Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 6 septembrie - Rusia recunoaște înfrângerea de la Robotine: Armata rusă a abandonat acest sat într-o mişcare tactică

Facebook
razboi ucraina

În zona Frontului de Sud, de-a lungul axei Tokmak – Melitopol, trupele ucrainene au reușit să depășească șanțurile antitanc care formează linia defensivă a Rusiei, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Cu toate acestea, ISW subliniază că "nu poate fi confirmat cu certitudine că forțele ucrainene au reușit să treacă această linie defensivă, deoarece echipamentele grele ucrainene nu au fost observate în zonă". Cu toate acestea, există rapoarte că infanteria ucraineană a înaintat la sud de Robotine și a pătruns în spatele liniilor rusești la Verbove.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de miercuri, 6 septembrie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 6 septembrie, ora 21.12 - SUA văd progrese "foarte încurajatoare" în contraofensiva Ucrainei, afirmă Blinken la Kiev

Statele Unite ale Americii (SUA) văd progrese "foarte încurajatoare" în contraofensiva pe care Ucraina o desfăşoară în prezent împotriva Rusiei pentru eliberarea teritoriilor sale, a declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, în vizită la Kiev, informează AFP.

"Se văd foarte clar progrese importante ce sunt făcute în prezent în contraofensivă şi aceasta este foarte, foarte încurajator", a apreciat Blinken, în timpul întrevederii sale cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Blinken a reiterat sprijinul Washingtonului pentru Kiev, în lupta sa pentru eliberarea teritoriilor ocupate de ruşi în sudul şi estul Ucrainei.

Potrivit unui înalt responsabil al Departamentului de Stat, Blinken urma să anunţe la Kiev "o nouă finanţare americană pentru Ucraina, în valoare de peste un miliard de dolari".

La rândul său, Zelenski a atenţionat, în timpul discuţiilor sale cu Blinken, că va urma o "iarnă dificilă". "Ne aşteaptă o iarnă dificilă. Însă noi suntem bucuroşi că nu o vom înfrunta singuri. O vom face împreună cu partenerii noştri", a declarat Zelenski, mulţumindu-le SUA pentru ajutorul lor în sectorul energetic, vizat de bombardamente ruse sistematice în ultimul an.

În timpul călătoriei sale cu trenul spre Kiev, Blinken a discutat cu şefa guvernului danez Mette Frederiksen, aflată la rândul său în deplasare în Ucraina şi care a susţinut un discurs în faţa Parlamentului ucrainean, miercuri dimineaţa.

Oficialul american i-a mulţumit lui Mette Frederiksen pentru "leadership-ul Danemarcei" în ceea ce priveşte decizia sa, anunţată în urmă cu două săptămâni alături de Olanda, de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare F-16.

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 20.30 -  TASS: "Gazprom" nu este de acord cu declarațiile Republicii Moldova privind datoria istorică pentru gaze

"Gazprom" şi-a exprimat dezacordul categoric în legătură cu declarațiile Republicii Moldova privind datoria istorică pentru gaze și intenționează să-și apere drepturile, se afirmă într-un comunicat al holdingului rusesc de gaze.

"Gazprom" îşi exprimă dezacordul categoric cu privire la declarațiile părții moldovene și intenționează să își apere în continuare drepturile în toate modurile posibile" - se subliniază în comentariul companiei.

Anterior, ministrul energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, a declarat că în urma rezultatelor auditului, din datoria faţă de Gazprom în valoare de 709 milioane dolari republica este pregătită să plătească 8,6 milioane dolari. Potrivit afirmaţiilor sale, pentru suma de 276 de milioane dolari nu au fost depuse documente justificative, iar alte 400 de milioane de dolari nu sunt recuperabile din cauza expirării termenului de prescripție.

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 20.00 - Românii sunt terorizați de atacurile Rusiei la Izmail: localnicii au vorbit pentru Reuters și au povestit coșmarul prin care trec

În timp ce pescuia, marţi, pe malul românesc al Dunării, apicultorul Gabi Popescu a putut vedea barje care încărcau cereale în portul fluvial ucrainean Izmail, la o zi după ce Rusia a lansase în cursul nopţii al treilea său atac împotriva infrastructurii portuare. Atacul a zdruncinat ferestrele din satul românesc de frontieră Plauru, de peste fluviu, iar remorca lui Popescu s-a zguduit, relatează Reuters, informează News.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 19.30 - Volodimir Zelenski atenționează România: 'Orice tip de restricţii împotriva exporturilor ucrainene contribuie la distrugeri'

