în Alianță, după încheierea conflictului.

'Există unele țări care sunt prudente faţă de o formulare mai fermă a punctului de vedere cu privire la Ucraina. Dar văd deja unele progrese în conştiinţa liderilor lor', a concluzionat președintele lituanian. Ucraina a încercat să accelereze procesul de aderare la Alianța Nord-Atlantică încă de anul trecut, pe fondul aşa-zisei operațiuni militare speciale ruse. În ajunul summitului NATO, care urmează să aibă loc în Lituania, în iulie 2023, Kievul cere decizii concrete privind aderarea la bloc. În același timp, conducerea Ucrainei insistă asupra unui demers accelerat al țării de aderare le Alianță, în mod special datorită faptului că armata țării utilizează arme occidentale. Cu toate acestea, NATO nu promite Kievului vreun progres în problemele de integrare până la sfârșitul conflictului militar.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 12.15 - ROSBALT: FSB a anunțat reținerea unui spion ucrainean în autoproclamata republică populară Luhansk

În autoproclamata republică populară Luhansk, agenții FSB au reținut un bărbat suspectat că a colectat și transferat informații către Ucraina despre subunitățile militare rusești. Potrivit FSB, din octombrie 2022, un rezident local a colectat și transferat informații de natură militară, și anume date privind locațiile și deplasarea unităților de miliție populară a autoproclamatei republici populare Luhansk și a Forțele Armate ale Federației Ruse, la instrucțiunile unei persoane care acționează în interesul formațiunilor armate ale Ucrainei'. Un dosar penal a fost deschis în temeiul articolului privind comiterea unui act de spionaj.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 11.58 - Serviciile de informații britanice indică tactica prin care Federația Ruse încetinește contraofensiva Ucrainei

Rusia și-a perfecționat tacticile care vizează încetinirea operațiunilor de contraofensivă ale trupelor ucrainene, se arată în analiza de marți a serviciului de informații din Ministerul britanic al Apărării.

Rusia folosește masiv mine antitanc. Mai mult, în unele zone, densitatea câmpurilor minate indică faptul că forțeleruse au folosit mult mai multe mine decât este prevăzut în doctrina militară a Federației Ruse.

După ce a încetinit ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei, Rusia a încercat să lovească vehiculele blindate ucrainene cu ajutorul dronelor, elicopterelor și artileriei, se mai arată în raport.

„Deși Rusia a obținut un oarecare succes cu această abordare în primele etape ale contraofensivei ucrainene, forțele sale continuă să fie afectate de lipsuri”, se arată în raportul britanic.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 11.40 - Dronele doborâte lângă Moscova: Ministerul rus de Externe acuză Kievul de 'încă un act de terorism'

Rusia a acuzat marţi Ucraina pentru dronele care au ajuns aproape de Moscova, relatează Reuters, scrie news.ro. „Încercarea regimului de la Kiev de a ataca o zonă în care se află infrastructură civilă, inclusiv aeroportul, care, întâmplător, primeşte şi zboruri străine, este încă un act de terorism", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 10.45 - Rușii avertizează România: Risc de boli infecționează aduse de păsări, după ruperea barajului Kahovka

Există amenințarea transferului de boli infecțioase în cursul inferior al Niprului după situația de urgență de la centrala hidroelectrică Kahovka, din cauza migrației păsărilor spre România și Bulgaria. Acest lucru a fost anunțat luni de guvernatorul interimar al regiunii Herson, Vladimir Saldo, în cadrul emisiunii postului de televiziune Russia-24, notează agenția rusă Tass.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 09.33 - Blogerii militari ruși se tem că trupele ucrainene vor traversa Niprul și cer întăriri din Tatarstan și Daghestan

Bloggerii militari ruși avertizează că activitatea forțelor armate ucrainene în estul regiunii Hersonului necesită o prezență sporită a trupelor și echipamentelor militare ruse în zona fluviului Nipru, conform unei analize de marți a Institutului de Studii a Războiului (ISW), un think-tank din Washington.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 09.00 - Kievul este deranjat de știrile despre ritmul lent al contraofensivei

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a dat asigurări că știrile despre ritmul lent al contraofensivei Ucrainei nu afectează decizia liderilor occidentali cu privire la ajutorul militar la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda.