Orice tip de restricţii împotriva exporturilor ucrainene de cereale contribuie la distrugerile pe care le fac teroriştii ruşi, a afirmat, miercuri, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în deschiderea Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), conform Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 19.10 - Noul ministru al apărării de la Kiev intră tare pe frontul războiului: Promisiunea făcută de Rustem Umerov

Parlamentul ucrainean a aprobat miercuri numirea lui Rustem Umerov în funcţia de ministru al apărării, iar în primele sale declaraţii în această nouă calitate, oficialul a promis să recâştige controlul asupra "fiecărui centimetru" de pământ ucrainean luat de Rusia şi să îi aducă acasă pe toţi cei aflaţi în captivitate, relatează CNN, potrivit news.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 18.40 - Incidente în care drone sau rachete provenind din războiul Rusiei în Ucraina au căzut pe teritoriul altor state (cronologie)

De la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022, în mai multe ocazii fragmente de rachete sau drone rătăcite au căzut pe teritoriul altor ţări vecine, cel mai grav astfel de incident petrecându-se în noiembrie 2022, în Polonia, când două persoane au fost ucise.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 18.00 - Cine este noul ministru ucrainean al Apărării: Un tătar din Crimeea, cu reputație de negociator abil

Parlamentul ucrainean a aprobat miercuri, cu o majoritate solidă, desemnarea lui Rustem Umerov (41 de ani) în funcţia de ministru al apărării, în plină invazie rusă, au indicat doi deputaţi ucraineni, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 17.15 - 16 morţi și 28 de răniți: Armata rusă a bombardat piața centrală a unui oraș ucrainean în timpul vizitei la Kiev a emisarului SUA

Cel puţin 16 persoane, inclusiv un copil, au fost ucise şi numeroase persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra oraşului Kostiantinivka, situat la circa 30 de kilometri de linia frontului, în estul Ucrainei, un atac care are loc în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken este la Kiev, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 16.50 - Video | Zelenski, despre fragmentele de dronă găsite în România: Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă Putin ar fi reușit să pună piciorul cum trebuie în Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski a vorbit, miercuri, la summitul Inițiativa celor 3 Mări de la București, referindu-se la fragmentele de dronă care au fost găsite pe malul românesc al Dunării.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 15.30 - Kremlinul explodează după ce Blinken a descins la Kiev: Nu va afecta cursul operațiunii speciale

Kremlinul, întrebat miercuri despre vizita secretarului de stat american Antony Blinken la Kiev, a declarat că este clar că Washingtonul intenţionează să continue să finanţeze efortul de război al Ucrainei "până la ultimul ucrainean", relatează Reuters.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 14.50: Rusia recunoaște înfrângerea de la Robotine: Armata rusă a abandonat acest sat într-o mişcare tactică

Guvernatorul interimar impus de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie, Evgheni Baliţki, a recunoscut miercuri, în cele din urmă, că trupele ruse s-au retras din satul Robotine, în jurul căruia forţele Kievului avansează în prezent mai spre sud, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Detalii aici

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 14.12: ALERTĂ - Ministrul Apărării: 'Confirm că s-au găsit bucăți care ar putea fi o dronă'

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr (PSD), a declarat miercuri, la Antena 3, prezent în localitatea Plauru din județul Tulcea, că a găsit la fața locului resturi care ar putea proveni de la o dronă rusească. Afirmația vine după ce Ucraina insistă de câteva zile că drone ruse au căzut pe teritoriul românesc, după un atac asupra porturilor ucrainene, în timp ce Ministerul Apărării, Ministerul de Externe și președintele Klaus Iohannis au negat vehement.

Detalii aici

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 13.13: Marea Britanie trimite în Ucraina vehicule de recunoaştere Scimitar Mk2

Marea Britanie va oferi Ucrainei vehicule blindate de recunoaștere Scimitar Mk2 - potrivit Rheinmetall BAE Systems Land. Reprezentanții companiei au vizitat Germania, pentru a ajuta militarii armatei britanice să pregătească Scimitar Mk2 în vederea expedierii în Ucraina. În 32 de zile, au fost pregătite 23 de astfel de blindate.

 

UPDATE 6 septembrie, ora 13.10: Bombardamente ruseşti în regiunea Harkiv

Biroul Procurorului General al Ucrainei raportează că, miercuri dimineață, rușii au tras o rachetă Tornado-S asupra unui sat din regiunea Harkiv. Potrivit parchetului, este vorba despre Nova Hniliţia, localitate din raionul Ciuhuiv. Mai multe clădiri rezidenţiale au fost avariate, iar o persoană a fost rănită.

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 12.50: Forțele ucrainene continuă să avanseze în vestul regiunii Zaporojia (ISW)

Imaginile geolocalizate distribuite pe 5 septembrie de mai multe surse au arătat că forțele ruse lovesc poziții ucrainene la nord-vest și vest de Robotyne, în regiunea Zaporojia. Potrivit celui mai recent raport al Institutului pentru Studierea Războiului, acesta indică faptul că forțele ucrainene au avansat într-o zonă din apropierea așezării pe care forțele ruse pretindeau anterior că o controlează.

Detalii aici

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 11.05: Forțele ucrainene sunt în alertă maximă: Rușii pregătesc un contraatac pe frontul de est

Situația de pe frontul de est rămâne dificilă, deoarece forțele ruse caută să câștige inițiativa și „se răzbune” pe trupele ucrainene, a declarat generalul Oleksandr Syrskyi pe 6 septembrie, după cum a raportat Centrul de Presă Militară.

Detalii aici

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 10.55: Prăpădul de la granițele Ucrainei, dezvăluit după demiterea ministrului Apărării: Zeci de mii de ucrainei au fost prinși încercând să fugă de război

Grănicerii ucraineni au împiedicat mai mult de 20.000 de bărbaţi încorporabili să plece din ţară de la declanşarea invaziei ruse în urmă cu peste 18 luni, transmite dpa, conform Agerpres.

Detalii aici

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 10.oo: De ce neagă România căderea dronelor rusești pe teritoriul său (experţi ucraineni)

România nu a recunoscut că drone rusești au căzut pe teritoriul său în timpul atacului lansat de Rusia asupra Ucrainei în noaptea de 3 spre 4 septembrie - scrie RBC, adăugând că, printr-o astfel de reacţie şi având deja un precedent, Bucureştiul a dat dovadă de slăbiciune, notează Rador.

Detalii aici

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 8.37: Rușii lovesc din nou la granița României - Un nou atac cu dronă asupra portului Izmail

Un nou atac cu dronă al ruşilor a lovit instalațiile portuare ucrainene din zona portului Izmail de pe Dunăre, ucigând o persoană, a spus guvernatorul local, anunță BBC, potrivit Rador.

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 07.35 - Rușii atacă dezlănțuit la Kiev: alarmele de raid aerian sună în toată Ucraina/ Video

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au fost angajate, miercuri dimineaţa devreme, în respingerea unui atac aerian rusesc asupra Kievului, transmite Reuters, informează News.ro.

Anunţul a fost făcut de administraţia militară a capitalei ucrainene, prin intermediul aplicaţiei de mesagerie Telegram.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 6 septembrie, ora 07.20 - Exporturile de cereale ucrainene au crescut chiar dacă Rusia a rupt acordul negociat cu ONU

Exporturile Ucrainei de produse agricole au crescut cu 16% în august, comparativ cu luna precedentă, în pofida dificultăţilor logistice şi a atacurilor Rusiei asupra principalelor rute de export ucrainene, a anunţat marţi Asociaţia de afaceri agricole UCAB, transmite Reuters, conform Agerpres.

Ucraina a exportat în august 2,3 milioane tone de cereale, 755.400 tone oleaginoase, 548.900 tone uleiuri vegetale şi 367.300 tone diverse preparate culinare.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 6 septembrie, ora 07.10 - Războiul le-a schimbat viața! Olena Zelenska îi duce dorul lui Volodimir: Poate că sună puţin egoist, dar am nevoie de soţul meu

Războiul le-a schimbat viața! Olena Zelenska îi duce dorul lui Volodimir: Poate că sună puţin egoist, dar am nevoie de soţul meu

Într-un interviu extrem de personal, prima-doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a povestit pentru BBC despre impactul emoţional pe care războiul l-a avut asupra familiei sale.

"Poate că sună puţin egoist, dar am nevoie ca soţul meu, şi nu o figură istorică, să fie alături de mine", a spus ea în interviu.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 6 septembrie, ora 06.55 - Distrugerea barajului Kahovka: Kievul prezintă cifrele care arată amploarea dezastrului

La trei luni după ce barajul Kahovka aflat sub controlul ruşilor a fost distrus în sudul Ucrainei, guvernul ucrainean a dat publicităţii cifre care arată amploarea dezastrului, informează marţi dpa, anunță Agerpres.