Ministrul a dat asigurări că „cei care iau decizii” nu sunt afectați de știrile care apar în presă despre contraatacul ucrainean aparent prea lent, „pentru că se ghidează după informații nu din ziare, ci din rapoartele obiective ale ofițerilor lor militari și de informații”.

„Și vă pot asigura că în conversațiile pe care președintele le poartă cu partenerii săi, toți susțin contraofensiva noastră, încurajează și înțeleg că situația este mai dificilă din motive obiective”, a spus șeful MAE ucrainean

„Dar nu există nicio scădere a susținerii. Toată lumea este pregătită să meargă mai departe și să asigure aprovizionarea cu armele necesare contraofensivei", a adăugat el.

În același timp, Kuleba a recunoscut că publicațiile care transmit asemenea știri influențează percepția publicului asupra contraofensivei, care „este complet distorsionată din punctul de vedere că se pare că nu este atât de reușită pe cât ar trebui”, și contribuie, de asemenea, la „comentatori care preiau teze de genul „și am spus, Ucraina nu poate câștiga”.

„Și deznădejdea se răspândește. Acum nu există consecințe negative imediate din asta. Aceasta este o situație controlată. Dar dacă vor continua să disperseze astfel aceste narațiuni, cu siguranță va avea consecințe negative asupra percepției succesului Ucrainei pe câmpul de luptă în societăților din țările respective”, a avertizat el.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 08.00 - Două drone au ajuns la periferia Moscovei, provocând explozii lângă șoseaua de centură (video)

Forțele ruse de apărare aeriană ar fi doborât marți două drone în apropierea localității Valuevo, situată chiar la periferia capitalei ruse Moscova, scriu mass-media locale, TASS și canalele Telegram.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iulie, ora 05.35: Cum a explicat televiziunea rusă de stat răscoala condusă de Evgheni Prigojin

Televiziunea publică rusă îl acuză pe şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, că a clacat psihic după ce a primit fonduri publice în valoare de miliarde de euro, relatează AFP, conform news.ro.

”Prigojin şi-a pierdut minţile din cauza sumelor mari de bani”, a acuzat duminică, în emisiunea sa săptămânală, Dmitri Kisiliov, una dintre principalele voci ale aparatului de presă al Kremlinului.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 4 iulie, ora 04.35: Zelenski îi cere direct lui Joe Biden un lucru aproape imposibil de îndeplinit

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a cerut preşedintelui SUA, Joe Biden, să invite Ucraina în NATO "acum" - chiar dacă aderarea nu se va produce decât după război. Vorbind în limba engleză pentru CNN, Zelenski a declarat că Biden este "cel care ia decizia" dacă Ucraina va fi sau nu în NATO, scrie news.ro.

"El susţine viitorul nostru în NATO", dar o invitaţie acum ar fi o motivaţie uriaşă pentru soldaţii ucraineni, a declarat Zelenski într-un interviu exclusiv cu Erin Burnett de la CNN.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 4 iulie, ora 03.05: Schimbare de planuri din cauza situației tensionate: Moscova ia în considerare să amâne alegerile în regiunile ocupate din Ucraina

Rusia ia în considerare să amâne alegerile în regiunile pe care le ocupă în Ucraina, din cauza situaţiei de securitate tensionate, relatează luni DPA, conform AGERPRES.

Alegerile locale erau aşteptate să aibă loc la 10 septembrie - la fel ca în Rusia -, dar potrivit preşedintei Comisiei Electorale a Federaţiei Ruse, Ella Pamfilova, "circumstanţe neprevăzute" ar putea conduce la schimbarea planurilor.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 4 iulie, ora 01.00: Revolta eșuată a lui Wagner întărește relațiile militare dintre China și Rusia / Asigurările primite de comandantul Forţelor Navale ruse

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, a reafirmat, luni, cooperarea strânsă în relaţiile militare dintre China şi Rusia, în cursul primei întâlniri cu un oficial militar rus de după revolta de scurtă durată a Grupului paramilitar rus Wagner, informează agenţia The Associated Press.

Li Shangfu s-a întâlnit luni, la Beijing, cu amiralul rus Nikolai Ievmenov, comandantul Forţelor Navale ruse. Ministrul chinez al Apărării a declarat că Beijingul speră să intensifice contactele, exerciţiile militare comune şi alte forme de cooperare care ar aduce relaţiile dintre China şi Rusia "la noi niveluri", a transmis Ministerul chinez de Externe.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.