Până la această oră, 32 de oameni au murit şi alţi 28 au fost răniţi în urma distrugerii barajului, a anunţat marţi Ministerul Apărării al Ucrainei.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 6 septembrie, ora 06.15 - Grupul paramilitar rus Wagner primește oficial statutul de organizație teroristă în Marea Britanie

Marea Britanie va adăuga grupul paramilitar rus Wagner pe lista sa a organizaţiilor teroriste, a afirmat marţi jurnalul Daily Mail, citându-l pe ministrul de interne Suella Braverman, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Wagner este o organizaţie violentă şi distructivă care a acţionat ca un instrument militar de peste mări pentru Rusia lui Vladimir Putin", a declarat Suella Braverman, potrivit cotidianului britanic.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 05.00 -  SUA avertizează Coreea de Nord cu privire la livrarea de arme către Rusia. Casa Albă subliniază efectele benefice ale sancțiunilor asupra sectorului militar rus

Negocierile dintre Rusia şi Coreea de Nord în legătură cu furnizarea de arme avansează în mod activ, a declarat marţi un oficial american, care l-a avertizat pe liderul Kim Jong Un că ţara sa va plăti un preţ dacă va livra Moscovei arme pentru a le folosi în Ucraina, relatează Reuters. În acelaşi timp, potrivit CNN, Casa Albă consideră că dacă Moscova s-a adresat Phenianului pentru a face rost de arme, asta arată că sancţiunile funcţionează şi au lovit sectorul militar rus, anunță news.ro.

Furnizarea de arme către Rusia "nu se va reflecta bine asupra Coreei de Nord şi va plăti un preţ pentru acest lucru în comunitatea internaţională", a declarat consilierul Casei Albe pentru securitate naţională Jake Sullivan.

Continuarea aici

content-image

 

 

UPDATE 6 septembrie, ora 03.40 -  Polonia începe să-i extrădeze pe ucrainenii cu vârsta de încorporare în armată

Polonia şi alte ţări din UE ar putea fi inundate de cereri ucrainene de extrădare a bărbaţilor cu vârstă de încorporare în armată care au fugit de război şi au părăsit ţara dând mită. Unii ucraineni sunt deja predaţi de Polonia serviciilor ucrainene, scrie cotidianul polonez „Rzeczpospolita”, conform news.ro.

Kievul ia în considerare urmărirea penală a oamenilor care, datorită mitei, nu au mers la război şi s-au refugiat în străinătate. Ucraina are graniţe cu cinci ţări în care bărbaţii ucraineni apţi de serviciu militar ar fi putut intra: Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Moldova. Autorităţile se tem că numărul celor care au fugit poate fi de ordinul a zeci de mii.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 03.15 -  Klaus Iohannis neagă informațiile despre căderea dronelor rusești pe teritoriul României

Președintele României, Klaus Iohannis, a negat informațiile potrivit cărora drone rusești au căzut și au explodat pe teritoriul republicii, informează Rador.

"Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă, nicio dronă, nicio parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România- a spus preşedintele român, răspunzând la întrebarea unui jurnalist "dacă România ascunde sau nu acest incident". "Avem control total asupra spațiului nostru național."

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 6 septembrie, ora 03.05 -  Apărarea antiaeriană a distrus o dronă lansată de Ucraina - Ministerul rus al Apărării

Ministerul rus al Apărării a anunțat că sistemele sale de apărare aeriană au distrus o dronă lansată de Ucraina chiar înainte de miezul nopții, marți, deasupra regiunii Briansk, care se învecinează cu Ucraina.

Ministerul nu a precizat în anunțul postat pe aplicația de mesagerie Telegram dacă au existat victime sau pagube. Reuters nu a putut verifica independent informația.

content-image

UPDATE 6 septembrie, ora 01.30 - FOTO | Rusia se teme de dronele ucrainene: Au început să acopere avioanele de atac cu anvelope de mașină

Forţele ruse au început să acopere unele dintre avioanele de atac cu anvelope de maşină, potrivit imaginilor din satelit furnizate de Maxar Technologies, ceea ce, spun experţii, ar putea fi o încercare improvizată de a le proteja de atacurile dronelor ucrainene, relatează CNN.

Imagini din satelit cu baza aeriană Engels, aflată în interiorul Rusiei, arată două bombardiere strategice Tu-95 cu anvelope de maşină pe partea superioară a fuzelajelor.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.